Raportul MCV pentru Romania este critic: "Exista inca ingrijorari legate de independenta justitiei". Ce spune Ponta
Comisia Europeana a dat publicitatii un nou raport MCV pentru Romania, document care contine critici la adresa Parlamentului.
16:36 Parlamentul nu a executat o hotarare a ICCJ prin care se confirma o decizie a ANI, se arata in raportul MCV, criticandu-se si faptul ca in statutul alesilor nu se prevede obligația ca refuzarea inceperii urmaririi penale sa fie motivata.
In documentul Comisiei Europene se arata faptul ca in rapoartele anterioare s-a subliniat, de asemenea, riscul ca parlamentarii sa fie percepuți ca folosind normele pe care le adopta pentru a se proteja de efectele legilor.
16:30 Agentia Nationala de Integritate s-a confruntat, in 2013, cu o serie de atacuri care au parut sa coincida, deseori, cu cazurile ANI impotriva unor inalti reprezentanti politici, se arata in raportul MCV prezentat, miercuri, de Comisia Europeana.
Potrivit raportului Comisiei, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a continuat sa isi consolideze bilantul de rezultate.
"Exista insa in continuare obstacole, precum si diferente intre progresele inregistrate in ceea ce priveste cazurile de incompatibilitate, conflictele de interese si averile nejustificate. Mai concret, ANI si conducerea acesteia s-au confruntat cu o serie de atacuri care au parut sa coincida, deseori, cu cazurile ANI impotriva unor inalți reprezentanți politici", se arata in document.
16:21 Ministrul Remus Pricopie sustine ca raportul MCV dat publicitatii miercuri este pozitiv pentru Guvern, in general, si pentru Ministerul Educatiei, in special, fiind confirmate si sustinute, in opinia lui, eforturile care se fac pentru a asigura un invatamant de calitate.
Potrivit unui comunicat remis Mediafax, ministrul Educatiei a declarat ca raportul confirma si sustine eforturile care se fac pentru a asigura un invatamant de calitate, performant, bazat pe cinste, corectitudine si echitate.
De asemenea, ministrul considera ca raportul Comisiei Europene este apreciativ fata de angajamentul Guvernului privind lupta anticoruptie si independenta justitiei.
"Raportul MCV este pozitiv pentru Guvern, in general, si pentru Ministerul Educatiei, in special. Comisia Europeana remarca progresele pe care le-am facut in lupta impotriva coruptiei, de la adoptarea Strategiei anticoruptie in educatie si asigurarea suportului financiar pentru implementarea acesteia, pana la revizuirea programelor de studii, prin introducerea unor lectii tinute de magistrati despre respectul fata de lege. Toate aceste elemente pozitive, pe care Comisia Europeana le subliniaza, nu fac decat sa confirme si sa sustina eforturile pe care le facem pentru a asigura un invatamant de calitate, performant, bazat pe cinste, corectitudine si echitate", spune Pricopie, citat in comunicat.
13:44 Premierul Victor Ponta considera ca raportul MCV prezentat de catre Comisia Europeana releva ca Romania a facut progrese importante si substantiale, indiferent de "interpretarile si speculatiile politice".
"Am vazut raportul MCV. Indiferent de interpretarile politice care, evident, nu vor lipsi, am vazut ce a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene - Romania a facut progrese importante si substantiale. Suntem in continuare, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregatiti sa intram in Spatiul Schengen, decizia va fi, sigur, una pur politica a statelor membre", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.
El a cerut ca toate aspectele mentionate in raport sa fie prezentate de catre membrii Cabinetului intr-un mod echilibrat si profesionist, "indiferent de modul in care, in traditia deja cunoscuta, vor fi speculate politic".
12:35 Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca raportul MCV prezentat miercuri este mai bun decat cel de anul trecut, fiind facute 18 recomandari, dintre care sase pentru MJ, privind, printre altele, desfiintarea instantelor si parchetelor mici si dezvoltarea Strategiei nationale anticoruptie, potrivit Mediafax.
Robert Cazanciuc a spus ca in raport a fost apreciat angajamentul Guvernului in revizuirea Constitutiei.
Ministrul a precizat ca in raport sunt 18 recomandari, dintre care sase pentru Ministerul Justitiei, intre acestea fiind si cele care vizeaza desfiintarea instantelor si parchetelor mici sau dezvoltarea strategiei Nationale Anticoruptie.
Criticile sunt in special din cauza amendamentelor la Codul Penal, dar si aprecieri la adresa DNA, ANI, CSM sau ICCJ, potrivit Mediafax.
"Acest raport arata ca Romania a intreprins pasi importanti. Multe persoane din cadrul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si in materie de integritate au demonstrat un angajament real fata de reforma. Raportul arata insa si ca progresele nu au fost usor de obtinut si ca cele realizate intr-un domeniu pot fi anulate de regrese in alt domeniu. Sper ca acest raport va indica in mod clar ce ramane de facut pentru a continua si consolida reforma si pentru a asigura o tendinta pozitiva si durabila", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, potrivit unui comunicat al Comisiei.
La randul sau, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului MCV, ca exista inca ingrijorari legate de independenta justitiei in Romania, el subliniind ca modificarile la Codul penal au generat "ingrijorari majore" in legatura cu capacitatea de combatere a coruptiei.
"Exista inca ingrijorari in legatura cu independenta justitiei si exista foarte multe exemple in ceea ce priveste un grad de opozitie la masurile anticoruptie si de integritate", a afirmat Mark Gray. El a aratat ca amendamentele adoptate de Camera Deputatilor in decembrie 2013 la Codul penal "au dus la ingrijorari majore in legatura cu capacitatea de combatere a coruptiei".
Conform lui Gray, Comisia Europeana recomanda Romaniei ca in Codul de conduita al parlamentarilor sa fie incluse dispozitii cheie astfel incat sa fie respectata independenta justitiei. Mark Gray a subliniat ca trebuie sa fie asigurat faptul ca legislatia anticoruptie se aplica tuturor in mod echitabil.
Deciziile Parlamentului din decembrie 2013 arata ca obiectivele si principiile ale reformei justitiei sunt "departe de a fi indeplinite", fiind nevoie de interventia Curtii Constitutionale pentru reiterarea acestora, se arata in draftul raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare, care a fost publicat miercuri, dupa aprobarea in cadrul Colegiului Comisarilor.
"Cum este de asteptat ca dezbaterile privind Constitutia sa revina in 2014 este important ca CSM sa aiba posibilitatea de a comenta in toate situatiile legate de sistemul judiciar. In particular, trebuie excluse orice schimbari care ar spori oportunitatile politicienilor in vederea influentarii conducerii judiciare sau a independentei si autoritatii juridice", noteaza expertii UE.
Totodata, acestia recomanda consultarea Comisiei de la Venetiei ca semn ca orice schimbari viitoare ale Constitutiei se vor face respectand normele europene.
Documentul aloca un spatiu important adoptarii noilor Coduri, unde sunt introduse si observatii privind amendamentele la Codul Penal votate de deputati in decembrie 2013.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, Comisia Europeana, justitie, MCV, raport,
Dată publicare:
22-01-2014 10:17