Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, marţi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon.
Legea are ca obiect de reglementare declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon.
În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic.
Potrivit Agerpres, șeful statului arată în cererea de reexaminare că adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici atât din partea experţilor, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale şi că ar trebui iniţiată o analiză şi largi consultări cu privire la aceasta.
În 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.
Şeful statului consideră că legea ”contravine prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principului separaţiei puterilor în stat”.
Academia Română a marcat, anul acesta, într-o şedinţă a prezidiului, un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care a fost recunoscută pe plan internaţional unirea Transilvaniei cu România.
Pe de altă parte, Asociaţia ActiveWatch şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Parlamentul României a adoptat legea prin care ziua de 4 iunie este declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Din perspectiva organizaţiei care militează pentru comunicarea publică responsabilă, citată de News.ro, legea votată de majoritatea parlamentară este „un produs toxic pentru societate, al cărui singur efect va fi alimentarea tensiunilor naţionaliste între cetăţenii României”.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege adoptat, marcarea Zilei Tratatului de la Trianon ar trebui să combată „o serie de încercări de a impune o viziune distorsionată în ceea ce priveşte Tratatul de la Trianon”.
ActiveWatch i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să întoarcă legea în Parlament.
Tratatul de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, învins în Primul Război Mondial.