Kelemen: Vizita la Rosia Montana, balet mediatic. Nu va rezolva problemele de constitutionalitate
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, considera ca vizita pe care o fac la Rosia Montana 13 parlamentari din Comisia speciala nu isi va atinge scopul, fiind vorba despre un "balet mediatic care va oferi notorietate, dar nu va rezolva problema".
Intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa cum comenteaza deplasarea la Rosia Montana a membrilor Comisiei speciale a Parlamentului, Kelemen Hunor a spus ca, in calitate de ministru al Culturii, a fost de mai multe ori la Rosia Montana, dar numai o data sau de doua ori insotit de jurnalisti.
"Este important ca fiecare om care decide, care voteaza despre acest proiect sa mearga sa vada ce e acolo. E important sa stea de vorba cu toata lumea, dar o vizita de acest gen nu isi va atinge scopul. Eu, ca ministru al Culturii, am fost de mai multe ori la Rosia Montana si doar o data sau de doua ori a fost vizita mediatizata. in rest nu am mers cu presa, nu am vrut balet mediatic, am vrut sa vad ce e acolo.
Cand faci balet mediatic, sigur vei avea notorietate, dar nu vei rezolva nimic, pentru ca logic nu functioneaza, stai si sub presiunea presei. Nu va rezolva aceasta comisie problema pe fond, pentru ca acest proiect de lege are cateva probleme uriase care nu pot fi rezolvate prin deplasarea comisiei la Rosia Montana", a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, prima problema este legata de constitutionalitate, intrucat nu se poate da o lege pentru o firma privata si nu se poate face expropriere pentru utilitate publica, de asemenea pentru o firma privata.
"Mai sunt derogari de la sase, sapte legi, cu termenele reduse sau termen rezonabil. Nu exista asa ceva, cine stabileste care este termenul rezonabil pentru un anumit aviz? Din acest punct de vedere, comisia care se deplaseaza la Rosia Montana nu va rezolva problema legii si aceste probleme de neconstitutionalitate. In rest, nu strica nimanui sa mearga acolo", a subliniat liderul UDMR.
Treisprezece din cei 19 parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana au inceput, miercuri dimineata, vizita in zona.
Parlamentarii din Comisia comuna speciala pentru Rosia Montana, condusa de senatorul Darius Valcov, viziteaza statia pilot de tratare a apelor acide, zona protejata Tau Gauri - amenajare pentru vizitare turistica, zona protejata Carpeni - amenajare pentru vizitare turistica, cariera Cetate, cariera Carnic, cariera Orlea, cariera Jig.
Membrilor Comisiei le vor fi prezentate, conform programului, iazul de decantare si amplasamentul uzinei, dupa care vor vizita zona protejata Biserica Greco-Catolica, mai multe primarii, taurile protejate din centrul istoric, zona protejata Centrul istoric, complexul de galerii Catalina-Monulesti. Ei vor face vizite si la depozitul arheologic si santierul de restaurare al casei 392, la Muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.
Totodata, parlamentarii vor avea intalniri cu reprezentantii Sindicatului "Viitorul Minerirului" si ai ONG-urilor locale pro-minerit.
La revenirea in Bucuresti, membrii Comisiei au programate pentru joi, incepand cu ora 18.00, discutii si consultari la Parlament cu reprezentantii ONG-urilor si ai asociatiilor cu activitate reprezentativa in domeniu si cu organizatorii protestelor din Piata Universitatii.
Potrivit presedintelui Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana, senatorul Darius Valcov, lunea viitoare vor fi audieri cu ministrul Marilor Proiecte si ministrul Justitiei, marti cu ministrul Economiei, ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, ministrul Finantelor Publice si ministrul delegat pentru Buget.
Miercuri vor fi invitati ministrul Dezvoltarii si Administratiei, reprezentanti ai Institutului Geologic, SRI, SIE, iar joi persoane din conducerea Rosia Montana Gold Corporation, Gabriel Resources si Minvest. Vineri vor fi invitati la dezbatere reprezentanti ai BNR, Presedintiei, Academiei Romane, ai cultelor, Uniunii Arhitectilor si Academiei de Studii Economice.
Pana in prezent, la Comisie au participat la dezbateri ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, si presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu.
Sursa: Mediafax
Etichete: Parlament, parlamentari, Kelemen Hunor, comisie, rosia montana,
Dată publicare:
25-09-2013 14:25