Rovana Plumb: RMGC va cheltui 300 de milioane de euro pentru indepartarea poluarii istorice

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, la audierile de la Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca obligatiile privind indepartarea "poluarii istorice" de la Rosia Montana revin RMGC, suma estimata fiind de 300 de milioane de euro.

"In ceea ce priveste efortul statului roman pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorica - e nevoie de o investitie de 300 de milioane de Euro. Poluarea istorica e cea prezentata si sunt multe actiuni de facut. Statul roman are capabilitatea de a putea monitoriza si controla conditiile de mediu impuse, dar investitia care ar trebui facuta e foarte mare si nu ne-o pemitem. Numai pentru Rosia Montana e vorba de 300 milioane de Euro. in Romania mai sunt peste 300 de situri poluate istoric", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat ca problemele legate de mediu si poluare la Rosia Montana tin de existenta a 18 halde de steril neecologizate si abandonate, a doua cariere abandonate fara a fi ecologizate si a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide.

Ministrul Mediului a aratat ca exista ape acide care sunt deversate in bazinul hidrografic printr-o singura galerie si a precizat ca exista si alte puncte de scurgere din care se descarca ape acide.

Ea a aratat ca, prin deversarea acestor ape acide, se depasesc cotele maxime admise de pana la 100 de ori, fiind afectati sever 40 de km in aval in raul Aries, si ca exista mortalitate piscicola in Aries, iar ecosistemul e puternic afectat.

Citește și
proteste
Un proiect, doua tabere. Mesajul minerilor din Rosia Montana pentru protestatarii de la Universitate
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Rovana Plumb: Am impus RMGC o garantie financiara de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari

Plumb a mai declarat ca ministerul a impus RMGC, in noul proiect, o garantie de mediu dubla, de 146 de milioane de doalri, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu.

"Prin noul proiect, statul a impus o garantie de mediu dubla, de la 76 de milioane dolari la 146 de mililoane de dolari. Garantia va acoperi inchiderea si reabilitarea ecologica a minei la standarde de mediu", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat ca statul a impus si garantii suplimentare pentru situatiile de accident, de 25 milioane de dolari.

"Garantia financiara de mediu acopera inchiderea minei, reabilitarea ecologica, monitorizarea post-inchidere. Suma este fixa si se depune intr-un cont la dispozitia statului roman pe toata perioada exploatarii. Operatiunea de inchidere si ecologizare se face treptat, nu se procedeaza la exploatarea pe tot perimetrul deodata, ci se incepe pe o zona, se inchide, se reabiliteaza, apoi se deschide alta cariera", a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb a spus ca garantiile financiare se vor constitui inainte de inceperea exploatarii si vor fi valabile pe toata perioada exploatarii.

Potrivit ministrului Mediului, ministerul pe care il gestioneaza a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul va fi respectat.

Rovana Plumb a precizat ca ministerul a respins proiectul vechi, a impus noi garantii de mediu cerute de legislatia europeana si de Romania si nu a acordat nici o derogare de la legislatia in vigoare.

"Ministerul a cerut garantii financiare de mediu, a impus conditii si standarde de mediu astfel incat sa nu existe prejudicii nici la nivelul cetatenilor, nici la nivelul mediului. Am preluat cele mai bune practici din statele membre UE, ne-am consultat cu Finlanda si Suedia. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii financiare de mediu si toate standardele de mediu la nivel european, international, pozitia noastra fiind de aparator al statului, al legilor in vigoare, in interesul cetatenilor", a spus Rovana Plumb.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Antonescu si Zgonea se cearta pe
Antonescu si Zgonea se cearta pe "Rosia Montana". Invitatia in mina lansata liderului PNL

Subiectul Rosia Montana imparte in doua si clasa politica. Seful deputatilor s-a certat cu presedintele senatului. Valeriu Zgonea l-a indemnat pe Crin Antonescu sa faca o vizita de documentare la mina de aur.

Un proiect, doua tabere. Mesajul minerilor din Rosia Montana pentru protestatarii de la Universitate
Un proiect, doua tabere. Mesajul minerilor din Rosia Montana pentru protestatarii de la Universitate

Pentru a treia saptamana la rand, proiectul Rosia Montana, a scos in strada mii de oameni. In Bucuresti, Brasov si Cluj, cei care nu sunt de acord cu explotarea aurului au marsaluit pe marile bulevarde.

Der Spiegel: Guvernul Ponta risca sa nu reziste disensiunilor pe tema proiectului Rosia Montana
Der Spiegel: Guvernul Ponta risca sa nu reziste disensiunilor pe tema proiectului Rosia Montana

Guvernul premierului Victor Ponta probabil nu va rezista in actuala forma lunile urmatoare, pe fondul disensiunilor din cadrul Uniunii Social-Liberale referitoare la proiectul Rosia Montana, comenteaza revista germana Der Spiegel, in editia online.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.