Kelemen Hunor: "Exista bani pentru majorarea salariilor cu 15-16%, nu doar 8%"
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, ca in rezerva Ministerului de Finante exista cinci miliarde de euro pentru majorarea salariilor cu 15-16 la suta, motiv pentru care nu intelege de ce acestea vor creste cu doar opt la suta.
Kelemen Hunor a fost intrebat, intr-o conferinta de presa la Bistrita, daca impartaseste opiniile unor lideri PDL care au criticat intentia Guvernului USL de a creste salariile cu opt la suta din luna iunie, in conditiile in care, spun ei, ar exista bani pentru reintregirea acestora cu 16 la suta.
"Exista cinci miliarde de euro in rezerva Ministerului de Finante pentru a mari salariile cu 15-16 la suta. Eu cred ca asta ar fi fost decizia corecta si nu inteleg nici eu de ce nu au luat aceasta hotarare. Doar despre opt la suta se vorbeste. Noi, cand am plecat de la guvernare, am lasat lucrurile in regula si eram pregatiti sa facem acest pas, sa luam aceasta decizie pentru iunie, asa cum am inteles ca a luat si Guvernul USL decizia, dar noi eram pregatiti pentru 15 la suta, nu pentru opt la suta", a afirmat presedintele UDMR.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acesta a adaugat ca nu intelege de ce cresterea deficitului bugetar nu duce si la reintregirea cu 15 la suta a salariilor.
"Eu stiu ca ei au insistat si au crescut mult deficitul bugetar, mult peste limita pe care noi am votat-o si am respectat-o. Asta inseamna ca tot din imprumuturi vor fi alocati o gramada de bani, dar nu stiu unde. Daca tot au acceptat cresterea deficitului, nu am inteles de ce nu au dat cresterea salariilor cu 15 la suta. Eu atat pot sa spun ca acel Guvern care a plecat in urma votului din Parlament era pregatit sa mareasca salariile cu 15 la suta incepand din iunie si respectam si tinta de deficit.
Acum tinta de deficit a crescut, deficitul va fi mai mare. Probabil ca din imprumut va fi acoperit acest deficit, ca din alta parte nu. Nu cred ca cineva vrea sa tipareasca bani in plus in Romania, dar nu mai este treaba noastra. Noi vom urmari foarte atent ce face Guvernul si vom critica ce trebuie criticat", a conchis Kelemen.
Recuperarea totala a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de opt la suta, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
"Am convenit sa permitem o usoara relaxare a tintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si a contributiilor platite de pensionari. Ceea ce ramane pana la recuperarea totala la salarii urmeaza sa fie acordat anul urmator", a declarat Franks.
El a aratat ca Guvernul a ales sa majoreze salariile cu opt la suta la 1 iunie si sa aloce suma ramasa pentru plata contributiilor achitate de pensionari.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Targu Jiu, in legatura cu declaratiile sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, privind cresterea salariilor bugetarilor, ca a doua transa de majorare va fi aplicata la 1 decembrie, asa cum s-a convenit in negocierile cu Fondul.
Dupa reducerea salariilor cu 25 la suta in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15 la suta.
Sursa: Mediafax
Etichete: fmi, buget, PDL, UDMR, Kelemen Hunor, USL, majorare salarii,
Dată publicare:
12-05-2012 17:17