Juncker la Cotroceni: Vreau ca MCV sa fie ridicat si va fi, iar Romania sa intre in Schengen pana in ianuarie 2019
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, la receptia oferita la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, ca vrea ca MCV sa fie ridicat si ca Romania sa fie primita in Spatiul Schengen in prima parte a anului 2019.
„As vrea ca pana atunci, iar aceasta este o promisiune pe care am facut-o la inceputul mandatului meu, as vrea ca pana atunci, MCV sa fie anulat.
Nu se poate sa prezidezi UE cand ai impresia ca este controlat, observat de altii. Trebuie sa inceteze si va inceta”, a subliniat el, potrivit News.ro.
„Vreau ca pana la presedintia romana, Romania sa faca parte din Spatiul Schengen. Romania a indeplinit toate criteriile, va trebuie sa recunoastem acest lucru si sa acordam statutul de membru al Spatiului Schengen Romaniei. Nu vreau, pe masura ce se apropie momentul sa facem acest lucru, in conditiile in care s-a intamplat deja acest lucru in urma cu cativa ani, sa fie adaugate noi criterii si noi conditii celor existente deja”, a adaugat presedintele CE.
El a pledat din nou pentru proiectul Europei cu mai multe grade de integrare, care sa permita o cooperare mai buna in UE – unul dintre scenariile promovate de el pentru viitorul blocului comunitar dupa Brexit.
„UE se construieste in armonie, uneori cu ritmuri diferite, dar nu imi place expresia stangace de ‘Europa cu mai multe viteze’”, a afirmat Juncker, explicand ca o astfel de expresie poate sa le dea romanilor impresia ca Bruxelles-ul „vrea sa ridice o noua Cortina de Fier”.
„Romania are un viitor frumos in fata sa, datorita (…) si curajului, inteligentei romanilor, care, dupa aderarea la UE, au dovedit ca sunt parteneri fiabili (…) si ca sunt respectati in Europa”, a apreciat Juncker.
„Cred ca Romania si Uniunea Europeana (…) pot face multe lucruri impreuna”, a adaugat oficialul european.
Presedintele Executivului UE a declarat ca este fericit sa sarbatoreasca „ziua Europei cu voi, intr-un oras, intr-o tara care imi sunt deosebit de dragi”.
„Este o tara care imi este draga pentru ca am putut parcurge alaturi de Romania si de romani toate etapele importante din istoria recenta Europei”, a marturisit el, amintind ca era presedinte al CoE, cand, in decembrie 1997, Romania a primit statutul de candidat la UE si ca era premier al Luxemburgului cand Romania a aderat la UE, 10 ani mai tarziu.
„Am fost convins mereu ca locul natural al Romaniei este in familia europeana”, a dat el asigurari.
„Primind Romania in familia europeana, am pus capat acelui decret funest de dupa razboi care prevedea ca Europa sa fie impartita intotdeauna in doua blocuri ireconciliabile. In mod pasnic am facut in asa fel incat acest decret sa fie anulat de istorie”, a adaugat Juncker la receptia oferita la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, felicitand poporul roman pentru parcursul european.
“Noi, europenii, suntem imbogatiti de prezenta Romania, care a dat o noua dimensiune Europei. Avem acces la Marea Neagra, pe care nu il aveam inainte intelegem mai bine vecinii apropiati ai Romaniei, datorita eforturilor voastre de a oferi explicatii”, considera presedintele CE, exprimand recunostina blocului comunitar.
In incheiere, Juncker a multumit in limba romana.
Iohannis, la receptia de Ziua Europei, la care a participat si presedintele CE: UE a modelat Europa, transformand-o intr-un spatiu al valorilor democratice
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, in discursul sustinut la receptia organizata cu ocazia Zilei Europei la Palatul Cotroceni, la care participa si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca UE a modelat Europa, pe care a transformat-o intr-un spatiu al valorilor democratice consolidate, dar a atras atentia ca niciodata Uniunea nu a traversat o perioada mai complicata decat acum.
Klaus Iohannis si-a inceput discursul salutand prezenta presedintelui Comisiei Europene in Romania.
"Multumesc Jean Claude ca ai acceptat invitatia mea si ma bucur mult ca iti pot ura bun venit la Bucuresti, in aceasta zi speciala, in care celebram atat Ziua Europei cat si cei zece ani de apartenenta a Romaniei la UE", i-a spus Klaus Iohannis sefului executivului european.
In continuare el a vorbit despre provocarile ”multiple” cu care se confrunta Uniunea Europeana si pe care statele membre trebuie sa le gestioneze.
"Niciodata Uniunea nu a traversat o perioada mai complicata ca acum, trebuie sa faca fata simultan unor crize profunde. Sunt provocari multiple pe care trebuie sa le gestionam, fie ca ne referim la situatia de securitate de la granitele Uniunii, la necesitatea reconfigurarii proiectului european acum, suntem prima data in istoria sa cand un stat membru paraseste Uniunea, fie ca ne referim la amenintarile de natura terorista sau la proliferarea tendintelor eurosceptice, xenofobe.
Sunt teste dificile care ne pun la incercare determinarea, solidaritatea si poate lucrul cel mai important care defineste acest proiect - unitatea. Cred ca cel mai bun raspuns la aceste provocari este o Europa mai unita si solidara in solutii si abordari. Lectiile trecutului ne-au demonstrat ca Uniunea a iesit intarita din situatiile de criza prin solutii comune, eficiente si durabile. Sunt convins ca proiectul european va continua sa se dezvolte daca vom ramane cu totii fideli valorilor pe care este cladit intregul edificiu al UE - democratia, libertatea, diversitatea si toleranta", a mai spus presedintele Iohannis.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, MCV, Schengen, jean-claude juncker,
Dată publicare:
11-05-2017 14:34