Presedintele Comisiei Europene, discurs in Parlamentul Romaniei. Jean Claude Juncker l-a pupat pe frunte pe Traian Basescu

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se afla in Parlamentul Romaniei, unde a tinut un discurs in plenul reunit, intitulat "Viitorul Europei".

Jean Claude Juncker a venit impreuna cu comisarul european Corina Cretu, ei fiind intampinati pe scarile Palatului Parlamentului de catre presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Liviu Dragnea si, respectiv, Calin Popescu Tariceanu.

Cand a ajuns la tribuna Camerei Deputatilor, Jean Claude Juncker i-a imbratisat si pupat calduros pe doi fosti premieri, Victor Ciorbea si Adrian Nastase.

S-a apropiat de grup si al treilea fost prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, care nu a apucat insa sa fie pupat. Caci in acel moment Jean Claude Juncker l-a observat pe Traian Basescu si i-a acordat o pupatura "speciala"

De altfel presedintele Jean Claude Juncker este faimos pentru pupaturile sale, in special pe frunte.

Citește și
rebeli kurzi din SDF
Turcia critica decizia lui Trump de inarmare a luptatorilor kurzi: "Administratia americana va pune capat nedreptatii"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

La tribuna parlamentului, Presedintele Juncker a fost aplaudat cand a spus ca vrea sa ridice Mecanismului de Cooperare si Verificare pana in 2019, la fel si cand a vorbit despre Spatiul Schengen.

captura

Presedintele CE l-a salutat si pe Victor Ponta.

inquam

Sedinta plenului reunit a fost prezidata de Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea. Reuniunea a inceput cu intonarea imnului Europei si a imnului de stat al Romaniei.

La sedinta au asista si premierul Sorin Grindeanu si membrii Cabinetului.

captura

Jean-Claude Juncker viziteaza Romania pentru prima data in calitate de presedinte al Comisiei Europene, pentru a se adresa Parlamentului pe tema viitorul Uniunii Europene, acelasi subiect urmand sa fie abordat si in cadrul unei dezbateri cu cetatenii care va avea loc la Muzeul National de Arta al Romaniei.

La inceputul discursului, el a remarcat ca bogatia Romaniei consta in cultura romana, intelectualii romani, cei care au participat la tragediile din secolul 20 prin curajul lor.
Juncker a explicat ca a ales sa se adreseze parlamentarilor romani in limba franceza pentru ca "apartinem francofoniei, aceasta familie mare de 247 milioane de cetateni care apartin aceleiasi limbi".

"Eu mereu am fost surprins ca pentru cineva care e membru al francofoniei exista moda de a mi se adresa in engleza", a remarcat el.

Alocutiunea presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, s-a numit ”Viitorul Europei”.

inquam

Juncker in Parlament: Fac legamant ca, ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, in plenul reunit al Parlamentului, ca Romania se bucura de aceeasi libertate de miscare si de a calatori la fel ca ceilalti cetateni ai Uniunii Europene, aratand ca in Europa nu exista tari care sa valoreze mai mult decat altele, ca natiunile sunt egale si nu au existat niciodata tari de mana a doua.

"Fac legamant ca, ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare", a afirmat Juncker.

"Romania se bucura de aceasta libertate de miscare si de a calatori la fel ca ceilalti cetateni ai Uniunii Europene. Cu totii impreuna trebuie sa dam in permanenta ce avem noi mai bun pentru ca acest popor, adeseori martirizat sa fie de data asta artizanul pacii in sanul UE si in lume. Doresc sa protejez pasii facuti inainte, in acesti ani, in Europa. Am fost surprins de anumite neintelegeri. In Europa nu exista tari care sa valoreze mai mult decat altele, natiunile sunt egale (...) Nu au existat niciodata tari de mana a doua.

Fac legamant ca, ramanand unita, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (...) Europa a fost divizata in trecut, iar acest lucru nu trebuie sa se mai repete. Putem avansa impreuna, insa in ritmuri diferite. O Europa care are mai multe viteze exista deja, e prevazuta in tratate (...) Europa cetatenilor e o Europa a justitiei, libertatii si egalitatii", a spus presedintele Comisiei Europene in discursul sustinut in plenul reunit al Parlamentului.

Intalnirile de acest tip au fost demarate de catre Comisia Europeana dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers in tarile membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european si perspectivele sale.

La Bucuresti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria in favoarea unui viitor comun al Europei.

”Am lucrat in aceasta tara acum 20 de ani. Daca as calatori inapoi in timp, in 1995-1996, cand am fost foarte activ in aceasta tara, nu as fi crezut ca veti realiza atat de multe, dat fiind faptul ca aceasta tara a fost maltratata atat de mult in timpul regimului comunist (...) Exista o ambitie in vasta majoritate a populatiei Romaniei sa fie parte a unei comunitati de valori. Istoric, Romania este o tara europeana. Din cauza situatiei nefericite ca a fost de partea gresita a Cortinei de Fier, Romania a fost tinuta pe loc decenii, sa-si implineasca destinul european.

Uniunea Europeana ii da ocazia Romaniei sa-si indeplineasca destinul. Nu pentru ca o vor politicienii, ci pentru ca poporul roman este un popor european. Acesta este marele beneficiu, nu fondurile structurale sau politica agricola comuna”, spunea atunci Timmermans.

In programul vizitei lui Juncker a figurat si intalniri cu inalti oficiali roman.

Astfel, presedintele Comisiei Europene a fost primit de catre presedintele Klaus Iohannis, cu care a avut convorbiri tête-à-tête, urmate de discutii cu membrii celor doua delegatii. Dupa incheierea acestor convorbiri, Juncker a participat la receptia oferita de Ziua Europei de catre seful statului roman.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ministrul rus de Externe, vizita oficiala la Casa Alba. Despre ce subiecte va discuta cu presedintele Trump
Ministrul rus de Externe, vizita oficiala la Casa Alba. Despre ce subiecte va discuta cu presedintele Trump

Donald Trump il va primi miercuri la Casa Alba pe ministrul rus de Externe.

Turcia critica decizia lui Trump de inarmare a luptatorilor kurzi:
Turcia critica decizia lui Trump de inarmare a luptatorilor kurzi: "Administratia americana va pune capat nedreptatii"

Trump a aprobat livrarea de arme luptatorilor kurzi, in lupta impotriva ISIS, chiar inainte de vizita presedintelui turc Erdogan in Washington.

Papa Francisc,
Papa Francisc, "aproape sigur" viziteaza anul viitor Romania. Cu ce prilej vine Suveranul Pontif in tara noastra

Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti, IPS Ioan Robu, a declarat, vineri, ca ”aproape sigur” Papa Francisc va vizita Romania in 2018, el explicand ca vizita ar putea coincide cu momentul beatificarii a sapte episcopi greco-catolici martiri.

Presedintele Moldovei l-a primit de 1 Mai pe trimisul neoficial al lui Putin, fostul campion de box Nikolai Valuev
Presedintele Moldovei l-a primit de 1 Mai pe trimisul neoficial al lui Putin, fostul campion de box Nikolai Valuev

Vizita neasteptata la Chisinau cu prilejul Zilei Muncii.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.