Judecatorii CC au incheiat dezbaterile asupra proiectului de revizuire a Constitutiei si au descoperit 26 de nereguli
26 de articole din proiectul de revizuire a legii fundamentale sunt neconstitutionale. Asta au decis judecatorii Curtii dupa trei zile de analiza a textului inaintat de Parlament
Augustin Zegrean le cere alesilor sa vina cu modificari, pentru ca noua Constitutie sa nu creeze probleme.
Judecatorii Curtii au decis, printre altele, ca articolul 103 din noua Constitutie, care prevede restrangerea din drepturile presedintelui de a desemna un premier este neconstitutional. Iar o alta problema sesizata de magistratii constitutionali vizeaza numirea in functie a unor ministri.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Textul noii legi fundamentale ii ia dreptul sefului statului de a se opune numirii, chiar daca sunt legi in vigoare care prevad conditiile in care o persoana nu poate ajunge ministru.
Amendamentele Curtii Constitutionale nu sunt obligatorii insa pentru Parlament. La finalul lunii mai, Guvernul va organiza un referendum pentru noua Constitutie.
Sambata, dupa consultarea a mai bine de jumatate din noua lege fundamentala, magistratii ajunsesera la concluzia ca 10 articole ar trebui modificate pentru ca sunt neconstitutionale. Iar unul dintre punctele care ridica probleme era acela care prevede ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a unui ministru, la propunerea premierului.
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, sambata, ca s-a analizat propunerea de revizuire a Constitutiei pana la articolul 102. "Pana aici (la articolul 102 - n.r.) au fost articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152, alineatul 2 din Constitutie, care nu pot fi revizuite, pentru ca incalca sau afecteaza drepturile fundamentale", a spus Zegrean.
Articolul 152 al Constitutiei, referitor la "limitele revizuirii", stabileste, la alineatul 2, ca "nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora".
Intrebat cate articole au fost gasite neconstitutionale, presedintele CC a raspuns: "Nu le-am numarat. Cred ca sunt vreo zece. Pot sa fie 10 sau mai putine, undeva pe acolo".
Presedintele Curtii Constitutionale a mai aratat ca au fost articole analizate pentru care judecatorii Curtii au facut recomandari de rescriere, de recorelare a textelor si de inlocuire a unor expresii din texte. "Noi am considerat ca textele trebuie sa fie conforme atat cu Constitutia si limitele prevazute de Constitutie, cat si cu principiile dreptului constitutional, principiile statului de drept", a precizat Zegrean.
Augustin Zegrean a anuntat ca decizia Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial si se va comunica imediat Parlamentului.
Curtea Constitutionala a inceput vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constitutiei. Presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, anunta, in 4 februarie, finalizarea textului initiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizarii documentului.
Antonescu preciza ca textul proiectului de revizuire a Constitutiei va fi inaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Venetia, iar in paralel va fi inaintat Curtii Constitutionale. "Principala noutate fata de proiectul initial: mi se pare ca am facut un pas inainte in a diferentia la nivel constitutional de aceasta data, sau deocamdata, atributiile celor doua Camere in functie de aplicarea celor doua meniri ale unui Parlament: legiferare si control. Legiferarea directionata majoritar pe Camera Deputatilor, controlul pe Senat", declara Antonescu.
PSD trimite comunicat despre revizuirea Constitutiei in numele USD, si nu al USL-ului
"Avand in vedere declaratiile Presedintelui Curtii Constitutionale a Romaniei, domnul Augustin Zegrean, privind problemele de constitutionalitate ale proiectului de lege pentru revizuirea Constitutiei, Uniunea Social Democrata precizeaza ca reprezentantii sai in comisia parlamentara de revizuire vor sustine si vor vota in favoarea rectificarii proiectului in sensul celor ce vor fi indicate de judecatorii Curtii.
Consideram ca este esential ca proiectul de revizuire a legii fundamentale sa intruneasca, inainte de votul final din Parlament, toate conditiile si standardele pe care Curtea Constitutionala sau Comisia de la Venetia le formuleaza. In acest fel, se poate obtine un larg consens politic si social, necesar adoptarii unui document de o asemenea importanta." - se arata in comunicatul de presa al PSD.
Zegrean, despre revizuire: Nu e nici mai bun nici mai rau decat alte proiecte, oamenii s-au straduit
Pe de alta parte, presedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat, sambata, la finalul sedintei consacrate dezbaterilor la proiectul de revizuire a Constitutiei, ca nu este "nici mai bun nici mai rau decat alte proiecte" si ca nu este usor sa faci o propunere de modificare a Constitutiei cand lucrezi cu multi oameni.Intrebat daca avizul Curtii Constitutionale pe acest proiect de revizuire este unul consultativ, presedintele Curtii Constitutionale a spus ca nu stie cine a inventat "asta cu avizul consultativ" si a adaugat ca judecatorii Curtii Constitutionale nu dau un aviz, ci o decizie.
"Conform articolului 47 din Constitutie, deciziile Curtii sunt general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial. Este o decizie, se va publica in Monitorul Oficial", a precizat el.
Zegrean a mai explicat ca legea nu poate reveni la Curte fara modificari, conform deciziei Curtii Constitutionale. "O solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate readusa in discutie", a declarat presedintele Curtii Constitutionale.
Augustin Zegrean a mai afimat ca decizia Curtii Constitutionale va cuprinde fiecare articol care este considerat neconstitutional si recomandarile pentru fiecare dintre articolele pentru care este necesara o astfel de recomandare. Presedintele CC a tinut sa mentioneze ca, duminica, judecatorii Curtii vor lucra pana la finalizarea analizei textului de revizuire a Constitutiei.
Augustin Zegrean nu a dorit sa faca o apreciere generala asupra proiectului de revizuire. "Nu este nici mai bun nici mai rau decat alte proiecte. Oamenii au incercat, s-au straduit. Nu e usor sa faci o propunere de modificare a Constitutiei cand lucrezi cu multi oameni, este foarte greu, pentru ca fiecare are ideile lui. E greu sa le concentrezi, sa le pui laolalta", a spus el.
Intrebat despre alineatul din Constitutie care interzice traseismul politic si care ar fi neconstitutional, Augustin Zegrean a declarat ca actuala Constitutie prevede ca mandatul imperativ este nul. "Nu au modificat si acest articol, deci consecinta, concluzia o trageti dumneavoastra", a spus Zegrean.
Potrivit unor surse din Curtea Constitutionala, citate de Mediafax, la modificarile de la articolele 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuala) si 28 (Secretul corespondentei) ar exista probleme de neconstitutionalitate, in urma analizei judecatorilor Curtii Constitutionale.
In plus, articolul care prevede ca presedintele nu poate refuza numirile de ministri din partea premierului va cuprinde recomandarile judecatorilor Curtii Constitutionale, intrucat exista o lege care stipuleaza foarte clar in ce conditii o persoana nu poate fi numita ministru, au mentionat aceleasi surse.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: curtea constitutionala, Crin Antonescu, Constitutie, revizuire, augustin zegrean, USL,
Dată publicare:
15-02-2014 16:39