Judecatorii au declarat din nou neconstitutional Statutul parlamentarilor

03-04-2013 15:07

judecatori curtea constitutionala, CCR

A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisa, miercuri, de Curtea Constitutionala (CC), in ceea ce priveste neconstitutionalitatea suspendarii de la lucrarile Parlamentului a alesilor aflati in conflict de interese.

In aceste conditii, Statutul se va intoarce, din nou in Parlament, pentru a fi pus in acord cu decizia CC.

PDL a depus, in 21 martie, la CC, o noua sesizare prin care solicita controlul de constitutionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputatilor si senatorilor, adoptata de plenul comun al Parlamentului.

PDL sustinea, in noua sesizare, ca unele dintre prevederile cuprinse in ultima forma a Statutului parlamentarilor, reexaminata de Parlament ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale care a admis primele obiectii de neconstitutionalitate, sunt inca neconstitutionale.

Potrivit sesizarii PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiectiile de neconstitutionalitate ridicate de Curte dupa prima sesizare, Parlamentul a mentinut solutia sanctionarii disciplinare pentru parlamentarii aflati in conflict de interese, reducand doar pedeapsa de la sase luni la o luna.

"Reducerea perioadei de sanctionare la o luna nu face ca textul astfel adoptat sa fie constitutional, pentru ca impiedicarea neconstitutionala a exercitarii mandatului exista indiferent daca aceasta perioada este de sase luni sau de o luna", se mentiona in noua sesizare depusa de PDL.

Mai mult, PDL sustinea in sesizare ca Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curtii Constitutionale, incalcand astfel prevederi exprese ale Constitutiei.

PDL mai arata ca unele dispozitii din ultima forma a Statutului parlamentarilor, adoptata in 20 martie de Parlament, au fost introduse dupa ce Curtea a stabilit ca acestea sunt neconstitutionale, referirea fiind facuta cu privire la mentionea abrogarii oricaror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.

PDL sustinea totodata ca implicatiile aplicarii unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute in acest moment pentru ca organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat initial, ci ulterior. In acest sens, PDL aprecia ca introducerea prevederii in cauza depaseste limitele cererii de reexaminare.

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, in 20 martie, cu 360 de voturi "pentru" si 38 "impotriva", Statutul deputatilor si senatorilor, in forma stabilita de Comisiile juridice si de Statut, legea fiind reexaminata ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curtii Constitutionale.

Membrii comisiilor au decis anterior sa modifice termenul in care parlamentarii gasiti incompatibili de ANI vor putea contesta raportul Agentiei, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O alta modificare adusa in Comisii se refera la perioada de sase luni in care se interzice unui parlamentar aflat in conflict de interese sa participe la sedinte, aceasta perioada fiind stabilita la 30 de zile.

In 27 martie, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al ANI. De asemenea, a fost declarata neconstitutionala prevederea potrivit careia "deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni".

Zgonea: Pai n-am spus eu ca Statutul parlamentarilor e neconstitutional?

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a sustinut, miercuri, ca declararea Statutului parlamentarilor ca neconstitutional, din nou, de catre CC era de asteptat, Parlamentul urmand sa respecte de aceasta data limitele de legiferare.

"V-am spus de la inceput... E noutate asta? Pai nu v-am spus eu ca Statutul e neconstitutional si ca am cerut sa... pentru ca am introdus in el si am analizat zone care nu erau in sfera de competenta conform retrimiterii de la presedinte a Statutului? Atunci cand incalci regulile jocului, bineinteles ca si Curtea Constitutionala te sanctionaza", a spus Zgonea.

El a precizat ca de data aceasta va conduce personal sedinta de plen in care se va dezbate Statutul parlamentarilor, pentru a nu se mai repeta "erorile" facute de parlamentari.

"Data trecuta au fost abordari emotionale. Acum voi conduce eu sedinta. ii voi convinge pe colegi ca acum Statutul se poate intoarce ca un bumerang impotriva noastra. (...) Eu sunt ca un catar, am o tema, pana nu o rezolv, nu ma las", a mai spus Zgonea.

Presedintele Camerei a precizat, de asemenea, ca obiectiile CC vor fi respectate, sanctiunea pentru conflict de interese devenind doar una financiara, mergand pana la retinerea a 20% din indemnizatie.

"Vom merge pe abordarea pe care o are Codul Civil si alte instante, iar sanctiunea va fi una financiara. Este o chestiune pe care toate grupurile o vor accepta. Nu pot sa retin mai mult decat asa cum poate sa dea si instanta, banuiesc ca pana la maximum 20% din indemnizatia bruta pe o perioada de 3-6 luni. Nu exista alt instrument care sa nu fie declarat neconstitutional", a spus Zgonea.

El a precizat ca doar introducerea unei sanctiuni financiare nu reprezinta un element de modernizare si si-a exprimat speranta ca in Codul de conduita sa fie prevazute sanctiuni "mai bune".

"Mergem pe sanctiunea financiara pentru parlamentarul care intra in conflict de interese. Din punctul meu de vedere, dubla sanctiune - si cea financiara, pentru ca neparticipand nu puteai sa iei banii, si obligatia de a nu participa la plen - il punea pe parlamentarul ales intr-o postura inedita, rusinoasa, de a nu mai putea sa reprezinte cetatenii si il forta sa isi dea demsia din Parlament ca un gest de onoare. Luandu-i numai resursele financiare, vom intra intr-o zona romaneasca, tipica, care pana la urma nu va fi un element de modernizare. Sper ca acest Cod de conduita sa aduca sanctiuni mai bune si sa stabileasca reguli", a spus Zgonea.

A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisa, miercuri, de Curtea Constitutionala (CC), in ceea ce priveste neconstitutionalitatea suspendarii de la lucrarile Parlamentului a alesilor aflati in conflict de interese.

In aceste conditii, Statutul se va intoarce, din nou in Parlament, pentru a fi pus in acord cu decizia CC.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26