Traian Basescu despre referendumul din 2009: A fost validat, viata si CC vor aduce USL-ul la ordine
PRO TV NEWS a transmis LIVE declaratia de presa sustinuta de presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Seful statului a vorbit despre proiectul de revizuire a Constitutiei si despre modificarea statutului cadrelor militare.
Presedintele Traian Basescu a solicitat Camerei Deputatilor, intr-o scrisoare transmisa joi lui Valeriu Zgonea, sa continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constitutiei transmis la Parlament in iunie 2011 si care transpune rezultatele referendumului din 2009.
Sinteza declaratiilor presedintele Traian Basescu:
"Am transmis presedintelui Camerei Deputatilor o scrisoare in care solicit mentinerea pe ordinea de zi a proiectului de reviziure a Constitutiei.
Conform Art. 63 din Constitutia Romaniei: proiectele de legi inscrise pe ordinea de zi a fostului parlament isi continua procedura in noul parlament.
Proiectul de revizuire a Constitutiei trebuie sa-si continue drumul, am sesizat Camera pentru ca s-a depasit termemnul legal in care putea sta la comisia juridica un proiect.
Regulamentul Camerei spune ca procedura trebuie continuata. Biroul permanent poate include dezbaterea unei legi la care termenul de depunere a raportului a fost depasit. De aceea m-am adresat Camerei, in calitate de initiator.
Orice revizuire trebuie sa inceapa de la referendum, altfel nu se justifica revizuirea Constitutiei.
Eu am propus si alte modificari, care sunt clarificari ale unor articole, dar am avut ca baza decizii ale Curtii Constitutionale."
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca cei din actuala majoritate sunt inconsecventi, pentru ca in cazul unui referendum nevalidat, cel de demitere a presedintelui, acestia invoca vointa poporului, insa considera neglijabil un referendum validat, cum este cel privind Parlamentul.
"Sunt lipsiti de consecventa cei din actuala majoritate", a spus Basescu.
Potrivit acestuia, cei din actuala majoritate clameaza vointa poporului in legatura cu un referendum nevalidat, cel de demitere a presedintelui, si considera "neglijabil" un referendum validat, cel legat de Parlamentul unicameral si scaderea numarului de parlamentari.
"Acel referendum a fost validat, este un act de vointa si suveranitate a poporului", a spus Basescu.
"Am trimis spre reexaminare o propunere de modificare a statutului cadrelor militare. Este o initiativa legislativa, a fost respinsa in Camera Deputatilor si adoptata de Senat.
Este o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, ori un act care vadeste o profunda prostie.
Daca as fi promulgat-o astazi, 41 de generali erau trecuti in rezerva. Pana la sfarsitul anului, alti 10 erau trecuti in rezerva sau trebuiau sa se duca la minsitru, anual, pentru prelungire. Ei au 55 de ani si 6 luni, pragul de pensionare voluntara. Se incearca punerea sub control a generalilor, sub amenintarea decapitarii armatei. Am ramane o armata de subofiteri.
Generalii nu trebuie sa depinda de politic, de aceea am trimis legea inapoi, spre reexaminare, sper sa nu mai plece din Parlament niciodata.
Armata Frantei isi pensioneaza generalii la 61 de ani. De ce vrem noi sa-i pensionam la 55 de ani? Armata Germaniei pensioneaza generalii la 65 de ani, dar ii poate mentine pana la 67 de ani si asa mai departe. Varsta de 60 de ani este potrivita pentru pensionarea unui general, avand in vedere cresterea sperantei de viata.
Recomandarea mea publica este ca Senatul sa fie mai atent, poate uita de aceasta lege. Un nou statut al cadrelor militare este alta problema, initiativa aceasta trebuie discutata cu militarii, nu facuta de parlamentari."
Raspunzand la o intrebare legata de revizuirea Constitutiei, presedintele Basescu a precizat:
"Sutin schimbarea pragului electoral la 30% pentru orice referendum, daca avem si vot prin corespondenta pentru cetatenii din strainatate. In cazul Constiututiei, daca ea a fost votata cu 51%, trebuie modificata tot cu un cvorum de 51%."
"Sustin sistemul unicameral. Doua camere nu sunt mai sigure. In acest caz, proiectele de legi se fac in doua citiri. In prezent, cu actualul sistem cu doua camere in Parlament, mare parte din legi trec fara sa fie in considerare de camera care nu e decizionala. Nimeni nu-mi poate spune ca acest sistem e mai eficient decat unul in care un proiect este citit de doua ori."