Klaus Iohannis: ”Fenomenul fake news și populismul sunt pericole la adresa democrației”

klaus iohannis
Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă în privința ”fenomenului fake news” și a ”populismului” din România, care sunt potențiale pericole la adresa democrației.

Șeful statului a dat drept exemplu ideea din spațiul public, potrivit căreia Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru diferitele probleme din România.

De fapt, asemenea afirmații nu reprezintă decât modul unor politicieni de a-și ascunde propriile eșecuri și de a găsi un vinovat de serviciu.” - a spus președintele României.

Iohannis a precizat că ”singura formă de imunizare împotriva populismului și a demagogiei este educarea tinerilor.”

Președintele României a participa marți la conferința ”Educația rescrie povestea”– aniversarea a 5 ani de Teach for Romania, potrivit Administrației Prezidențiale.

Citește și
klaus iohannis
Surse: Iohannis se va întâlni cu Theresa May, pe 14 noiembrie, la Londra
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Discursul șefului statului:

Dragi elevi și profesori,

Doamnă Director executiv Teach for Romania,

Doamnă Director executiv Teach for all,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Distinși invitați,

Vă felicit, în primul rând, pentru aniversarea a cinci ani de activitate Teach for Romania în țara noastră, este un succes!

Organizația dumneavoastră este un foarte bun exemplu de succes al unei inițiative bazate pe voluntariat, care a ajuns să facă o reală diferență în comunitățile în care activează.

Prin implicarea dumneavoastră, asigurați o educație de calitate și în acele zone marginalizate ale căror nevoi sunt prea des ignorate de către decidenții politici. Mii de elevi au avut șansa de a învăța în clasele profesorilor Teach for Romania și de a beneficia, astfel, de o experiență școlară nouă și motivantă.

Efectele acestor schimbări sunt importante pentru că se fac simțite și în afara clasei ori a școlii, printre cele mai semnificative fiind recăpătarea încrederii, atât a elevilor, cât și a familiilor acestora, și aș adăuga și a dascălilor, în forțele proprii și în posibilitatea unui viitor mai bun prin educație.

Rolul dascălului este fundamental în progresul unei națiuni, în progresul oricărei națiuni, în progresul națiunii noastre.

Este un adevăr pe care îl înțelegem mai profund în acest an în care celebrăm Centenarul Marii Uniri și rememorăm misiunea pe care și-au asumat-o dascălii în pregătirea, dar și în desăvârșirea unității naționale.

În multe privințe, lupta pentru educarea tuturor copiilor a fost unul dintre motoarele Unirii, care a permis, la vremea respectivă, consolidarea identității naționale a românilor din afara Vechiului Regat, dar și întărirea unității naționale după Marea Unire.

Astăzi, la 100 de ani de la acel moment fondator, continuăm să țintim spre același obiectiv. Sunt în continuare, din păcate, diferențe prea mari în nivelul de calitate al actului educațional în funcție de regiunea în care locuiesc sau de mediul de proveniență al copiilor.

Această situație nu mai poate continua, iar educația trebuie adaptată contextului actual, în care economia devine tot mai digitalizată și societatea tot mai interconectată.

Aici, rolul vostru, dragi profesori Teach for Romania, este unul crucial. Un cadru didactic bun este foarte valoros, în schimb, o întreagă echipă de profesioniști are într-adevăr capacitatea de a transforma comunitatea școlară în care activează.

Atât atenția suplimentară acordată elevilor, cât și utilizarea de abordări inovative și incluzive în predare și învățare, pot ajuta destinele unor copii care altminteri riscau să acumuleze prea puțin în anii de școală.

O astfel de schimbare ne dorim în întregul sistem de educație din România, pentru că țara noastră nu va fi mâine cea pe care ne-o dorim dacă nu oferim astăzi fiecărui copil competențele de care are nevoie pentru a-și îndeplini visurile și pentru a contribui la bunăstarea întregii comunități.

Ne confruntăm, din ce în ce mai des, și cu amenințări specifice contextului actual, care riscă să pună în pericol chiar democrația și statul de drept.

Fenomenul fake news, și ieri am avut un exemplu de paradă, manipularea de orice fel a informației de interes public și un populism crescut, care amăgește cu minciuni și promisiuni prea puțin sustenabile, sunt potențiale pericole la adresa democrației.

De exemplu, auzim în ultima perioadă cum că Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru diferitele probleme din România.

De fapt, asemenea afirmații nu reprezintă decât modul unor politicieni de a-și ascunde propriile eșecuri și de a găsi un vinovat de serviciu. Riscul este ca, din lipsa unor cunoștințe legate de relația și statutul României în Uniune, astfel de atacuri să devină, pe undeva, credibile.

Singura formă de imunizare împotriva populismului și a demagogiei este educarea copiilor și a tinerilor în ceea ce privește drepturile, libertățile și responsabilitățile pe care le au, precum și în ceea ce privește modul în care funcționează statul și economia.

Succesul României ca țară depinde tocmai de un astfel de învățământ, care să formeze cetățeni activi și profesioniști ambițioși în domenii relevante pentru economia viitorului.

La fel cum un cadru didactic dedicat poate transforma realitățile educaționale dintr-o comunitate, educația în ansamblul ei poate schimba comunități întregi, destine și tendințe economice.

Un studiu recent ne avertizează asupra uriașului potențial de productivitate și competitivitate pe care România riscă să îl piardă fără o îmbunătățire imediată a sistemului de învățământ.

Această îmbunătățire depinde de o scădere rapidă a ratei de părăsire timpurie a școlii, dar și de o creștere a calității actului educațional. Doar așa putem oferi tinerilor un viitor și României șansa de a depăși decalajele acumulate pentru a se transforma într-o țară dezvoltată și matură, atât economic, cât și social.

În încheiere, vă mulțumesc pentru implicarea și eforturile depuse și sper ca, în următorii ani, tot mai mulți profesori să se alăture Teach for Romania și să ajute cât mai multe școli din cât mai multe comunități!

Îmi doresc ca energia și creativitatea voastră să fie contagioasă și să atingă tot mai mulți voluntari, astfel încât să puteți fi alături de cât mai mulți copii!

La mulți ani și felicitări!”

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Iohannis, mesaj pentru antreprenori: ”Statul de drept este un bun public”
Iohannis, mesaj pentru antreprenori: ”Statul de drept este un bun public”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în cadrul deschiderii celei de-a XXVI-a ediţii a Topului Naţional al Firmelor Private din România.

Surse: Iohannis se va întâlni cu Theresa May, pe 14 noiembrie, la Londra
Surse: Iohannis se va întâlni cu Theresa May, pe 14 noiembrie, la Londra

Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Theresa May, pe 14 noiembrie, la Londra, la invitaţia premierului britanic, au declarat vineri surse oficiale pentru Agerpres.

Anunțul lui Iohannis privind Ziua Națională a României. Unde o va petrece
Anunțul lui Iohannis privind Ziua Națională a României. Unde o va petrece

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va participa pe 1 decembrie la evenimentele prilejuite de Ziua Naţională de la Bucureşti.

Liviu Dragnea, ieșire nervoasă după întrebarea unei jurnaliste: ”Vorbiți cu Iohannis să mă împuște mâine”
Liviu Dragnea, ieșire nervoasă după întrebarea unei jurnaliste: ”Vorbiți cu Iohannis să mă împuște mâine”

Liviu Dragnea a cedat nervos miercuri la Parlament când a fost întrebat despre legea adoptată luni de Senat privind detenția la domiciliu pentru infractorii condamnați la maximum 5 ani de închisoare cu executare.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.