Iohannis si Tusk, discutii despre apartenenta Marii Britanii la UE. "Este un moment critic. Riscul de rupere e real"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni seara cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European. El a venit la Bucuresti pentru a discuta doua probleme cruciale pentru viitorul Europei: apartenenta Marii Britanii la UE si problema migratiei.

Discutia are loc inaintea summit-ului de la Bruxelles, de la finalul saptamanii.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat luni ca Romania sustine respectarea liberei circulatii a lucratorilor si nediscriminarea acestora, aratand ca nu trebuie puse in discutie drepturile romanilor din Marea Britanie la prestatii sociale.

"Referitor la cea de a patra sectiune a pachetului (n.r. - propus de presedintele Consiliului European), Libertatea de miscare si beneficiile sociale, vom sustine in continuare importanta respectarii principiilor fundamentale privind libera circulatie a lucratorilor si nediscriminarea acestora. Nu trebuie sa fie puse in discutie drepturile cetatenilor romani care lucreaza in Marea Britanie sau in alte state membre in ceea ce priveste accesul la prestatiile sociale", a spus Iohannis in conferinta comuna cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

El a explicat ca in pachetul cu privire la Marea Britanie care va fi discutat la Consiliul European de la sfarsitul saptamanii se propune crearea unui mecanism de salvgardare, care ar permite limitarea pentru scurt timp a accesului la anumite tipuri de prestatii sociale specifice acestei tari pentru lucratorii cetateni ai Uniunii care doresc sa intre pe piata muncii.

Citește și
Iohannis la Conferinta de Securitate de la Munchen
Presedintele Iohannis a cerut ca in Marea Neagra sa fie creata o flota NATO. Care sunt principalele amenintari pentru Romania
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

"Am subliniat ca pentru Romania este important in primul rand ca mecanismul de salvgardare sa fie nediscriminatoriu, sa aiba un caracter exceptional si cat mai limitat in timp. Aplicarea acestuia trebuie sa se faca pe baza unor justificari pertinente", a afirmat seful statului.

Conform seful statului, trebuie evitata aplicarea arbitrara a acestor masuri si asupra altor categorii de beneficii si sa se ia in calcul numai prestatiile necontributive.

Tusk: Mecanismul de salvgardare privind accesul la prestatii sociale nu se aplica celor care lucreaza in prezent in Marea Britanie

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat luni ca mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestatii sociale nu este destinat sa se aplice cetatenilor UE care lucreaza in prezent in Marea Britanie.

"In Romania, ca si in alte tari UE chestiunea beneficiilor sociale continua sa fie una dintre cele mai importante. Va asigur ca propunerea cu care am venit este justa si echilibrata. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestatii sociale nu este destinat sa se aplice cetatenilor UE care lucreaza in acest moment in Marea Britanie. Aceasta propunere protejeaza libertatea de miscare si ajuta Marea Britanie sa-si rezolve ingrijorarile cu privire la accesul la beneficii sociale", a spus Tusk, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

El a precizat ca reuniunea Consiliului European de la sfarsitul saptamanii va fi una "cruciala, cu cele mai mari provocari la adresa UE de pe agenda": statutul de membru al Regatului Unit si criza migratiei.

"Nu ne putem permite sa esuam pe niciunul din aceste subiecte", a afirmat oficialul european. Tusk a precizat ca negocierile sunt dificile, dar extrem de importante.

"In joc se afla statutul de membru al Marii Britanii in UE. O chestiune asupra careia numai poporul britanic va putea decide. In joc este si viitorul UE unde vom trebui sa decidem cu totii si unde nu putem si nu vom face compromisuri asupra libertatilor si valorilor fundamentale. In acest spirit, am elaborat propunerea mea pentru un nou acord pentru Marea Britanie in UE. Exista o serie de chestiuni politice ramase nerezolvate pe care va trebui sa ne punem de acord. Acestea includ chestiunile referitoare la schimbarea tratatului, un asa-numit mecanism de tip frana de urgenta pentru tarile care nu sunt in zona euro, mecanismul de salvgardare, accesul la beneficii sociale si notiunea unei uniuni mai integrate", a spus presedintele Consiliului European.

Tusk a avertizat ca "acesta este un moment critic".

"Dupa discutiile mele de astazi cu presedintele Iohannis, cu premierul Cameron, cu presedintele Hollande si inainte de intalnirea cu premierul Tsipras, premierul Sobotka si cu doamna cancelar Merkel de maine am singur comentariu: acesta este un moment critic, este timpul sa incepem sa ascultam argumentele celorlalti mai mult decat le ascultam pe ale noastre. E natural ca in negocieri pozitiile sa devina mai ferme, pe masura ce ne apropiem de momentul deciziei, dar riscul de rupere este real, deoarece acest proces este cu adevarat foarte fragil, trebuie sa-l abordam cu atentie, ceea ce s-a rupt nu poate fi reparat", a subliniat el.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
BREXIT. Ce ar putea castiga si pierde romanii din acordul UE - Marea Britanie. Polonia a primit 1.000 de soldati
BREXIT. Ce ar putea castiga si pierde romanii din acordul UE - Marea Britanie. Polonia a primit 1.000 de soldati

Amenintarile britanicilor privind iesirea din UE ne-ar putea aduce beneficii  sau ar putea inrautati situatia romanilor care lucreaza in Anglia, in functie de cum negociaza oficialii de la Bucuresti.

Presedintele Iohannis a cerut ca in Marea Neagra sa fie creata o flota NATO. Care sunt principalele amenintari pentru Romania
Presedintele Iohannis a cerut ca in Marea Neagra sa fie creata o flota NATO. Care sunt principalele amenintari pentru Romania

Klaus Iohannis solicita NATO o prezenta permanenta a flotei aliate in Marea Neagra. Seful statului a vorbit despre aceasta zona cruciala pentru securitatea Aliantei Nord-Atlantice la Conferinta de Securitate de la Munchen.

Klaus Iohannis s-a intalnit cu presedintele Ucrainei la Munchen si a discutat despre Rusia.
Klaus Iohannis s-a intalnit cu presedintele Ucrainei la Munchen si a discutat despre Rusia. "UE, sub semnul intrebarii"

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, sambata dupa-amiaza, la Conferinta de Securitate de la Munchen, cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.