Klaus Iohannis respinge categoric scenariul sa-l desemneze pe Dragnea premier: "In niciun caz!". Reactia liderului PSD

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu va desemna pentru functia de premier, dupa alegerile parlamentare din decembrie, "o persoana urmarita penal sau condamnata penal".

Seful statului a facut declaratii de presa la Palatul Cotroceni si a vorbit despre procesul de desemnare a viitorului premier al Romaniei, dupa alegerile parlamentare din decembrie.

Klaus Iohannis a afirmat ca va avea in vedere ca persoana propusa sa intruneasca o majoritate de voturi in Parlament, pentru ca el nu este adeptul "jocurilor politice".

"Ar fi absurd sa desemnez pe cineva care pe urma nu intruneste o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice. Deci nu am de gand sa desemnez sau sa nominalizez pe cineva care pe urma pica in Parlament, eventual mai pica o data.. Deci aceste jocuri nu le veti vedea la mine. Desemnarea va fi una extrem de serioasa. Voi tine cont sa fie o persoana pe care eu o consider capabila sa conduca Guvernul Romaniei si pe care eu consider ca poate sa intruneasca o majoritate parlamentara. Aceste lucruri sunt evidente si vreau sa fie clare din capul locului." - a declarat seful statului.

Intrebat de jurnalisti despre cazul lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat penal si care ar putea fi propus de PSD in functia de premier, daca social-democratii vor avea majoritate in Parlament, Iohannis a respins categoric acest scenariu.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu la ICCJ
Dragnea, Oprea, Orban Olteanu si Tariceanu, la Instanta Suprema. Seful Senatului, iritat de intrebarile presei
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Criteriile de integritate sunt, cum se spune, self evidente. In niciun caz, in niciun caz nu voi desemna o persoana care este urmarita penal sau condamnata penal sau are probleme de integritate, de alta natura. Eu am spus de mult, clasa politica trebuie sa se reformeze trebuie sa avem politicieni curati si acest criteriu va fi evident unul din criteriile nu cele mai importante, va fi criteriul eliminatoriu." - a spus presedintele Romaniei.

Reporter: Chiar daca acea persoana este propusa de o majoritate parlamentar?
Klaus Iohannis: "Indiferent cine vine propusa, eu, presedintele Romaniei, nu voi desemna o persoana urmarita penal sau condamnata penal."

"Sunt unii care ajungand prin cladirile de la Bucuresti, unde este aerul cam rarefiat isi schimba putin atitudinea si cand mai urca o treapta au impresia ca le-a crescut si capul. Nu e cazul.Am vazut ca a tacut inteligent pana acum, putea sa continue, acum s-a hotarat sa vorbeasca, deci practic intra in campania electorala. Iohannis este cu PNL si ii dorim succes", a reactionat Liviu Dragnea.

Problemele lui Liviu Dragnea din justitie

DOSARUL "REFERENDUMUL"

In aprilie, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul "Referendumul".

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea pe care o reprezenta, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

in paralel, Dragnea este acuzat ca a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.

DOSARUL BOMBONICA

Recent, presedintele PSD s-a prezentat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a avut loc primul termen in dosarul in care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu.

Liderul PSD a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a infractiunilor de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru mentinerea in functie si plata drepturilor salariale pentru doua angajate de la DGASPC Teleorman, desi stia ca acestea lucrau de fapt in cadrul organizatiei PSD Teleorman.

Este vorba despre asa-zisul dosar "Bombonica". Bombonica Prodana, fosta sotie a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost audiata deja la Directia Nationala Anticoruptie in dosarul in care este urmarita penal pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Fapta ar fi fost comisa in calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului si familiei si sef serviciu Secretariat din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, potrivit DNA.

Procedura de desemnare a premierului Romaniei

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna.

Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", se mai arata in Constitutie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Klaus Iohannis nu-l mai vrea pe Ciolos ca premier, daca nu se inscrie intr-un partid. Reactia lui Liviu Dragnea
Klaus Iohannis nu-l mai vrea pe Ciolos ca premier, daca nu se inscrie intr-un partid. Reactia lui Liviu Dragnea

Klaus Iohannis si-ar dori ca Dacian Ciolos sa ramana premier al Romaniei si dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie. Pentru asta insa, seful statului i-a sugerat sa faca pasul spre un partid politic.

Dragnea, Oprea, Orban Olteanu si Tariceanu, la Instanta Suprema. Seful Senatului, iritat de intrebarile presei
Dragnea, Oprea, Orban Olteanu si Tariceanu, la Instanta Suprema. Seful Senatului, iritat de intrebarile presei

Daca e marti, e zi de instanta. Mai multi politicieni si-au dat intalnire la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, locul in care li se decide viitorul.

Premierul a prezentat in Parlament
Premierul a prezentat in Parlament "buna crestere economica" a Romaniei. Dragnea: "Domnul Ciolos nu a vorbit in limba romana"

Guvernul va insista, in perioada urmatoare, pe transferul bunei cresteri economice inspre crearea de locuri de munca, a declarat premierul Dacian Ciolos, in plenul Parlamentului.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.