Condamnat definitiv la inchisoare, dar in continuare presedinte al PSD. Reactia lui Klaus Iohannis: "Ar trebui sa se retraga"

×
Codul embed a fost copiat

Seful PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul fraudarii referendumului din 2012.

Cititi in articol:
Dragnea ramane presedintele PSD
Zgonea ar putea pleca din PSD
Reactia lui Victor Ponta

Reactia lui Klaus Iohannis
 

Decizia definitiva luata de magistratii Curtii Supreme pune punct unui proces derulat mai bine de trei ani. "Nu comentez decizia instantei", a fost prima reactie a liderului PSD, care nu s-a asteptat la dublarea condamnarii date in prima etapa. Comitetul executiv al PSD, intrunit intr-o sedinta extraordinara, a decis ca ii acorda tot sprijinul lui Dragnea.

Dragnea ramane seful PSD

"Este o condamnare profund nedreapta. Nu comentez daca este legala sau nu.

Citește și
Liviu Dragnea, presedintele PSD, sustine o declaratie la iesirea din sediul DNA Bucuresti
Reactia PSD la proiectul legii impotriva alesilor corupti. Dragnea: "Credeti ca s-a referit la mine doamna Kovesi?"
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Am avut o discutie in partid, m-a interesat sa aflu de la colegi ce ar insemna o retragere a mea acum, pentru zecile de mii de candidati ai PSD. Parerea unanima a fost ca ar putea destabiliza activitatile de campanie si ca PSD ar putea sa nu obtina scorurile asteptate.

In aceste conditii, am decis sa raman in continuare in aceasta functie si sa gestionez campania electorala. Vom mai avea o discutie dupa alegerile locale.", a declarat presedintele PSD.

Zgonea si-ar putea da demisia din PSD

Presedintele executiv al social-democratilor Valeriu Zgonea a declarat, vineri, ca se gandeste daca isi da sau nu demisia din functia pe care o detine in PSD.

Zgonea a fost intrebat, la sediul PSD, in legatura cu o eventuala demisie a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului.

"E decizia lui, nu a partidului", a spus Zgonea, potrivit Digi24.

De asemenea, intrebat daca se gandeste sa demisioneze din functia pe care o are in conducerea PSD, Zgonea a replicat: "O sa ma gandesc pana luni", adaugand ca motivul unei eventuale demisii i-l va explica lui Liviu Dragnea ''personal".

Valeriu Zgonea a vorbit despre o eventuala demisie din functia de presedinte executiv al PSD si in cadrul sedintei social-democratilor care a avut loc vineri, imediat dupa sentinta iCCJ in care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul "Referendumul.

Potrivit unor surse din partid, Zgonea a solicitat convocarea oficiala a unei sedinte a conducerii PSD in care sa se decida daca Dragnea ramane sau nu presedinte al partidului.

Ponta il sustine pe Dragnea

"Ca sa raspund tuturor celor care ma intreaba: cred ca Liviu Dragnea NU trebuie sa isi dea demisia din functia de Presedinte al PSD! Trebuie sa tina Partidul unit, sa castige alegerile locale si parlamentare si sa fereasca PSD de toti "ofiterii" acoperiti sau descoperiti care vor sa il preia! Clar?", a fost mesajul fostului premier.

Klaus Iohannis: "Ar trebui sa se retraga"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar trebui sa se retraga din functie, a declarat vineri presedintele Klaus Iohannis, in opinia caruia, ''pentru sanatatea sistemului politic romanesc'', nu este in regula ca un mare partid sa fie condus de un lider condamnat prin sentinta definitiva.

"Liviu Dragnea ar trebui sa se retraga. Pentru sanatatea sistemului politic romanesc, nu este in regula ca un mare partid politic sa fie condus de un lider condamnat penal prin sentinta definitiva. I-am comunicat aceasta opinie", a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Declaratiile facute de Dragnea in fata instantei

Ultimul termen al procesului a avut loc pe 8 aprilie, insa completul de judecata condus de Livia Stanciu a decis sa amane pronuntarea sentintei cu doua saptamani, pentru a da posibilitate avocatilor sa depuna la dosar concluzii scrise. In cadrul dezbaterilor din sala de judecata, Liviu Dragnea si-a declarat din nou nevinovatia si a solicitat magistratilor sa fie achitat.

"Va rog sa nu luati in seama caracterizarea care mi-a fost facuta de catre DNA. Nu asta e atitudinea mea fata de oameni. Marturie sta cariera mea. In ceea ce priveste indemnul oamenilor de a venit la vot, aceasta este o obligatie legala a partidelor si este important pentru democratie. Peste tot in lume, partidele indeamna lumea sa vina la vot. Nu cred ca astfel de fapte pot fi condamnate. Cat despre foloasele necuvenite, la referendum a fost o confruntare dura intre presedinte si popor. Oamenii au mers sa hotarasca daca presedintele ramane sau nu in functie. Nu am incalcat nicio prevedere legala. Nici macar nu am avut intentia si nici nu am indemnat pe altii. Va solicit achitarea", a spus atunci Liviu Dragnea.

De cealalta parte, procurorul de sedinta a cerut ca Dragnea sa fie condamnat la inchisoare cu executare, aratand ca limitele pedepsei infractiunii care ar fi fost savarsite de liderul PSD se incadreaza intre 3 si 5 ani.Procurorul a sustinut ca Liviu Dragnea a avut o conduita "ilicita" si s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispozitie pentru a-i determina pe reprezentantii partidului din teritoriu sa scoata "nelegal" oamenii la vot.

"Faptele si conduita ilicita sunt demonstrate de transmiterea adresei in teritoriu prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite si acces la evenimente in schimbul prezentei la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Deplasarea la locuinta unei persoane care nu a votat reprezinta o forma de presiune. De asemenea, s-au folosit informatii adunate in alt scop decat procesul de vot si aici ne referim la date cu caracter personal. Dragnea si-a folosit influenta pentru a determina activistii de partid sa faca ceva ilegal si presiuni asupra alegatorilor. Neprezenta la vot a fost vazuta ca un moft, nu ca un drept al cetatenilor", a spus procurorul in sala de judecata.

Seful PSD, condamnat in prima instanta la 1 an cu suspendare

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ in dosarul "Referendumul" la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel de cei condamnati, inclusiv de Liviu Dragnea.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea pe care o reprezenta, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.In paralel, Dragnea este acuzat ca a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiati ai sai (membri de partid din judetul Teleorman, unde indeplinea functia de presedinte al Consiliului Judetean) sa faca tot ce le sta in putinta, inclusiv prin incalcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru indeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Procurorii arata ca demersul lui Dragnea a fost sustinut de 74 de persoane, presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in sarcina carora s-a retinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Gabriela Firea, candidatul PSD la Capitala.
Gabriela Firea, candidatul PSD la Capitala. "Erau fete care se maritau pentru buletin de Bucuresti, la mine n-a fost cazul"

Gabriela Firea si-a depus oficial candidatura la Primaria Capitalei, prilej cu care a vorbit mai mult despre Voluntari, orasul unde edil este sotul ei. Nici Liviu Dragnea, dar nici alti lideri PSD nu au insotit-o pe Firea.

Reactia PSD la proiectul legii impotriva alesilor corupti. Dragnea:
Reactia PSD la proiectul legii impotriva alesilor corupti. Dragnea: "Credeti ca s-a referit la mine doamna Kovesi?"

Declaratiile facute de sefa DNA la „Dupa 20 de ani” produc reactii insolite in Partidul Social-Democrat.

Dragnea afla pe 22 aprilie sentinta in dosarul
Dragnea afla pe 22 aprilie sentinta in dosarul "Referendumul". Avocatul liderului PSD a vorbit despre "clovni" si "zane"

Inalta Curte de Casatie si Justitie a terminat de judecat vineri dosarul "Referendumul" in care este inculpat si presedintele PSD, Liviu Dragnea, urmand ca sentinta definitiva sa fie data pe 22 aprilie.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.