Discursul lui Iohannis alături de Zelenski: "România va continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar"

×
Codul embed a fost copiat

Aflat pentru prima dată în România în calitate oficială de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski a fost primit, marți, la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis. De altfel, cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună.

Președintele României a anunțat că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

Şeful statului român i-a transmis omologului său că „susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României”.

Cei doi şefi de stat au condamnat, din nou, „în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene”.

De asemenea, Iohannis a anunțat că la Consiliul European din decembrie va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023.

Citește și
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski face astăzi prima vizită în România. Cu cine va discuta și care vor fi subiectele abordate

"Astăzi am reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în ciuda condiţiilor extrem de dificile. Este şi o decizie strategică pentru Uniunea Europeană", a spus şeful statului la conferinţa de presă comună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Discursul președintelui României, Klaus Iohannis, alături de președintele Volodimir Zelenski:

Bună ziua!

Mă bucur să îl primesc astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ucrainei, domnul Volodîmîr Zelenski. Dear Volodîmîr, welcome to Romania!

Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv.

Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic.

Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu Președintele Zelenski o Declarație Comună, eveniment la care tocmai ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare.

În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung.

L-am asigurat astăzi pe Președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării.

Țin să exprim încă o dată deplina admirație, în numele meu personal și al întregului popor român, pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.

Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre, România și poporul român au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean.

O repet: susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.

În dialogul nostru de astăzi, am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului.

Am condamnat, din nou, în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală.

Am luat, la nivel național și aliat, măsurile necesare prin întărirea acțiunilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție. Vom continua eforturile pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

Am apreciat discuțiile constructive avute cu Președintele Zelenski la New York, împreună cu Președinta Comisiei Europene, și soluțiile discutate atunci privind exporturile de cereale ucrainene. Ne dorim în continuare o cooperare predictibilă și deschisă, precum și continuarea aplicării complete și rapide a măsurilor propuse.

Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii noștri internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. Astfel, susținem economia ucraineană și nevoile urgente ale statelor vulnerabile.

S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina.

Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule Președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români.

Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023.

Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană.

Totodată, am arătat importanța implementării cuprinzătoare a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în vederea asigurării rezilienței statului și a societății ucrainene.

Am avut și un schimb de opinii despre rezultatele Summitului NATO de la Vilnius. Aprofundarea relației politice și practice dintre Ucraina și Alianță este o decizie istorică.

Având în vedere că România s-a alăturat Declarației G7 privind sprijinul pentru Ucraina, am avut un schimb de opinii cu privire la implementarea practică a Declarației și am exprimat susținerea deplină pentru Formula de Pace propusă de domnul Președinte Zelenski.

Și repet: doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea.

În plan bilateral, România este interesată de avansarea unei agende cuprinzătoare, în beneficiul cetățenilor români și ucraineni. Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.

Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă.

Vă mulțumesc, domnule Președinte, pentru vizită și pentru discuțiile foarte bune și substanțiale pe care le-am avut astăzi!”

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Jurnalist: Care a fost motivul pentru care discursul Președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost anulat în Parlamentul României? În momentul acesta are loc și un protest acolo făcut de către mai mulți senatori și deputați.

Președintele României: Agenda Președintelui Zelenski a fost negociată de către cele două delegații și comunicată public. Atât pot să spun la asta.

Jurnalist (traducere): Bună ziua. Cine stă în spatele atacului Hamas împotriva Israelului? E implicată Rusia în acest proces, a vândut Rusia arme pentru Hamas? Cum consideră România securitatea din Marea Neagră? Dacă e ok, bine, dacă nu, ce trebuie să facem împreună? Cât va dura pregătirea piloților pentru F-16?

Președintele României: În ce privește atacul terorist asupra Israelului, eu am spus de la început, am comunicat condamnarea acestui atac terorist executat pe scară largă și am spus din capul locului că noi sprijinim dreptul Israelului de a se apăra împotriva dușmanilor săi. Cine și cum a acționat în spatele acestui atac? Vom afla pe măsură ce aceste date vor deveni mai clare. În ce privește Marea Neagră, România este aliat NATO și, ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului Estic, România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate din toată istoria noastră. Dar este clar că Flancul Estic trebuie în continuare întărit. Pentru asta este nevoie să avem atenția noastră îndreptată spre Marea Neagră. Asta facem și în cadrul NATO și astăzi, cu Președintele Zelenski am vorbit despre cum putem să colaborăm mai bine în zona Mării Negre. Noi credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau de alții, ci toți care avem ieșire la Marea Neagră să putem să folosim Marea Neagră așa cum este scris în tratatele internaționale. Mai este de lucru și dacă îmi este permis, așa cum am afirmat și în alte formate, acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal, injust, perfid, se desfășoară în Marea Neagră, în regiunea Mării Negre. Cu atât mai mult avem tot interesul comun de a consolida securitatea în această zonă! Mulțumesc!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Klaus Iohannis va merge miercuri la Budapesta. Este prima vizită a unui șef român de stat din ultimii 14 ani
Klaus Iohannis va merge miercuri la Budapesta. Este prima vizită a unui șef român de stat din ultimii 14 ani

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va merge miercuri în Ungaria, la invitaţia preşedintelui Katalin Novák. Este prima vizită a unui preşedinte român la Budapesta în ultimii 14 ani.

Volodimir Zelenski face astăzi prima vizită în România. Cu cine va discuta și care vor fi subiectele abordate
Volodimir Zelenski face astăzi prima vizită în România. Cu cine va discuta și care vor fi subiectele abordate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face, marţi, prima sa vizită oficială în România, urmând a fi primit de preşedintele Klaus Iohannis și de premierul Marcel Ciolacu, scrie News.ro.

Klaus Iohannis: Atacul asupra Israelului are un potenţial foarte toxic, de a destabiliza situaţia din Orientul Mijlociu
Klaus Iohannis: Atacul asupra Israelului are un potenţial foarte toxic, de a destabiliza situaţia din Orientul Mijlociu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că atacul terorist asupra Israelului are un potenţial foarte toxic de a destabiliza situaţia din Orientul Mijlociu.

 

Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul portughez Marcelo Rebelo. Aderarea României la Schengen, printre temele de discuții
Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul portughez Marcelo Rebelo. Aderarea României la Schengen, printre temele de discuții

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, sâmbătă, cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa despre războiul din Ucraina, dar și despre aderarea României la spațiul Schengen.

 

Klaus Iohannis, după ce Israelul a fost atacat cu rachete:
Klaus Iohannis, după ce Israelul a fost atacat cu rachete: "Suntem pe deplin solidari cu această țară"

România condamnă ferm atacurile cu rachete care au avut loc, sâmbătă dimineaţă, împotriva Israelului, a afirmat  preşedintele României, Klaus Iohannis.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.