Iohannis, mesaj pentru Dragnea: ”România nu se va întoarce la epoca de neagră amintire”

Iohannis si Dragnea
Inquam Photos / George Calin

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj pe Facebook în care îl numește pe Liviu Dragnea ”infractor” și îi transmite că nu ”România nu se va întoarce în epoca de neagră” amintire.

Reacția președintelui vine după ce șeful PSD, Liviu Dragnea, a cerut duminică seară OUG pentru amnistie și grațiere.

”În urmă cu 29 de ani, românii apărau cu propria viață libertatea și democrația. Idealurile Revoluției din Decembrie 1989 stau la baza Constituției noastre, care este garanția supremă că sacrificiul pentru drepturi și libertăți fundamentale nu a fost în zadar. Astăzi, memoria acestor martiri este întinată de încercările disperate ale unor infractori, în frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia și grațierea. România nu se va întoarce la epoca de neagră amintirea partidului-stat”, este replica lui Klaus Iohannis.

Dragnea despre amnistie şi graţiere: Acţionaţi ca oameni de stat, hotărâţi-vă când şi dacă; PSD-ALDE au obligaţia să repare nedreptăţile

Citește și
Klaus Iohannis si Viorica Dancila
Iohannis îi cere premierului să îi dea agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern

"Se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere ca şi cum s-ar vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă să o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene sau împotriva lumii. Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte. Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din Justiţie altfel decât prin amnistie şi graţiere va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi, nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ul, PSD-ALDE are şi această obligaţie să repare nedreptăţile. Şi, ca să nu-şi mai taie venele cei din presa cu epoleţi şi toţi ăia plătiţi de Soroşică prin bitcoins, aţi văzut că toate lucrurile ies la iveală până la urmă, domne' inventaţi ceva, găsiţi o prevedere într-o decizie a CCR, o virgulă într-o decizie a Curţii Constituţionale, să spuneţi: aceste două acte normative, trei acte normative, cinci acte normative nu-i sunt aplicabile lui Liviu Dragnea şi închidem subiectul. Ieşiţi toţi din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenţii ca şi cum sunt date pentru mine", a afirmat Dragnea, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

El a adăugat că, atunci când vrea Guvernul să mai ia o măsură bună, "mai apare câte un dosar".

În acest context, el l-a întrebat pe preşedintele ALDE, prezent la reuniunea PSD, dacă ştie că are un nou dosar: "Apropo, Călin, ştii că ne-a mai făcut câte un dosar? Îţi dau o veste tristă de ziua Vioricăi".

"La mine este legat de vizita din America de anul trecut. Eu îi spun domnului Uncheşelu, îi spun cu foarte mare drag, să meargă în continuare, dar îi spun unde va ajunge - la un ambasador şi atunci să-l văd dacă-l ţin genunchii, că, dacă nu, o să aibă o mare problemă", a susţinut Dragnea.

În continuare, el le-a transmis social-democraţilor să acţioneze ca oameni de stat: "Acţionaţi ca oameni de stat, hotărâţi-vă când şi dacă şi la un moment dat o să închidem subiectul ăsta pentru că ne-am plictisit".

"Vreau ca doi ani de zile să ne ocupăm de ce este important pentru ţară. Şi acest domeniu este foarte important, Justiţia trebuie, într-adevăr, trebuie resetată şi spun mulţi, enorm de mulţi oameni din acest sistem şi judecători şi procurori că trebuie resetată", a completat Dragnea.

Toader: S-a agreat ideea ca amnistia şi graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a abuzurilor

"După cele discutate acolo în şedinţă, de fapt aţi văzut că nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii. Şi o nuanţă pe care, sigur, dumneavoastră aţi reţinut-o: chiar acolo, în Consiliul acela, s-a spus că, dacă există alte soluţii, legislative evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident şi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluţii. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia şi graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a respectivelor abuzuri. (...) Reflectăm, analizăm şi când ajungem la o concluzie vă comunicăm", a declarat Toader presei, la Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că, în prezent, se analizează dacă celelalte soluţii sunt de natură să elimine abuzurile.

"Ne aflăm în acest stadiu. Nu uitaţi că zilele următoare trebuie să pronunţe Curtea Constituţională cu privire la conflictul referitor la protocoale, nu uitaţi că instanţa constituţională s-a pronunţat cu privire la constituirea completurilor (...). Prin urmare, este o sumă de factori, o sumă de măsuri, care vom vedea de sunt de natură sau nu să îndrepte aceste abuzuri. Trebuie să vedem şi motivarea Curţii, trebuie să vedem motivarea pe Codul de procedură penală. Suntem în analiză dacă soluţiile celelalte sunt de natură sau nu să elimine abuzurile, dacă nu, atunci se poate discuta de etapa a doua şi atunci trebuie văzut care sunt criteriile de referinţă, dacă e natura faptei, dacă e gravitatea faptei, dacă-i pedeapsa aplicată, dacă-i pedeapsa prevăzută de lege. Asta înseamnă în analiză. În analiză nu înseamnă că stăm şi mai curge timpul", a spus ministrul Justiţiei.

Toader a precizat că în acest moment se lucrează la un proiect de OUG pentru modificarea Codurilor penale.

"Lucrăm la un draft, la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificare Codului penal şi modificarea Codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea celor două directive -confiscarea extinsă la Codul penal, consolidarea prezumţiei de nevinovăţie - la procedură penală. (...) În august, respectiv în octombrie anul trecut, Ministerul Justiţiei a finalizat şi a transmis la Guvern două proiecte de lege exact cu acest conţinut - modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curţii, decizii de neconstituţionalitate sau interpretative, şi confiscarea extinsă", a menţionat Tudorel Toader.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ce ar putea să facă Iohannis pentru a bloca acțiunile PSD. Barna: ”Este obligatoriu”
Ce ar putea să facă Iohannis pentru a bloca acțiunile PSD. Barna: ”Este obligatoriu”

Liderul USR, Dan Barna, susține că acum ar fi momentul potrivit pentru ca președintele Klaus Iohannis să pună în aplicare referendumul pe tema justiției, pe care l-a amânat în 2017.

Iohannis îi cere premierului să îi dea agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern
Iohannis îi cere premierului să îi dea agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Planul lui Dragnea: amnistie şi graţiere, Iohannis - acuzat de trădare. Reacţia opoziţiei
Planul lui Dragnea: amnistie şi graţiere, Iohannis - acuzat de trădare. Reacţia opoziţiei

Amnistia şi graţierea au intrat oficial pe agenda coaliţiei de guvernare. La Consiliul Naţional, Liviu Dragnea le-a dat un ultimatum celor din Guvern să găsească o soluţie prin care, spune şeful PSD, se vor îndrepta abuzurile din justiţie.

Klaus Iohannis participă luni şi marţi la Forumul la nivel înalt Europa-Africa
Klaus Iohannis participă luni şi marţi la Forumul la nivel înalt Europa-Africa

Preşedintele Klaus Iohannis participă luni şi marţi, la Viena, la Forumul la nivel înalt Europa-Africa.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.