Planul lui Dragnea: amnistie şi graţiere, Iohannis - acuzat de trădare. Reacţia opoziţiei


Ultimul update: Luni 17 Decembrie 2018 10:57
Data publicarii: Luni 17 Decembrie 2018 08:39
Categorie: Stiri Politice

Amnistia şi graţierea au intrat oficial pe agenda coaliţiei de guvernare. La Consiliul Naţional, Liviu Dragnea le-a dat un ultimatum celor din Guvern să găsească o soluţie prin care, spune şeful PSD, se vor îndrepta abuzurile din justiţie.

În timp ce toată lumea aştepta o decizie politică a PSD, în Comitetul Executiv Naţional, privind amnistia şi graţierea, Liviu Dragnea a dat un mesaj clar coaliţiei. „Când se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere e ca şi cum am vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă să o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene sau împotriva lumii. Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte. Nu mai ezitaţi. Nu ştiu cum nu ştiu când dar PSD-ALDE are şi această obligaţie: să repare nedreptăţile."

Mesajul a fost îndreptat indirect către ministrul Justiţiei, invitat special la Consiliul naţional al PSD, deşi nu e membru de partid. La final, Tudorel Toader a ezitat însă să dea un răspuns. Abia luni dimineaţă a făcut mai multe precizări.

Opoziţia prin vocea liderului USR, Dan Barna, susţine că romanii vor ieşi din nou în stradă, în cazul în care aceasta ordonanţă va trece. "Liviu Dragnea a cerut (...) Guvernului să adopte ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea până pe 15 ianuarie. Dacă acest lucru se va întâmpla, (...) va arunca România către o adevărată revoluţie. Vom ieşi în toată ţara şi vom sta în stradă până când guvernul PSD va cădea”, a spus liderul USR. Şi Ludovic Orban l-a acuzat pe Dragnea că are un discurs de „dictator dement”

În acelaşi discurs, care a durat aproape două ore, Liviu Dragnea l-a atacat şi pe preşedintele Klaus Iohannis, împotriva căruia a cerut formularea unei plângeri penale pentru înaltă trădare. De data aceasta, a dat şi un termen: după Anul Nou.

Întrebat când se apucă de plângere şi ce motive va invoca, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordacge, a răspuns doar că „motivele vor fi cuprinse în sesizare şi când va fi gata vă anunţăm”

De furia liderului PSD nu au scăpat nici companiile multinaţionale şi băncile "E nevoie de un guvern şi de un partid şi de o coaliţie - că este colegul şi prietenul meu aici - care să le spună atât băncilor, cât şi multinaţionalelor din România, că şi această ţară are dreptul să ceară ca din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici".

În acelaşi discurs lung, şeful PSD a anunţat că atât el cât şi preşedintele senatului, Calin Popescu Tariceanu, au câte un nou dosar penal. Deşi Viorica Dăncilă a ţinut şi ea un discurs faţa Consiliului Naţional al PSD, premierul a evitat subiectul legat de amnistie şi graţiere.

Liviu Dragnea critică absența lui Carmen Iohannis la audierile de la Parchet
Dragnea le-a cerut lui Iordache și Toader să depună plângere împotriva lui Iohannis
PSD s-a reunit. Mesajul lui Dragnea despre OUG de amnistie și grațiere: ”Nu mai ezitați!”
VIDEO PROTVPLUS.RO