Iohannis, la Bruxelles: Statele UE participa la relocarea de migranti. MAI va propune cati va putea Romania sa primeasca

Ultima actualizare: 29-06-2015 07:05
klaus iohannis - presidency

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, ca statele UE s-au angajat sa participe la relocarea de migranti, aratand ca Romania va propune prin intermediul MAI numarul de migranti pe care ii poate primi.

"Presedintia Consiliului UE va solicita propuneri statelor membre. Fiecare va propune prin entitatea care se ocupa - la noi, prin MAI - cati migranti poate sa primeasca. Se verifica daca adunand aceste propuneri se acopera necesarul de 20.000 si 40.000. Daca da, chestiunea este lamurita si se trece mai departe. Daca nu, probabil va fi nevoie de o noua discutie pentru a se ajunge la coincidenta numarului vizat - nu am stabilit in ce format", a declarat Iohannis, dupa reuniunea Consiliului European de Vara, informeaza Agerpres. Potrivit sefului statului, compromisul realizat consta in relocarea intraeuropeana, aratand faptul ca toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de migranti aflati in Italia si Grecia.

"Procesul urmeaza sa se desfasoare pe baza de voluntariat in privinta numarului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma sa le preia. Toata lumea participa, doar numarul este pe baza de voluntariat", a spus Iohannis.

El a indicat ca acest mecanism este temporar, pe o perioada de doi ani, si are caracter exceptional. In ceea ce priveste relocarea extraeuropeana, Iohannis a aratat ca s-a agreat relocarea pe baza voluntara a unui numar de 20.000 de persoane care au nevoie de protectie internationala.

El a precizat ca tema migratiei a fost abordata pe larg in Consiliul European, fiind o provocare importanta pentru UE.

"In interventia mea am subliniat ca provocarile cu care ne confruntam in prezent au nevoie de un raspuns solidar, coordonat si cuprinzator. Am aratat ca transpunerea in plan concret a principiilor solidaritatii si responsabilitatii partajata la nivel UE trebuie sa ia in calcul realitatile specifice din statele membre. Textul concluziilor reflecta in mod adecvat aceste aspecte", a spus Iohannis.

Seful statului a mai spus ca in cadrul discutiilor legate de securitate si aparare accentul s-a pus pe revizuirea strategiei de securitate a UE si lupta impotriva terorismului. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii cu secretarul general al NATO, care a prezentat masurile pe care Alianta le are in vedere pentru a face fata provocarilor mediului de securitate actual.

In acest context, Consiliul l-a mandatat pe Inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, sa demareze procesul de elaborare, in cooperare cu statele membre, a unei noi strategii de securitate a UE.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!