Iohannis il propune pe MRU la SIE. PSD anunta ca "nominalizarea e ilegala", dar partidul premierului interimar va vota pentru

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat miercuri pe Mihai-Razvan Ungureanu ca director al Serviciului de Informatii Externe.

Nominalizat miercuri de presedintele Iohannis pentru sefia SIE, Mihai-Razvan Ungureanu risca sa devina marul discordiei atat intre presedinte si PSD, cat si intre social-democrati si aliatii acestora din UNPR.

- Comunicatul Presedintiei
- Ilie Sarbu: Nominalizarea e ilegala
- Ungureanu: SIE, foarte bine condus si fara director civil
-► Blaga: Vom discuta cu UNPR

UDMR va vota pentru MRU

Surse din UDRM anunta ca partidul va vota PENTRU Mihai Razvan Ungureanu. Anterior, si presedintele UNPR, Gabriel Oprea, anuntase intr-o emisiune televizata ca va vota pentru orice propunere facuta de presedinte. Premierul interimar intra astfel intr-o situatie contradictorie cu colegii de la guvernare, care, prin vocea lui Ilie Sarbu, s-au declarat nemultumiti de situatie, pe care o considera "ilegala".

Citește și
Victor Ponta, Klaus Iohannis
Pe cine doreste Victor Ponta la conducerea SRI si SIE. "Ma indoiesc ca Iohannis va propune de la PSD"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Comunicatul Presedintiei

Comunicatul Presedintiei: Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, l-a nominalizat pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe pe domnul Mihai-Razvan Ungureanu. Conform prevederilor constitutionale, domnul Presedinte Klaus Iohannis i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens.

Functia de director al SIE este vacanta inca din septembrie anul trecut, cand Teodor Melescanu a demisionat. Mihai-Razvan Ungureanu a mai condus Serviciul de Informatii Externe si intre 2007 si 2012, cand a renuntat la functie pentru a deveni prim-ministru. 

Ilie Sarbu: nominalizarea e ilegala

Seful senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat ca nominalizarea de la SIE este ilegala si ca directorul acestui serviciu nu poate fi propus Parlamentului decat prin intermediuL CSAT. Sarbu a spus ca nu este impotriva persoanei numita in fruntea SIE, ci este impotriva procedurii, deoarece “ era o traditie ca unul dintre sefi sa fie de la Opozitie si unul de la Putere”. "Nici macar nu am fost consultati", a spus Sarbu, care a vorbit despre "prostie", spunand ca nominalizarea nu va trece de Parlament si ca "s-au sarit etape".

Pe de alta parte, liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, a afirmat marti seara ca va vota pentru persoana nominalizata de presedinte la SIE.

Ungureanu: SIE, foarte bine condus si fara director civil

Senatorul liberal Mihai-Razvan Ungureanu afirma ca Romania are nevoie de un Serviciu de Informatii Externe puternic in actualul context regional, potrivit Agerpres.

"Este o onoare pentru mine aceasta nominalizare si sper ca a fost facuta in cunostinta de cauza. Imi doresc ca Parlamentul sa imi acorde increderea prin vot. De aici incolo, vedem ce o fi mai departe. (...) Credem, domnul presedinte inainte de toate, ca este nevoie de un Serviciu de Informatii Externe puternic si cu adevarat implicat in ce inseamna azi asigurarea securitatii nationale intr-un context regional atat de tulbure", a afirmat Ungureanu, miercuri, la Senat.

El a subliniat ca, in privinta nominalizarii sale, va exista o discutie atat in Birourile permanente reunite ale Parlamentului, cat si in Comisia de specialitate, urmand ca decizia sa fie luata, prin vot, de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului.

"Votul este sacru si, in urma votului din plenul reunit, vom vedea care va fi rezultatul", a spus Ungureanu. Intrebat cum vede faptul ca doi membri ai PNL conduc serviciile din Romania, Ungureanu a raspuns: "Nu este neobisnuit. Deja am intrat in cutuma de nominalizare ca sefi ai serviciilor principale de informatii si contrainformatii din Romania a reprezentantilor politici ai Opozitiei".

Mihai-Razvan Ungureanu a precizat si ca "SIE a fost foarte bine condus si in absenta unui director civil".

Blaga: Vom discuta cu UNPR

Copresedintele PNL Vasile Blaga: "Este o nominalizare foarte, foarte buna. Este un om care are multa experienta in zona respectiva, a mai condus Serviciul de Informatii Externe, si cred ca nu numai grupul nostru al parlamentarilor PNL il va vota. Cred ca va trece de Parlament", a afirmat Blaga, miercuri, la Senat.

El a mentionat ca "este dreptul personal al presedintelui sa faca o astfel de propunere". Intrebat ce crede despre faptul ca reprezentantii PSD il considera pe Ungureanu "un personaj toxic", Blaga a spus: "Este pozitia PSD pe care nu vreau sa o comentez, dar sa nu uite ca intotdeauna, apropo de intrebare, sefii serviciilor vin din Opozitie".

"Eu sunt convins ca vor fi voturi si din partea PSD. Sunt oameni lucizi acolo. Ati vazut si ieri la Strategia de Aparare Nationala", a adaugat Blaga. Copresedintele PNL a precizat ca va discuta despre sustinerea propunerii cu liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea. "O sa discutam. Nu am avut ieri (o intalnire - n.r.). Ieri, in timp ce sarbatoream cu colegii, aflasem ca am astfel de discutii. Eu cand le am, le recunosc", a mai spus Blaga.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE
Iohannis si-a eliberat din functie unul dintre consilieri. Numele acestuia e vehiculat pentru sefia SIE

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din functia de consilier prezidential pentru securitate nationala a lui Adrian-George Scutaru si inlocuirea lui cu Ion Oprisor.

Pe cine doreste Victor Ponta la conducerea SRI si SIE.
Pe cine doreste Victor Ponta la conducerea SRI si SIE. "Ma indoiesc ca Iohannis va propune de la PSD"

Victor Ponta a declarat ca social-democratii isi doresc ca viitorii directori ai serviciilor de informatii, respectiv ai SRI si SIE, sa fie nepolitici, el aratand ca se indoieste de faptul ca seful statului, Klaus Iohannis, va propune de la PSD.

PORTRET DE CANDIDAT, ep. 9: Teodor Melescanu. Omul care a renuntat la conducerea SIE ca sa-i ia locul lui Traian Basescu
PORTRET DE CANDIDAT, ep. 9: Teodor Melescanu. Omul care a renuntat la conducerea SIE ca sa-i ia locul lui Traian Basescu

Teodor Melescanu este omul care a renuntat la sefia unuia dintre cele mai importante institutii din Romania - Serviciul de Informatii Externe - ca sa intre in cursa alegerilor prezidentiale, desi toata lumea stie, inclusiv el, ca sansele sunt foarte mici.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.