Iohannis dă exemplu cazul Tăriceanu pentru a explica întârzierea remanierii
Klaus Iohannis a explicat de ce nu a luat încă o decizie privind miniștrii de la Transporturi și Dezvoltare dând exemplul lui Tăriceanu.
Guvernul încearcă să îi înlocuiască de la Transporturi și Dezvoltare pe Lucian Șova și Paul Stănescu, însă Klaus Iohannis nu a luat încă o decizie, așa că Guvernul a sesizat Curtea Constituțională.
Președintele Iohannis spune însă că Guvernul ”se grăbește” și a dat exemplu solicitarea DNA de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, care va fi votată de abia peste 3 luni.
”Mă întrebați de așa numitul termen rezonabil. Da, este o bună întrebare, însă un termen rezonabil pentru un răspuns instituțional la acest nivel trebuie să îl definim în așa fel încât să fie valabil pentru toți participanții la conducerea statului. Și cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat cum acționează PSD-iștii. Ca să luăm aceeași măsură.
Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, președintele Senatului, într-o chestiune. Am așteptat un vot sau o rezoluție a Parlamentului. Ei, ce gândiți, Parlamentul controlat de majoritatea PSD-istă a considerat că un termen rezonabil este 2-3 luni și au amânat dezbaterea și votul până în februarie. Și atunci cu siguranță putem cu toții să ne inspirăm de aici că dacă avem de-a face cu PSD-ul, un termen rezonabil poate fi considerat și 2-3 luni de zile.
Prin amânarea acestei decizii în niciun caz nu se blochează activitatea Guvernului, cum chiar unul dintre cei vizați, ministrul Transporturilor, ne-a spus foarte clar că el este ministru și acționează corect și bine până când în Monitorul Oficial apare decretul de eliberare din funcție”, a declarat Klaus Iohannis.
CCR a înregistrat sesizarea Guvernului privind amânarea preşedintelui Iohannis de numire a doi miniştri
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vineri că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi - Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională - Lia Olguţa Vasilescu.
Dăncilă a vorbit, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre discuţiile pe care membrii Executivului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni pe tema preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În acest context, ea a subliniat că ''singura situaţie incertă'' existentă în acest moment este creată de preşedintele Klaus Iohannis ''prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante".
"Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri, după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte", a adăugat Dăncilă.
Premierul a susţinut că nu şi-a dorit acest demers, dar "interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală".
În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor.
Decizia a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer - Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu - Transporturi. Şeful statului a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.
Preşedintele a anunţat că noile propuneri ale PSD - Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici - vor fi analizate după Ziua Naţională.