Iohannis dă exemplu cazul Tăriceanu pentru a explica întârzierea remanierii

Ultimul update: Vineri 07 Decembrie 2018 13:56
Data publicarii: Vineri 07 Decembrie 2018 13:47
Categorie: Politic
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a explicat de ce nu a luat încă o decizie privind miniștrii de la Transporturi și Dezvoltare dând exemplul lui Tăriceanu.

Guvernul încearcă să îi înlocuiască de la Transporturi și Dezvoltare pe Lucian Șova și Paul Stănescu, însă Klaus Iohannis nu a luat încă o decizie, așa că Guvernul a sesizat Curtea Constituțională.

Președintele Iohannis spune însă că Guvernul ”se grăbește” și a dat exemplu solicitarea DNA de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, care va fi votată de abia peste 3 luni.

Mă întrebați de așa numitul termen rezonabil. Da, este o bună întrebare, însă un termen rezonabil pentru un răspuns instituțional la acest nivel trebuie să îl definim în așa fel încât să fie valabil pentru toți participanții la conducerea statului. Și cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat cum acționează PSD-iștii. Ca să luăm aceeași măsură.

Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, președintele Senatului, într-o chestiune. Am așteptat un vot sau o rezoluție a Parlamentului. Ei, ce gândiți, Parlamentul controlat de majoritatea PSD-istă a considerat că un termen rezonabil este 2-3 luni și au amânat dezbaterea și votul până în februarie. Și atunci cu siguranță putem cu toții să ne inspirăm de aici că dacă avem de-a face cu PSD-ul, un termen rezonabil poate fi considerat și 2-3 luni de zile.

Prin amânarea acestei decizii în niciun caz nu se blochează activitatea Guvernului, cum chiar unul dintre cei vizați, ministrul Transporturilor, ne-a spus foarte clar că el este ministru și acționează corect și bine până când în Monitorul Oficial apare decretul de eliberare din funcție”, a declarat Klaus Iohannis.

CCR a înregistrat sesizarea Guvernului privind amânarea preşedintelui Iohannis de numire a doi miniştri

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vineri că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi - Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională - Lia Olguţa Vasilescu.

Dăncilă a vorbit, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre discuţiile pe care membrii Executivului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni pe tema preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În acest context, ea a subliniat că ''singura situaţie incertă'' existentă în acest moment este creată de preşedintele Klaus Iohannis ''prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante".

"Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri, după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte", a adăugat Dăncilă.

Premierul a susţinut că nu şi-a dorit acest demers, dar "interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală".

În 21 noiembrie, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Decizia a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer - Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu - Transporturi. Şeful statului a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.

Preşedintele a anunţat că noile propuneri ale PSD - Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici - vor fi analizate după Ziua Naţională.

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Iohannis, atacuri la Dăncilă și la șeful PSD: ”Acest Guvern este condus de infractorul Dragnea”
Iohannis, atacuri la Dăncilă și la șeful PSD: ”Acest Guvern este condus de infractorul Dragnea”
Iohannis, după ce Dăncilă a sesizat CCR: ”Voi aștepta decizia. Nu mai fac nimic în această speță”
Iohannis, după ce Dăncilă a sesizat CCR: ”Voi aștepta decizia. Nu mai fac nimic în această speță”
Dăncilă îl atacă pe Iohannis și anunță că a sesizat CCR. ”Nu ne-am dorit acest lucru”
Dăncilă îl atacă pe Iohannis și anunță că a sesizat CCR. ”Nu ne-am dorit acest lucru”
Iohannis își dorește desființarea inspectoratelor școlare. Ce spune ministrul Educației
Iohannis își dorește desființarea inspectoratelor școlare. Ce spune ministrul Educației
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, alaturi de Darius Valcov se pregatesc sa participe la o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania
Anunț privind modificarea OUG 114: "Nu o facem din constrângere"
Judecătorii i-au dat lui Dragnea o lună să se deplaseze și la instanță. Ce spun medicii
Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile de președinte al Camerei Deputaților
Tăriceanu susține că va trebui găsită o ”modificare” la OUG 114
Bacalbașa liniștește PSD în cazul lui Dragnea: ”Nu este o afecțiune letală”
PNL se mărește. Un partid va fi absorbit de formațiunea condusă de Orban
Şerban Nicolae
Șerban Nicolae: Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor ar trebui să investigheze și bănci
Dăncilă, atac la #șîeu: Se pot face autostrăzi, dar ”nu făcând circ şi declaraţii politice”
Viorica Dăncilă: Industria auto este unul dintre pilonii creşterii economiei româneşti
Carmen Dan către Cioloş: Aţi uitat să daţi banii înapoi pentru Cuminţenia Pământului
Ştefănescu, mesaj pentru primarul Brăilei: Nemernicii ăştia ne-au vânat cu cătuşele în mână
Dragnea, într-o clinică privată. Ministrul Sănătății: ”Are încredere în sistemul de sănătate din țară”