Iohannis, după ce Dăncilă a sesizat CCR: ”Voi aștepta decizia. Nu mai fac nimic în această speță”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, dacă acum s-a sesizat CCR, atunci va aștepta decizia judecătorilor înainte să decidă privind miniștrii de la Transporturi și Dezvoltare.

Declarațiile făcute de Klaus Iohannis, VIDEO:

- Se aude că doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la CCR. Probabil, CCR va da un răspuns, vom vedea ce răspuns. Însă dați-mi voie să vă spun că nu va rezolva problema. CCR nu are cum să o rezolve, fiindcă problema nu este una constituțională, ci una politică

- O să vă spun care sunt cele 2 cauze ale acestei probleme politice. Prima este că, de facto, România nu are prim-ministru

Citește și
Liviu Pop
Președintele Iohannis, acuzat de plagiat. ”Să verifice și să comunice public concluziile”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

- A doua este totala inabilitate a PSD-ului de a face politică, politică de orice fel

- Să detaliez un pic. Doamna prim-ministru mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a Guvernului. După care, fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis încă o solicitare de remaniere. După care mi-a mai trimis hârtii, toate fără să caute o discuție sau un dialog cu mine.

- În definitiv, doamna prim-ministru m-a sunat totuși ieri. Și ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când cred eu că voi da un răspuns. Și i-am spus foarte politicos că azi și mâine nu, iar în zilele următoare o voi informa când ajung la o concluzie. Sincer, m-aș fi așteptat, în toată această perioadă, printre vizitele pe care le face în străinătate, măcar să mă sune sau să mă caute și să întrebe ”domnule președinte, de ce nu ne dați un răspuns, care este problema?”

- Această doamnă nu înțelege cum funcționează statul. Noi aici nu suntem puși ca să ne trimitem hârtii scrise, de secretare sau alți colaboratori. Asta e simplu de făcut. Noi suntem puși aici pentru a rezolva probleme statului, ale României. Ori asta se face prin colaborare și dialog instituțional.

- A doua cauză a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD-ului de a face politică. Constat că PSD-ul și-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acționa politic. Nu mai știe să facă politică. Este foarte grav, pentru că acest PSD dă guvernarea și controlează majoritatea în Parlament.

- PSD-ul guvernează prost, asta am subliniat în repetate rânduri cu argumentele respective, inclusiv astăzi, prin inabilitatea premierului de a purtat instituțional măcar un dialog pentru a rezolva o problemă.

- PSD-ul guvernează foarte prost, foarte, foarte prost. Și asta nu e o afirmație pe care o fac așa, că nu îmi place PSD. Am cerut câteva date pentru a vedea care este calitatea legilor care se votează, în principiu, de această majoritate controlată de PSD.

- Dați-mi voie să vă spun că în 30 și ceva de situații m-am adresat CCR pentru că am considerat că legile promovate, votate de majoritatea PSD-istă sunt proaste. În peste 25 de cazuri, CCR mi-a dat dreptate și a declarat actele respective parțial neconstituționale sau integral. Dați-vă seama, într-un singur an peste 25 de legi neconstituționale.

- În afară de asta, PSD-ul pur și simplu nu mai este capabil să negocieze politic. Nu negociază, nici măcar nu încearcă. PSD-ul încearcă să își impună voința prin politica pumnului în gură.

- Acest lucru se vede și în Parlament, se vede și cum lucrează Guvernul. Pentru mine este inacceptabil.

Întrebări ale jurnaliștilor, după declarații:

Reporter: ”Ce veți face cu aceste propuneri, le veți accepta înante ca CCR să se pronunțe?”

Klaus Iohannis: ”Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme CCR, bineînțeles că voi aștepta decizia CCR, după care voi acționa constituțional. Deocamdată nu mai fac nimic în această speță.”

Reporter: ”PSD spune că trebuia să analizați mai repede propunerile trimise.”

Klaus Iohannis: ”Mă întrebați de așa numitul termen rezonabil. Da, este o bună întrebare, însă un termen rezonabil pentru un răspuns instituțional la acest nivel trebuie să îl definim în așa fel încât să fie valabil pentru toți participanții la conducerea statului. Și cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat cum acționează PSD-iștii. Ca să luăm aceeași măsură.

Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, președintele Senatului, într-o chestiune. Am așteptat un vot sau o rezoluție a Parlamentului. Ei, ce gândiți, Parlamentul controlat de majoritatea PSD-istă a considerat că un termen rezonabil este 2-3 luni și au amânat dezbaterea și votul până în februarie. Și atunci cu siguranță putem cu toții să ne inspirăm de aici că dacă avem de-a face cu PSD-ul, un termen rezonabil poate fi considerat și 2-3 luni de zile.

Prin amânarea acestei decizii în niciun caz nu se blochează activitatea Guvernului, cum chiar unul dintre cei vizați, ministrul Transporturilor, ne-a spus foarte clar că el este ministru și acționează corect și bine până când în Monitorul Oficial apare decretul de eliberare din funcție.”

Reporter: ”Ați afirmat că România nu are premier, cine conduce de fapt Guvernul?”

Klaus Iohannis: ”Este evident că acest Guvern este condus de infractorul Dragnea, prin interpuși. E simplă chestiunea, o știm cu toții.”

Guvernul a sesizat CCR în cazul numirilor la Transporturi şi Dezvoltare Regională 

Dăncilă a vorbit în deschiderea şedinţei de guvern de vineri despre discuţiile pe care membrii Guvernului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni.

"România este pregătită să facă faţă responsabilităţilor care îi revin iar recunoaşterea acestui fapt nu a putut decât să ne bucure, având în vedere unele critici apărute în spaţiul public în ultima perioadă. Partenerii europeni au remarcat după aceste discuţii că fiecare ministru în parte stăpâneşte dosarele pe care le are pe masa de lucru, că este o implicare totală din partea fiecărui minister, iar discuţiile pe care le-am avut în cadrul Colegiului Comisarilor, pe provocările existente la nivel european, au arătat că stăpânim aceste probleme, că avem o abordare ambiţioasă, o abordare realistă şi că în acelaşi timp ne dorim ca Preşedinţia României la Consiliul UE să se bucure de succes", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că "singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante".

"Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte", a afirmat Dăncilă.

Premierul a subliniat că nu şi-a dorit acest demers, dar "interesul României, interesul românilor este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Dăncilă îl atacă pe Iohannis și anunță că a sesizat CCR. ”Nu ne-am dorit acest lucru”
Dăncilă îl atacă pe Iohannis și anunță că a sesizat CCR. ”Nu ne-am dorit acest lucru”

Premierul României, Viorica Dăncilă, a anunțat că Guvernul a sesizat Curtea Constituțională după ce președintele Klaus Iohannis a amânat numirile de miniștri la Dezvoltare și Transporturi.

Președintele Iohannis, acuzat de plagiat. ”Să verifice și să comunice public concluziile”
Președintele Iohannis, acuzat de plagiat. ”Să verifice și să comunice public concluziile”

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, în prezent senator PSD, susține că proiectul ”România educată, lansat de președintele Klaus Iohannis prezintă ”suspiciuni rezonabile de plagiat și falsificare”.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.