Reprezentanții societății civile, după consultările de la Cotroceni: ”În mod cert va fi referendum”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 26 Martie 2019 18:06
Data publicarii: Marti 26 Martie 2019 07:02
Categorie: Stiri Politice

Preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări, marți, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie.

Reprezentanții ONG-urilor au declarat, după această întâlnire, că va fi referendum ”sigur în ziua alegerilor europarlamentare”.

”În mod cert, nu aproape, nu posibil, va fi în mod sigur în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019” - au spus reprezentanții societății civile.

Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România, a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a confirmat organizarea referendumului.

"Există o concluzie şi aceea va fi că vom avea referendum pe tema Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis tocmai ne-a anunţat la întâlnirea de astăzi cu reprezentanţi ai societăţii civile. (...) Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum, am primit această veste bună că se va întâmpla (...) în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019", a afirmat Ghioc după consultările de la Palatul Cotroceni.

Ea a menţionat că printre argumentele invocate de preşedintele Iohannis în vederea convocării referendumului s-au numărat "atacurile continue la independenţa justiţiei", a "luptei anticorupţie şi a valorilor statului de drept".

"A spus că sunt nişte analize, nişte studii pe care le-a luat în calcul, că ţine cont de toate riscurile", a adăugat ea.

Pe de altă parte, au fost și organizații care au spus că nu ar fi oportun organizarea unui referendum.

”Argumentele care au fost? Riscurile care ar fi în cazul în care s-ar face un referendum vizavi de cvorum sau oportunitatea de a avea referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.” - a spus reprezentanta asociației.

De asemenea, ei au mai spus că la întâlnirea cu președintele nu s-a discutat despre întrebarea care va fi trecută pe buletinul de vot.

Dar majoritatea asociațiilor, cel puțin 80 % au fost pro referendum, considerând că ar fi un ultim mijloc de a opri acest asalt la justiție. În primul și în primul rând, un referendum cristalizează voința populației într-o privință, nu? Acum, noi nu știm întrebarea președintelui. Ni s-a spus că va fi o întrebare simplă, foarte clară.” - a afirmat reprezentantul unui ONG.

Mihai Poliţeanu, reprezentant al aceleiaşi organizaţii, a apreciat că o consultare populară ar fi "ultimul instrument semnificativ de luptă, pentru a opri tăvălugul împotriva justiţiei". El a adăugat că referendumul va da "măsura în care românii doresc să meargă pe parcursul european început în 1989 sau să intrăm în 'clubul select' al Ungariei şi Poloniei".

"I-am spus preşedintelui că într-adevăr există un risc de invalidare în caz că nu se îndeplineşte cvorumul de prezenţă la vot. Ceea ce este foarte clar este că dacă nu face nimic, rezultatul este foarte clar: într-o lună sau două, domnul Dragnea va ajunge la o sentinţă finală şi până atunci va da o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, astfel încât să i se albească dosarele. (...) Acel referendum (referitor la reducerea la 300 a numărului de parlamentari - n.r), la fel ca şi acest referendum, practic, marchează o linie de acţiune viitoare pentru puterea politică şi pentru CCR. A existat o decizie a CCR care a spus că orice revizuire constituţională de acum încolo trebuie să ţină seama de rezultatul referendumului din 2009", a spus Mihai Poliţeanu.

El a mai precizat că propunerile de întrebări pentru referendum avansate de către Iniţativa România, alături de alte 21 de organizaţii civice din ţară, au vizat: majorarea pedepselor pentru infracţiunea de corupţie şi de serviciu, reluarea iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali în funcţii publice" sau oprirea "tăvălugului de ordonanţe de urgenţă" pentru modificarea legislaţiei penale sau a legilor justiţiei.

Cătălin Teniţă, reprezentant al Geeks for Democracy, a menţionat că marea majoritate a organizaţiilor participante la întâlnire, "cel puţin 80%", s-au declarat pro-referendum, considerând că este "un ultim mijloc de a opri acest atac la justiţie" şi care ar "cristaliza" voinţa populaţiei pe o anumită temă.

"Noi, ca organizaţii civice, în primul rând vom demara campanii ca lumea să participe la vot, indiferent că e votul pentru europarlamentare sau votul pentru justiţie", a adăugat el.

"Noi aşteptăm acest referendum de peste doi ani, de când a început acest atac furibund la justiţie şi la drumul României către Europa", a opinat Marian Rădună, membru al grupului civic #Rezistenţa.

Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, a declarat că în numele organizaţiei pe care o conduce, dar şi al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi al Consiliului Naţional al Elevilor, i-a transmis preşedintelui că aceste structuri vor să se implice într-o campanie de informare.

"Credem că este de datoria noastră ca în orice proces de consultare de acest tip să ne asigurăm că tinerii află despre ce este vorba şi pot să-şi exprime opinia. În ceea ce priveşte întrebarea formulată, solicitarea noastră a fost să fie cât de cât clar ce o să se întâmple, astfel încât şi noi să putem să comunicăm mai departe care este obiectivul acestei consultări şi care sunt efectele potenţiale ale ei. (...) După cum ştiţi, organizaţiile noastre s-au poziţionat în repetate rânduri referitor la modificări din domeniul justiţiei propuse de Guvern. Am fost împotriva lor de fiecare dată când am considerat că se depăşesc un cadru de normalitate şi limitele democraţiei şi o să ne păstrăm poziţiile pe care le-am avut şi până acum. Poziţia concretă în urma aflării întrebării o vom stabili după consultarea organizaţiilor membre", a spus el.

La întâlniri au participat reprezentanţi ai Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.

Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au scris pe Facebook că au primit şi au acceptat invitaţia de a participa la consultările şefului statului cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Ulterior, Administraţia Prezidenţială a confirmat aceste consultări, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis declara marţea trecută că este ''aproape hotărât'' să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

"Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună mâine - poimâine un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă", preciza şeful statului la dezbaterea "Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă", organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România.

Şeful statului a adăugat că "un referendum nu poate să producă o lege" şi că îşi doreşte ca naţiunea să se exprime la acest scrutin popular.

"Îmi doresc ca naţiunea română să spună clar dacă vrea să tolereze în continuare corupţia şi corupţii care schimbă legea pentru ei, ca să scape, sau dacă trebuie să tragem linie şi să spunem 'până aici şi atât!'. Şi de aici începem să reparăm ce s-a stricat, fiindcă s-a stricat deja foarte mult, foarte, foarte mult", afirma el.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Liviu Dragnea: Abia aştept ca Iohannis să organizeze referendum
Liviu Dragnea: Abia aştept ca Iohannis să organizeze referendum
VIDEO PROTVPLUS.RO
LAS FIERBINTI
Celentano știe totul despre Alba Iulia
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

06:26
LAS FIERBINTI
Robi are nevoie de bani pentru un televizor nou
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:41
LAS FIERBINTI
Robi face accident cu mașina
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:51
LAS FIERBINTI
Gianina se însoară cu Dorel
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:30
LA MARUTA
COZONACUL DE AUR: Ediția de Paște - MAREA FINALĂ
Cine a câștigat MAREA FINALĂ

10:54
LA MARUTA
Melina, povești din culisele "Cântă acum cu mine"
Cântă acum cu mine , duminică de la 23:00, la PRO TV

09:09
LA MARUTA
Traseu pentru recordul mondial 19 țări, în 24 de ore

14:07
LA MARUTA
Chef Hadad, troc cu instructorul, antrenament și gătit
Ce exerciții a practicat cheful

06:44
STIRILEPROTV
Alege-ți viitorul - Alegerile europene, 26 mai

03:19
FERMA
Am obtinut reteta secreta a fabulosilor cozonaci din Ferma

10:24
Călin Popescu Tăriceanu
Mesajul ironic al lui Tăriceanu pentru Iohannis: Da, dragi români, are dreptate!
Solicitarea pe care i-a transmis-o joi Viorica Dăncilă lui Klaus Iohannis
Iohannis a contestat la CCR legea pentru OUG privind Contul de economii junior
Noile Coduri penale, votate de PSD, ALDE și UDMR, ajung iar la Curtea Constituțională
Referendum pe Justiție. Reacția PSD după ce Iohannis a anunțat cele 2 întrebări
Ce spune Florin Iordache despre posibilitatea de a ajunge judecător la CCR. "Mă voi duce"
PSD face presiuni asupra Vioricăi Dăncilă
PSD face presiuni asupra Vioricăi Dăncilă. Ce i-a cerut Liviu Dragnea premierului
Iohannis a semnat decretele pentru demisiile miniștrilor, precum și pentru interimari
PNL va ataca la CCR legea privind rezervele de aur: ”Ar putea deveni periculos pentru ţară”
Cine a votat ”DA” la modificările Codurilor penale, care ”favorizează infractorii”
Andrei Caramitru, consilier al liderului USR: ”Grijania voastră ... Locul vostru, la pușcărie”
Dragnea, despre Codurile penale: Nu s-a produs nicio modificare, nici măcar o virgulă