Reprezentanții societății civile, după consultările de la Cotroceni: ”În mod cert va fi referendum”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări, marți, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie.

Reprezentanții ONG-urilor au declarat, după această întâlnire, că va fi referendum ”sigur în ziua alegerilor europarlamentare”.

”În mod cert, nu aproape, nu posibil, va fi în mod sigur în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019” - au spus reprezentanții societății civile.

Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România, a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a confirmat organizarea referendumului.

"Există o concluzie şi aceea va fi că vom avea referendum pe tema Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis tocmai ne-a anunţat la întâlnirea de astăzi cu reprezentanţi ai societăţii civile. (...) Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum, am primit această veste bună că se va întâmpla (...) în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019", a afirmat Ghioc după consultările de la Palatul Cotroceni.

Citește și
Florin Iordache
Iordache, despre Iohannis și referendum: ”Până termină de gândit, poate trece mandatul”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ea a menţionat că printre argumentele invocate de preşedintele Iohannis în vederea convocării referendumului s-au numărat "atacurile continue la independenţa justiţiei", a "luptei anticorupţie şi a valorilor statului de drept".

"A spus că sunt nişte analize, nişte studii pe care le-a luat în calcul, că ţine cont de toate riscurile", a adăugat ea.

Pe de altă parte, au fost și organizații care au spus că nu ar fi oportun organizarea unui referendum.

”Argumentele care au fost? Riscurile care ar fi în cazul în care s-ar face un referendum vizavi de cvorum sau oportunitatea de a avea referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.” - a spus reprezentanta asociației.

De asemenea, ei au mai spus că la întâlnirea cu președintele nu s-a discutat despre întrebarea care va fi trecută pe buletinul de vot.

Dar majoritatea asociațiilor, cel puțin 80 % au fost pro referendum, considerând că ar fi un ultim mijloc de a opri acest asalt la justiție. În primul și în primul rând, un referendum cristalizează voința populației într-o privință, nu? Acum, noi nu știm întrebarea președintelui. Ni s-a spus că va fi o întrebare simplă, foarte clară.” - a afirmat reprezentantul unui ONG.

Mihai Poliţeanu, reprezentant al aceleiaşi organizaţii, a apreciat că o consultare populară ar fi "ultimul instrument semnificativ de luptă, pentru a opri tăvălugul împotriva justiţiei". El a adăugat că referendumul va da "măsura în care românii doresc să meargă pe parcursul european început în 1989 sau să intrăm în 'clubul select' al Ungariei şi Poloniei".

"I-am spus preşedintelui că într-adevăr există un risc de invalidare în caz că nu se îndeplineşte cvorumul de prezenţă la vot. Ceea ce este foarte clar este că dacă nu face nimic, rezultatul este foarte clar: într-o lună sau două, domnul Dragnea va ajunge la o sentinţă finală şi până atunci va da o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, astfel încât să i se albească dosarele. (...) Acel referendum (referitor la reducerea la 300 a numărului de parlamentari - n.r), la fel ca şi acest referendum, practic, marchează o linie de acţiune viitoare pentru puterea politică şi pentru CCR. A existat o decizie a CCR care a spus că orice revizuire constituţională de acum încolo trebuie să ţină seama de rezultatul referendumului din 2009", a spus Mihai Poliţeanu.

El a mai precizat că propunerile de întrebări pentru referendum avansate de către Iniţativa România, alături de alte 21 de organizaţii civice din ţară, au vizat: majorarea pedepselor pentru infracţiunea de corupţie şi de serviciu, reluarea iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali în funcţii publice" sau oprirea "tăvălugului de ordonanţe de urgenţă" pentru modificarea legislaţiei penale sau a legilor justiţiei.

Cătălin Teniţă, reprezentant al Geeks for Democracy, a menţionat că marea majoritate a organizaţiilor participante la întâlnire, "cel puţin 80%", s-au declarat pro-referendum, considerând că este "un ultim mijloc de a opri acest atac la justiţie" şi care ar "cristaliza" voinţa populaţiei pe o anumită temă.

"Noi, ca organizaţii civice, în primul rând vom demara campanii ca lumea să participe la vot, indiferent că e votul pentru europarlamentare sau votul pentru justiţie", a adăugat el.

"Noi aşteptăm acest referendum de peste doi ani, de când a început acest atac furibund la justiţie şi la drumul României către Europa", a opinat Marian Rădună, membru al grupului civic #Rezistenţa.

Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, a declarat că în numele organizaţiei pe care o conduce, dar şi al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi al Consiliului Naţional al Elevilor, i-a transmis preşedintelui că aceste structuri vor să se implice într-o campanie de informare.

"Credem că este de datoria noastră ca în orice proces de consultare de acest tip să ne asigurăm că tinerii află despre ce este vorba şi pot să-şi exprime opinia. În ceea ce priveşte întrebarea formulată, solicitarea noastră a fost să fie cât de cât clar ce o să se întâmple, astfel încât şi noi să putem să comunicăm mai departe care este obiectivul acestei consultări şi care sunt efectele potenţiale ale ei. (...) După cum ştiţi, organizaţiile noastre s-au poziţionat în repetate rânduri referitor la modificări din domeniul justiţiei propuse de Guvern. Am fost împotriva lor de fiecare dată când am considerat că se depăşesc un cadru de normalitate şi limitele democraţiei şi o să ne păstrăm poziţiile pe care le-am avut şi până acum. Poziţia concretă în urma aflării întrebării o vom stabili după consultarea organizaţiilor membre", a spus el.

La întâlniri au participat reprezentanţi ai Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.

Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au scris pe Facebook că au primit şi au acceptat invitaţia de a participa la consultările şefului statului cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Ulterior, Administraţia Prezidenţială a confirmat aceste consultări, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis declara marţea trecută că este ''aproape hotărât'' să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

"Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună mâine - poimâine un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă", preciza şeful statului la dezbaterea "Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă", organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România.

Şeful statului a adăugat că "un referendum nu poate să producă o lege" şi că îşi doreşte ca naţiunea să se exprime la acest scrutin popular.

"Îmi doresc ca naţiunea română să spună clar dacă vrea să tolereze în continuare corupţia şi corupţii care schimbă legea pentru ei, ca să scape, sau dacă trebuie să tragem linie şi să spunem 'până aici şi atât!'. Şi de aici începem să reparăm ce s-a stricat, fiindcă s-a stricat deja foarte mult, foarte, foarte mult", afirma el.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Liviu Dragnea: Abia aştept ca Iohannis să organizeze referendum
Liviu Dragnea: Abia aştept ca Iohannis să organizeze referendum

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că abia aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să organizeze referendumul pe justiţie.

Iordache, despre Iohannis și referendum: ”Până termină de gândit, poate trece mandatul”
Iordache, despre Iohannis și referendum: ”Până termină de gândit, poate trece mandatul”

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat, miercuri, că organizarea unui referendum naţional pe 26 mai în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare este temă "parazită", care nu are legătură cu campania electorală.

Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: "Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe justiţie pe 26 mai"

Şeful statului a participat marţi seară la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”, unde a vorbit despre referendumul pe justiţie şi a criticat dur Guvernul şi partidul de guvernământ.

Iohannis despre un referendum pe justiţie:
Iohannis despre un referendum pe justiţie: "Este în discuţie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că un referendum pe tema justiţiei trebuie abordat într-o manieră "eficientă".

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.