Cu cat cresc pensiile dupa ce Klaus Iohannis a promulgat legea care elimina CASS si impozitul pentru cele sub 2.000 de lei
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea prin care se elimina plata CASS (contributiile de asigurari sociale si de sanatate) pentru toate pensiile, precum si a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, anunta Administratia prezidentiala.
Iohannis a anuntat miercuri ca va promulga aceasta lege, dupa o discutie cu premierul Sorin Grindeanu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Dupa analiza pe care am facut-o si dupa discutia pe care am avut-o astazi (miercuri - n.r.), am decis sa promulg aceasta lege in urmatoarele zile”, a afirmat Klaus Iohannis.
Camera Deputatilor a adoptat, in 5 ianuarie, in sesiune extraordinara, cu 207 voturi “pentru” si 29 de voturi “impotriva”, proiectul de lege prin care se elimina plata CASS pentru toate pensiile, precum si a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei.
Proiectul discutat de deputati este cel initiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel si sustinut de alti 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD si neafiliati, prin care este eliminata plata impozitului de 16% pe venit pentru toate pensiile, precum si a contributiei CASS. Proiectul Cristianei Anghel a fost adoptat de Senat in luna septembrie 2016.
Guvenul Ciolos nu a sustinut propunerea legislativa, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.
Care vor fi noile pensii
Cineva cu o pensie bruta de 800 de lei a primit in decembrie tot 800 de lei, pentru ca nu era taxat in niciun fel. Va beneficia de cresterea punctului de pensie cu 5 la suta si pentru ianuarie va primi cu 42 de lei in plus. Pentru ca nu platea contributii si impozite nici pana acum, nu va beneficia de legea promulgata de presedinte. In schimb, pensia ii va creste la 918 lei din iulie, odata cu cresterea punctului de pensie la 1000 de lei.
In schimb, cine avea in decembrie o pensie bruta de 1200 de lei primea 39 de lei, pentru ca platea contributii de sanatate si impozit. Prin cresterea punctului de pensie, va primi in ianuarie cu 48 de lei in plus. Din februarie, prin eliminarea contributiei de sanatate si a impozitului, va castiga inca 50 de lei, iar din iulie va ajunge la aproape 1400 de lei.
Cei cu pensii brute de 2000 de lei au luat in decembrie 1796 de lei net, iar in ianuarie vor primi cu aproape 90 de lei in plus. Pentru ca din februarie scapa de contributii de sanatate, iar plafonul de impozitare creste, vor primi 2088 de lei net, iar din Iulie vor ajunge la peste 2200 de lei.
Pensionarii cu adevarat instariti, cu pensii brute de 3000 de lei in decembrie, vor primi in ianuarie cu aproape 130 de lei in plus. Scutirea de contributii si reducerea impozitarii ii vor duce din februarie la aproape 3000 de lei net, iar din iulie vor depasi 3200 de lei lunar.
Modificarile legislative si cresterile valorii punctului de pensie se vor simti asadar in mod diferit in buzunarele varstnicilor. Astfel, cei cu pensie de 800 de lei in decembrie vor avea de la 1 iulie 118 lei in plus, in timp ce pensionarii cu 1200 de lei vor primi cu 216 lei mai mult. Cei cu pensii mari, de doua-trei mii de lei, vor primi in plus peste 450 de lei.