Întrecere în prepararea cărnii de porc la Oradea. ”Porcu-i bun oricând”
Cine a trecut sâmbătă prin oraşele din Ardeal putea să creadă că se apropie Crăciunul și nu sărbătorile de primăvară.
La Oradea, zeci de oale cu sarmale, cârnați și jumări fierbeau la foc mic, lângă un porc pârlit cu foc de paie. Oamenii s-au adunat la un festival gastronomic, ultima ocazie de răsfăț cu multă carne, înainte de intrarea în Postul Paștelui.
Peste 30 de purcei au fost sacrificaţi sâmbătă dimineaţă pentru ultimele zile în care se mai consumă carne. Bucătari din Bihor, dar şi două echipe din Ungaria s-au întrecut în arta gătitului. Unii au făcut un godac în miniatură din carne pentru cârnaţi.
Puţin mai încolo, doi bucătari învârteau un toroș, o specialitate din carne de porc cu varză acră.
În fata standurilor, după câteva paharele de tărie, unii vizitatori au început să danseze, acompaniaţi de tradiţionala vioară cu goarnă.
Iar bucătăresele nu au avut nici un moment de răgaz.
"Am pregătit sarmale cu varză acră, toros, caltaboş şi sângerete, cârnaţi, toba."
Oamenii au încercat să guste din toate.
"Când se taie porcul, aici în Bihor se mănâncă toros. Se numeşte "toros caposta", cred.
Cum vi se pare să mâncaţi acum tot felul de produse de porc acuma când vin Paştele?
Pai, e cam ciudat he he, dar porcu-i bun oricând, de mâine intrăm în post, nu ne dă numai vegetariană."
"De mine intrăm în post. E ultima strigare, cum s-ar zice."
Festinul este ultimul înainte de Postul Paştelui când, promit participanţii, nu se vor mai atinge de carne, lapte şi ouă.