Polițistul Eugen Stan putea fi prins mai devreme, dar a fost acoperit. Concluziile raportului corpului de control al MAI

×
Codul embed a fost copiat

Polițistul Eugen Stan, acuzat de multiple agresiuni sexuale asupra unor copii, putea fi prins mai devreme dacă prima anchetă în cazul său era făcută corect, arată raportul corpului de control al Ministerului de Interne.

Însă, în 2016 când a atacat o femeie, deși a fost încătușat și dus la secție, Eugen Stan nu a fost amprentat, pentru că era protejat de superiorul său direct, scrie în același document. Pe de altă parte, fostul șef al Poliției Române spune că raportul prezintă date nereale şi informații incomplete.

Polițiștii vor fi obligați să noteze într-un formular care ajunge la psihologi orice comportament atipic al subordonaților.

În decembrie 2016, agentul Eugen Stan a atacat o tânără în vârstă de 32 de ani în scara unui bloc. Ţipetele i-au alertat pe iubitul şi pe mama ei care au sărit în ajutor.

"O atacase, îi băgase mâna între picioare şi când m-a văzut a împins-o pe scări şi a fugit. Am fugit după el şi l-am mobilizat la scară că nu a putut să iasă de interfon. Aici am observat că avea cămaşa poliţiei pe el şi i-am spus ce faci mă eşti poliţist?", povestește iubitul victimei.

Citește și
catalin ionita politia romana
Cătălin Ioniță, la bilanțul activității Poliției Române: „Ne dorim să prevenim derapaje”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Chemaţi la faţa locului, poliţiştii de la secția 18 l-au încătuşat şi l-au dus la secţia. Acolo însă "nu a mai fost amprentat și fotografiat, astfel că datele și imaginea acestuia nu au fost introduse în bazele de date", după cum arată raportul corpului de control.

A fost prima greşeală a poliţiştilor care acum sunt cercetaţi disciplinar. Verificarea poliţistului pefodil a fost făcută atunci sumar şi ulterior suspendată pe motiv că se deschisese şi un dosar penal. Doar ca până la urma dosarul penal a fost clasat. Aşa, agentul Eugen Stan a stat liniştit încă doi ani la brigada rutieră fără să fie sancţionat.

După doi ani, în Ianuarie 2018, Eugen Stan a atacat din nou, de data aceasta, doi copilaşi din Drumul Taberei. La secţie 22 de poliţie, părinţii au făcut o plângere, însă agenţii abia s-au deplasat la faţa locului. Acolo, au luat amprente superficial şi au plecat fără să izoleze locul infracţiunii.

"Comisia de verificare a constatat faptul că, între ora 13:00 și ora 13:30 locul faptei a rămas neasigurat. Acest fapt a făcut ca șansele identificării unor probe relevante (amprente, urme biologice etc.) să fie compromise”, se mai arată în raportul corpului de control.

Aşadar încă o şansă ca poliţistul să fie prins mai devreme a fost ratată. După ce cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei, Eugen Stan a fost prins, două zile mai târziu. De ce două zile? Colegii nu l-au identificat mai repede. Extrem de grav este ca un agent l-a recunoscut.

"În cadrul instructajului realizat la intrarea în serviciu la schimbul II, un agent a făcut, în spirit de glumă, o aluzie la faptul că agresorul din fotografie ar fi colegul lor Stan Eugen. La solicitarea expresă a șefului de schimb de a păstra liniștea și disciplina în cadrul ședinței, afirmațiile inițiale nu au mai fost susținute", sunt concluziile raportului corpului de control.

Însă cum de a rezistat în poliţie Eugen Stan vreme de doi ani, în condiţiile în care şefii săi ştiau de comportamentul lui, dar şi de dosarul penal deschis pe numele lui pentru agresiunea din 2016? Stan era protejat de şeful sau direct Emanuel Vornicu, arata raportul corpului de control.

"Comisia de verificare apreciază existența unei relații profesionale apropiate între șeful său nemijlocit și Stan Eugen și, mai mult, a unei anumite protecții profesionale acordate de către șeful de serviciu, cms.șef V.R.E."

În raport, fostul chestor al Poliţiei Romane, Bogdan Despescu este acuzat că nu a dispus măsuri de îndată în Poliţie, după ce agentul a fost prins. Despescu neagă însă aceste acuzaţii.

"În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuţiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete", spune acesta.

La două luni după acest imens scandal, Ministerul de Interne a anunţat că a introdus la nivelul poliţiei noi proceduri pentru că şefii să îşi cunoască mai bine subordonaţii. Într-un formular obligatoriu, care va ajunge la psihologi, va fi trecut orice comportament bizar al poliţiştilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Carmen Dan: 18 poliţişti, dintre care zece cu funcţii de conducere, cercetaţi în cazul poliţistului pedofil
Carmen Dan: 18 poliţişti, dintre care zece cu funcţii de conducere, cercetaţi în cazul poliţistului pedofil

Un număr de 18 poliţişti, dintre care zece sunt cu funcţii de conducere, sunt cercetaţi în urma raportului efectuat de Corpul de control al ministrului de Interne în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală a unui minor.

Cătălin Ioniță, la bilanțul activității Poliției Române: „Ne dorim să prevenim derapaje”
Cătălin Ioniță, la bilanțul activității Poliției Române: „Ne dorim să prevenim derapaje”

Șeful Poliției Române, Cătălin Ioniță, a afirmat, vineri, la bilanțul activității instituției, că misiunea sa este „zero toleranță față de derapaje”, precum în cazul polițistului Eugen Stan, acuzat de pedofilie.

Poliţistul acuzat de pedofilie, întrebat ce a avut cu copiii agresați: Nimic deosebit
Poliţistul acuzat de pedofilie, întrebat ce a avut cu copiii agresați: Nimic deosebit

Poliţistul Eugen Stan, acuzat de pedofilie, a fost adus vineri la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.