Polițistul Eugen Stan putea fi prins mai devreme, dar a fost acoperit. Concluziile raportului corpului de control al MAI

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 17 Februarie 2018 18:06
Categorie: Actualitate

Polițistul Eugen Stan, acuzat de multiple agresiuni sexuale asupra unor copii, putea fi prins mai devreme dacă prima anchetă în cazul său era făcută corect, arată raportul corpului de control al Ministerului de Interne.

Însă, în 2016 când a atacat o femeie, deși a fost încătușat și dus la secție, Eugen Stan nu a fost amprentat, pentru că era protejat de superiorul său direct, scrie în același document. Pe de altă parte, fostul șef al Poliției Române spune că raportul prezintă date nereale şi informații incomplete.

Polițiștii vor fi obligați să noteze într-un formular care ajunge la psihologi orice comportament atipic al subordonaților.

În decembrie 2016, agentul Eugen Stan a atacat o tânără în vârstă de 32 de ani în scara unui bloc. Ţipetele i-au alertat pe iubitul şi pe mama ei care au sărit în ajutor.

"O atacase, îi băgase mâna între picioare şi când m-a văzut a împins-o pe scări şi a fugit. Am fugit după el şi l-am mobilizat la scară că nu a putut să iasă de interfon. Aici am observat că avea cămaşa poliţiei pe el şi i-am spus ce faci mă eşti poliţist?", povestește iubitul victimei.

Chemaţi la faţa locului, poliţiştii de la secția 18 l-au încătuşat şi l-au dus la secţia. Acolo însă "nu a mai fost amprentat și fotografiat, astfel că datele și imaginea acestuia nu au fost introduse în bazele de date", după cum arată raportul corpului de control.

A fost prima greşeală a poliţiştilor care acum sunt cercetaţi disciplinar. Verificarea poliţistului pefodil a fost făcută atunci sumar şi ulterior suspendată pe motiv că se deschisese şi un dosar penal. Doar ca până la urma dosarul penal a fost clasat. Aşa, agentul Eugen Stan a stat liniştit încă doi ani la brigada rutieră fără să fie sancţionat.

După doi ani, în Ianuarie 2018, Eugen Stan a atacat din nou, de data aceasta, doi copilaşi din Drumul Taberei. La secţie 22 de poliţie, părinţii au făcut o plângere, însă agenţii abia s-au deplasat la faţa locului. Acolo, au luat amprente superficial şi au plecat fără să izoleze locul infracţiunii.

"Comisia de verificare a constatat faptul că, între ora 13:00 și ora 13:30 locul faptei a rămas neasigurat. Acest fapt a făcut ca șansele identificării unor probe relevante (amprente, urme biologice etc.) să fie compromise”, se mai arată în raportul corpului de control.

Aşadar încă o şansă ca poliţistul să fie prins mai devreme a fost ratată. După ce cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei, Eugen Stan a fost prins, două zile mai târziu. De ce două zile? Colegii nu l-au identificat mai repede. Extrem de grav este ca un agent l-a recunoscut.

"În cadrul instructajului realizat la intrarea în serviciu la schimbul II, un agent a făcut, în spirit de glumă, o aluzie la faptul că agresorul din fotografie ar fi colegul lor Stan Eugen. La solicitarea expresă a șefului de schimb de a păstra liniștea și disciplina în cadrul ședinței, afirmațiile inițiale nu au mai fost susținute", sunt concluziile raportului corpului de control.

Însă cum de a rezistat în poliţie Eugen Stan vreme de doi ani, în condiţiile în care şefii săi ştiau de comportamentul lui, dar şi de dosarul penal deschis pe numele lui pentru agresiunea din 2016? Stan era protejat de şeful sau direct Emanuel Vornicu, arata raportul corpului de control.

"Comisia de verificare apreciază existența unei relații profesionale apropiate între șeful său nemijlocit și Stan Eugen și, mai mult, a unei anumite protecții profesionale acordate de către șeful de serviciu, cms.șef V.R.E."

În raport, fostul chestor al Poliţiei Romane, Bogdan Despescu este acuzat că nu a dispus măsuri de îndată în Poliţie, după ce agentul a fost prins. Despescu neagă însă aceste acuzaţii.

"În legătură cu modul în care mi-am exercitat atribuţiile, raportul prezintă atât date nereale, prin felul în care sunt argumentate, cât şi informaţii incomplete", spune acesta.

La două luni după acest imens scandal, Ministerul de Interne a anunţat că a introdus la nivelul poliţiei noi proceduri pentru că şefii să îşi cunoască mai bine subordonaţii. Într-un formular obligatoriu, care va ajunge la psihologi, va fi trecut orice comportament bizar al poliţiştilor.

Carmen Dan: 18 poliţişti, dintre care zece cu funcţii de conducere, cercetaţi în cazul poliţistului pedofil
Carmen Dan: 18 poliţişti, dintre care zece cu funcţii de conducere, cercetaţi în cazul poliţistului pedofil
VIDEO PROTVPLUS.RO
ministrul transporturilor, razvan cuc, autostrada, stat paralel
Ministrul Răzvan Cuc anunță pierderi de 40% la Tarom. Ce salariu are directorul adjunct
Tudor Caranfil a murit. Criticul de film avea 88 de ani
Un turist a fost prins la Nădlac cu un vietnamez în portbagaj. Ce explicaţie a dat
Atenționare meteo. Cod galben de vânt puternic în opt judeţe
Ministrul Mediului a stat 16 minute cu motorul pornit, vorbind despre reducerea emisiilor
Cisternă cu sodă caustică, răsturnată pe o şosea din Vaslui. Ce a păţit şoferul
copil ranit
Copil grav rănit, după ce a fost prins între o remorcă şi un morman de pământ
Incendiu la un restaurant din Vâlcea. Patronul s-a luptat singur cu flăcările
Profesor de religie acuzat că ar fi bătut un elev: "L-a izbit cu capul de perete"
Premierul Viorica Dăncilă, în vizită în SUA. Cine a invitat-o
O femeie susține că ”puiul fericit” s-a decolorat. Explicația producătorului
Șofer de autobuz, lăsat inconștient de mai mulți tineri în Constanța