Dragnea afirmă că dacă ambasadorul SUA ar fi vrut să discute despre justiție ar fi refuzat

×
Codul embed a fost copiat

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm a fost la Parlament pentru a discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. 

Este a două întrevedere de acest fel în ultimele luni, între cei doi oficiali. Ultima întâlnire a avut loc în noiembrie, anul trecut.

50 de minute a discutat ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, iar la această întâlnire a participat și vicepremierul pentru parteneriat strategic Ana Birchall.

Întrebat de jurnaliști dacă a discutat și despre legile justiției, Dragnea a negat și a  precizat că, dacă ar fi fost deschis acest subiect, ar fi refuzat să vorbească.

Liviu Dragnea: ”Nu. Nu a fost pe agenda de discuție și vreau să vă spun și că dacă ar fi deschis acest subiect eu aș fi refuzat să discut”.

Citește și
Hans Klemm
Premierul Dăncilă, vizitat de ambasadorul SUA. Şi alţi diplomaţi vor să discute cu ea
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Reporter: De ce?

Liviu Dragnea: ”Probabil că vă referiti la discuția momentului, cu DNA-ul. Atâta timp cât eu și nici această instituție nu este pe lanțul decizional, lanțul instituțional, n-avea ce să discute cu mine.”

În ceea ce privește scandalul de la DNA, Liviu Dragnea spune că așteaptă un punct de vedere de la ministrul Tudorel Toader.

Eu am înțeles de la domnul Toader, din conferința de presă, că sunt două chestiuni distincte, și anume raportul pe care Ministerul Justiției îl face despre activitatea Ministerului Public în ansamblu și pe care este obligat prin lege să-l facă în Parlament. Și al doilea subiect este legat de un eventual punct de vedere față de situația de la DNA, care n-are legătură cu raportul care va fi prezentat în Parlament ... nu știu când.”

După întâlnirea dintre Liviu Dragnea și Hans Klemm, Camera Deputaților a transmis un comunicat de presă în care a anunțat că discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe ”identificarea oportunităților de întărire şi aprofundare a Parteneriatul Strategic între România și SUA în toate domeniile”.

Textul integral al comunicatului de presă:

”Întâlnirea a avut loc pe fondul unei dinamici pozitive a relațiilor bilaterale, în domeniile politico-militar și de securitate, România fiind prima țară membră NATO care a alocat 2% din PIB pentru apărare. Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul politicii externe şi de securitate a României. Ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Europa, continuând, în acelaşi timp, să fie un generator de securitate şi stabilitate, în special în regiunea noastră.

În acest sens, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe identificarea oportunităților de întărire şi aprofundare a Parteneriatul Strategic între România și SUA în toate domeniile, partea română subliniind importanța amplificării şi dezvoltării dimensiunii economice, în special în domenii cheie precum energie, IT și securitate cibernetică, știință și cercetare.

Astfel, s-a agreat elaborarea şi implementarea unui plan de acţiuni de lucru pentru a întări și aprofunda parteneriatul strategic între România și SUA, pe aceste dimensiuni.” - se arată în comunicatul Camerei Deputaților.

La sfârșitul discuțiilor, ambasadorul SUA a plecat fără să facă declarații, iar vicepremierul Birchall a spus că subiectul discutat a fost unul la care ... nici nu ne gândim.

Ana Birchall a refuzat să spună dacă cei doi oficiali au vorbit la un moment dat și despre legile justiției, pe care parlamentarii le modifică în aceste zile.

Recent, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit pentru prima dată cu diplomatul american, iar ambasada SUA a precizat că s-a discutat și despre acest subiect al legilor justiției - chiar dacă, ulterior, Dăncilă a negat acest lucru.

În 13 noiembrie 2017, ambasadorul Hans Klemm a mai fost în Parlamentul României, unde se aflau în dezbatere modificările aduse legilor justiției.

În prezent, parlamentarii așteaptă motivările Curții Constituționale, pentru a putea să repună în discuție aceste legi.

Mai trebuie reamintit faptul că, la sfârșitul lunii noiembrie 2017, departamentul de Stat al SUA le scria oficialilor de la București și își arăta îngrijorarea cu privire la modificările legilor justiției, precizând că lupta împotriva corupției este subminată prin acest proces legislativ.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Viorica Dăncilă spune că a vorbit cu ambasadorul SUA despre vizele pentru români şi investiţiile în Apărare
Viorica Dăncilă spune că a vorbit cu ambasadorul SUA despre vizele pentru români şi investiţiile în Apărare

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că a avut "o întâlnire foarte bună" cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, în care au discutat despre vizele pentru români şi despre menţinerea procentului de 2% din PIB pentru Apărare.

Premierul Dăncilă, vizitat de ambasadorul SUA. Şi alţi diplomaţi vor să discute cu ea
Premierul Dăncilă, vizitat de ambasadorul SUA. Şi alţi diplomaţi vor să discute cu ea

Hans Klemm va merge luni la Palatul Victoria.

Ambasadorul SUA în România, despre schimbările de Guvern:
Ambasadorul SUA în România, despre schimbările de Guvern: "Nu este o situaţie ideală"

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a declarat marţi, la Zalău, că predictibilitatea şi stabilitatea sunt foarte importante pentru România.

Hans Klemm: ”Slăbirea legislaţiei poate expune România la ameninţări venite de peste hotare”
Hans Klemm: ”Slăbirea legislaţiei poate expune România la ameninţări venite de peste hotare”

Slăbirea legislaţiei care permite un sistem judiciar independent şi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, susține ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.