Instanta suprema a admis cererea DNA. Dosarul lui Liviu Dragnea se judeca din 15 noiembrie
Dosarul "Frauda la referendum", in care sunt acuzati Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, va incepe in 15 noiembrie, dupa ce instanta suprema a admis cererea DNA şi a schimbat primul termen de judecare a cauzei, stabilit initial la 18 februarie 2014.
Inalta Curte de Casatie şi Justitie a preschimbat primul termen in dosarul "Frada la referendum" şi a stabilit ca judecarea in aceasta cauza sa inceapa cu trei luni mai devreme.
Instanta a admis astfel cererea transmisa in 9 octombrie de Directia Nationala Anticoruptie, care a aratat ca primul termen de judecata, stabilit de instanta la 18 februarie 2014, este prea lung şi ar trebui schimbat pentru a se asigura judecarea cu celeritate a acestui dosar. Procurorii au sustinut in cerere ca dosarul este unul complet, cu numeroşi martori.
Completul de judecata caruia i-a fost repartizat aleatoriu acest caz a facut o cerere la Barou, in 10 octombrie, pentru stabilirea unor avocati din oficiu pentru toti inculpatii din acest dosar.
Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimişi in judecata Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, şi a stabilit primul termen in 18 februarie 2014.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii şi desfaşurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta şi autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de preşedinti şi membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi in judecata petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfaşurarea procesului de votare - preşedinti și membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei și-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat și liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora şi introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. in acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.