Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", constituțională. Reacția PSD: O minciună cu care vor să ia voturi

×
Codul embed a fost copiat

Victorie uriaşă pentru iniţiativa cetăţeneasca "Fără penali în funcţii publice". Curtea Constituţională a decis marți că articolul susţinut de un milion de români prin semnăturile lor este conform legii fundamentale.

Aşadar, Parlamentul este nevoit acum să dezbată şi să voteze o lege pentru modificarea Constituţiei, în urma căreia va avea loc un referendum al cărui rezultat va fi obligatoriu. În timp ce în partidele de opoziţie a fost sărbătoare, cei de la putere au fost extrem de greu de găsit.

După cinci luni de zile, iniţiativa cetăţeneasca ”Fără penali în funcţii publice" a primit girul Curţii Constituţionale.

Dan Barna, preşedintele USR: ”Este o victorie a unui milion de cetăţeni români care au semnat în mod individual şi explicit această cerinţă de minimă morală a unei societăţi normale, cerinţa ca cei care sunt condamnaţi penal să nu mai poată să fie consilieri, primari, senatori, deputaţi sau în alte funcţii alese".

Concret, USR a propus ca legea fundamentală să le interzică în mod explicit celor condamnaţi definitiv să fie aleşi în primării, consilii judeţene, în Parlament sau la prezidenţiale, dacă pedeapsa primită în instanţă a fost dată în urma unei fapte comise cu intenţie.
 

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Reacția PSD

 

Iniţiativa trebuie întâi votată în Parlament, de două treimi dintre senatori şi deputaţi. Ulterior, în 30 de zile de la o decizie a Parlamentului, românii ar trebui chemaţi la referendum, iar rezultatul este obligatoriu. Dacă însă Parlamentul votează împotriva acestei iniţiative cu un milion de semnături, proiectul nu mai ajunge să fie supus referendumului.

Ioan Cupşa, deputat PNL: ”Ce ne dorim noi acum este ca într-un termen cât mai scurt, cu celeritate, Parlamentul să adopte legea de revizuire a Constituţiei, astfel încât să avem parte de un referendum care va fi unul obligatoriu, prin care cetăţenii noştri să-şi exercite voinţa lor suverană."

Social-democraţii au criticat deja demersul opoziţiei.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "În conţinut nu se vorbeşte de toate funcţiile publice în care ar lăsa să se înţeleagă, ci e vorba doar de cei aleşi în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României. Deci, fără penali în aceste funcţii, alese. Deci, este o minciună şi cu acest titlu mincinos au căutat să ia voturi. Nu cred că iniţiativa se va rezolva în această sesiune parlamentară, pentru că avem şi alegeri europarlamentare."

Uniunea Salvaţi România a strâns aproape un milion de semnături pentru susţinerea iniţiativei ”Fără penali în funcţii publice", iar proiectul a fost depus în Parlament pe 12 februarie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
CCR a decis că OUG 14, care abroga OUG 13, e constituţională. Cum este afectat Dragnea
CCR a decis că OUG 14, care abroga OUG 13, e constituţională. Cum este afectat Dragnea

Decizie finală în cazul ordonanţei prin care a fost abrogată OUG 13, care a generat proteste masive de stradă la începutul anului 2017.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.