Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", constituțională. Reacția PSD: O minciună cu care vor să ia voturi


Ultimul update: Marti 09 Aprilie 2019 19:24
Data publicarii: Marti 09 Aprilie 2019 17:57
Categorie: Stiri Politice

Victorie uriaşă pentru iniţiativa cetăţeneasca "Fără penali în funcţii publice". Curtea Constituţională a decis marți că articolul susţinut de un milion de români prin semnăturile lor este conform legii fundamentale.

Aşadar, Parlamentul este nevoit acum să dezbată şi să voteze o lege pentru modificarea Constituţiei, în urma căreia va avea loc un referendum al cărui rezultat va fi obligatoriu. În timp ce în partidele de opoziţie a fost sărbătoare, cei de la putere au fost extrem de greu de găsit.

După cinci luni de zile, iniţiativa cetăţeneasca ”Fără penali în funcţii publice" a primit girul Curţii Constituţionale.

Dan Barna, preşedintele USR: ”Este o victorie a unui milion de cetăţeni români care au semnat în mod individual şi explicit această cerinţă de minimă morală a unei societăţi normale, cerinţa ca cei care sunt condamnaţi penal să nu mai poată să fie consilieri, primari, senatori, deputaţi sau în alte funcţii alese".

Concret, USR a propus ca legea fundamentală să le interzică în mod explicit celor condamnaţi definitiv să fie aleşi în primării, consilii judeţene, în Parlament sau la prezidenţiale, dacă pedeapsa primită în instanţă a fost dată în urma unei fapte comise cu intenţie.
 

Reacția PSD

 

Iniţiativa trebuie întâi votată în Parlament, de două treimi dintre senatori şi deputaţi. Ulterior, în 30 de zile de la o decizie a Parlamentului, românii ar trebui chemaţi la referendum, iar rezultatul este obligatoriu. Dacă însă Parlamentul votează împotriva acestei iniţiative cu un milion de semnături, proiectul nu mai ajunge să fie supus referendumului.

Ioan Cupşa, deputat PNL: ”Ce ne dorim noi acum este ca într-un termen cât mai scurt, cu celeritate, Parlamentul să adopte legea de revizuire a Constituţiei, astfel încât să avem parte de un referendum care va fi unul obligatoriu, prin care cetăţenii noştri să-şi exercite voinţa lor suverană."

Social-democraţii au criticat deja demersul opoziţiei.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: "În conţinut nu se vorbeşte de toate funcţiile publice în care ar lăsa să se înţeleagă, ci e vorba doar de cei aleşi în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României. Deci, fără penali în aceste funcţii, alese. Deci, este o minciună şi cu acest titlu mincinos au căutat să ia voturi. Nu cred că iniţiativa se va rezolva în această sesiune parlamentară, pentru că avem şi alegeri europarlamentare."

Uniunea Salvaţi România a strâns aproape un milion de semnături pentru susţinerea iniţiativei ”Fără penali în funcţii publice", iar proiectul a fost depus în Parlament pe 12 februarie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

CCR a decis că OUG 14, care abroga OUG 13, e constituţională. Cum este afectat Dragnea
VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22