CCR a decis că OUG 14, care abroga OUG 13, e constituţională. Cum este afectat Dragnea

Dată publicare: 09-04-2019 15:13
Dată actualizare: 09-04-2019 15:29


ccr

Decizie finală în cazul ordonanţei prin care a fost abrogată OUG 13, care a generat proteste masive de stradă la începutul anului 2017.

CCR a decis că Ordonanţa de Urgenţă 14 este constituţională. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată în septembrie 2017 de Alina Bica, fosta şefă DIICOT.

Mai precis, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis în septembrie 2017 să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 14, de abrogare a OUG 13, privind dezincriminarea abuzului în serviciu, la sesizarea avocaţilor Alinei Bica şi Cătălin Teodorescu, în dosarul privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care făcea parte şi fosta şefă a DIICOT.

 

De ce se cerea abrogarea OUG 14

 

Alina Bica îi reproşa guvernului Grindeanu că a adoptat ordonanţă 14 prin care a fost abrogată OUG 13 în urma protestelor de anvergură din Piaţa Victoriei ceea ce a creat, susţine ea, un precedent periculos. Mai mult, fosta şefă a procurorilor DIICOT susţine că presiunea străzii a afectat caracterul suveran al puterii de stat prin devierea de la democraţie semi-directă.

Bica afirma că nu se poate acceptă părerea străzii decât dacă iniţiază un referendum. Mai mult, fosta şefă a procurorilor DIICOT susţine că presiunea străzii a afectat caracterul suveran al puterii de stat prin devierea de la democraţie semi-directă.

Miza deciziei Curţii Constituţionale în acest caz era una uriaşă. Dacă că ordonanţa 13 ar fi fost în vigoare în integralitate chiar şi pentru câteva momente, de ea ar putea beneficia nu doar Alina Bica, ci şi toţi ceilalţi cercetați sau judecaţi pentru acuzaţii de abuz în serviciu. Între ei, şi liderul PSD Liviu Dragnea.

Ordonanţa 13, adoptată în 31 ianuarie 2017 de Guvern a fost abrogată cinci zile mai târziu prin OUG 14, în urma protestelor masive de stradă din toata ţara, începute chiar în seara adoptarii ordonanţei.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO