Florin Cîțu a fost ironizat 3 ore la audieri. Deputat PSD: „Situația e o panaramă”

×
Codul embed a fost copiat

Au început audierile miniștrilor pentru învestirea guvernului Orban 2.

Chiar premierul recunoaște că procedurile sunt formale, câtă vreme obiectivul liberalilor este ca acest guvern să nu treacă de parlament, ca să poată fi organizate alegeri anicipate.

Patru miniștri - de la Finanțe, Mediu, Apărare și Interne - au răspuns la întrebările, mai mult ironice puse de colegii de la PSD, în comisiile de specialitate. Tot luni, Ludovic Orban a anunțat că ar preferă ca alegerile să aibă loc pe 14 iunie.

Sorin Lazăr, deputat PSD: "Cum să vii să ceri aviz când tu spui că nu vrei să devii ministru.”

Timp de trei ore, cât a durat audierea ministrului de Finanţe, Florin Cîțu, a fost ironizat pe seama situaţiei în care se află Guvernul. Social-democraţii au râs spunând că PNL îşi doreşte de fapt vot de "neinvestire", iar liberalii le-au amintit că şi ei au fost în situaţia de a vota împotriva propriului executiv.

Citește și
Ludovic Orban
Orban, către miniștri: ”Nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Sorin Lazăr, deputat PSD: "Ceea ce se întâmplă în acest spaţiu s-ar caracteriza în UE ca o mascaradă, în Balcani ca un caraghioslâc, iar în România ca o panaramă."

Ministrul Finanţelor a fost taxat pentru că nu a alocat bani pentru majorarea alocaţiilor. Cîțu a vorbit însă despre unul dintre proiectele la care ţine - reforma ANAF.

În final, Florin Cîțu a fost respins de comisie. La fel şi ministrul Internelor, precum şi şeful de la Mediu.

Singurul care a primit aviz pozitiv a fost ministrul apărării, Nicolae Ciucă. Audierile vor continua în următoarele două zile, iar votul pentru guvern este programat pe 24 februarie. Ludovic Orban negociază cu formaţiunile politice sperând ca acestea să nu voteze de două ori cabinetul şi lista de miniştri, astfel încât pe 14 iunie să fie organizate alegeri anticipate.

Cronologia evenimentelor:

ora 16.20. Ministrul propus la Interne, Marcel Vela, a primit aviz negativ, cu 9 voturi pentru și 15 voturi împotrivă.

Marcel Vela a declarat, după ce a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de specialitate, că a fost un vot politic, iar "parlamentarii PSD nu mai au ce căuta în Parlament, deoarece votează la comandă".

"Normal, s-a votat politic, eu mi-am prezentat punctele de vedere, cred că cel mai bine a fost faptul că cetăţenii României au văzut că ceea ce vrem noi să facem este pentru binele României. Propunerile de eficientizare a Ministerului Afacerilor Interne, tot ceea ce am făcut până acum ca activitate în ultimele trei luni sunt măsuri care aduc plus valoare în relaţia ministerului cu cetăţenii. Votul acesta negativ arată încă odată că PSD-ul, parlamentari puşi în funcţii de deputaţi sau de senatori din pixul domnului Dragnea, nu mai au ce căuta în Parlament, votează la comandă şi ar trebui să plece acasă. Aşadar, susţin alegerile anticipate", a afirmat Marcel Vela, citat de Agerpres.

El a precizat că, totuşi, a sperat să primească un aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare de specialitate.

"Dacă dânşii au ales să se exprime într-un aviz negativ, trăim într-o ţară liberă, au votat aşa cum i-a îndemnat conştiinţa şi conducerea partidului. (...) Puteam să mai stau trei ore, să-i conving că Ministerul Afacerilor Interne este pe drumul bun", a spus Vela.

ora 15.00: Ministrul propus al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a primis aviz favorabil, cu 3 voturi ”împotrivă”, 7 abțineri și 12 ”pentru”.

ora 14.50: Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, a primit aviz negativ.

ora 14.40: Ministrul propus al Finanțelor, Florin Cîțu, a primit vot negativ în comisie, înregistrânduse 18 voturi ”pentru” și 18 voturi ”împotrivă”. 

ora 13.00 Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, la audierea în Comisiile de specialitate reunite: Cele mai mari hoţii care au avut loc în ultimii doi ani în domeniul pădurilor au fost în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu şi, după alegeri, indiferent cine va forma Guvernul, vor trebui făcuţi paşi importanţi pentru a rezolva această problemă! Detalii aici.

ora 12.10 Ministrul propus pentru Finanțe, Florin Cîțu, face o prezentare a activității sale în cele aproximativ 3 luni în care a condus Ministerul Finanțelor.

"În programul de guvernare care a fost aprobat în Parlament anul trecut au fost câteva lucruri pe care deja le-am făcut şi aş vrea să le menţionez, pentru că sunt foarte mândru că s-au rezolvat. În primul rând, Ordonanţa 114, care, deşi a trebuit să avem două încercări, până la urmă a fost ucisă prin ordonanţă de urgenţă. A fost eliminat split TVA, a fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time şi, bineînţeles, eliminarea supraaccizei la carburanţi. Deci, câteva lucruri pe care eu sunt mândru că am reuşit să le facem în aceste trei luni de mandat".

Președintele de ședință îl întrerupe pe Cîțu, spunând că nu vrea să audă un bilanț, pentru că oricum vor fi întrebări pe această temă din partea membrilor comisiei.

Cîțu continuă, susținând că cea mai mare problemă a fost gestionarea deficitului, care a crescut. De asemenea, el vorbește despre felul în care a fost construit bugetul de stat pe anul 2020.

El a menţionat că rectificarea bugetară pentru 2019 s-a bazat pe execuţia bugetară la 10 luni.

Sinteza declarațiilor:

- ”În spațiul public continuă în 2020 programul de împrumut. Una este strategia de împrumuturi și alta e strategia de administrare. Anul acesta vom publica în martie strategia de administrare, sunt sigur că știți care sunt diferențele. Aș vrea să vă spun pe ce se duc aceste împrumuturi într-o lună: pensii și alte categorii sociale, peste 10 miliarde de lei, cheltuieli cu medicamente de peste 4 miliarde de lei.”

- ”Toate aceste informații sunt prublice pe site-ul ministerului Finanțelor”.

- ”Un lucru nou care a apărut în programul de guvernare, o strategie pentru instituțiile financiar-bancare. Aceste instituții nu sunt cele mai profitabile din piață. Până acum dividendele au cam lipsit de la aceste instituții.”

Senatorul PSD Daniel Zamfir: ”Suntem într-o procedură unică de neînvestitură. Așa că întrebările de genul ce vrea să facă domnul ministru sunt inutile, pentru că a anunțat deja că nu vrea să fie învestit. Să ne spună ce a făcut în cele 3 luni de zile cât a stat la Ministerul de Finanțe. Domnul senator Cîțu nu dorește să participe la audierile din Senatul României din următorul motiv. Dumnealui spune că Ministerul Finanțelor Publice nu se ocupă de politica de creditare a țării, astfelmcă dumnealui nu se va prezenta la audierile din Parlamentul României. Domnia sa, dincolo de aroganța sa, este obligat să vină la orice comisie din Parlament, chiar și cea de cultură. Asistăm la o procedură de neînvestitură și este important să profităm și să lămurim niște aspecte.

(..) Mințiți românii, spunând că dobânzile în euro scad. Noi, adică domnul Cîțu, contractează un împrumut de 3 miliarde de euro. Ați spus când ați făcut împrumuul că românii vor plăti dublu? De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?”

De ce nu puneți în aplicare hotărârea ÎCCJ care vă obligă să recuperați de la Banca Comercială Română suma de 300 de milioane de lei?”

Ministrul propus Florin Cîțu:Începem cu finalul. Acea hotărâre obligă băncile să restituie. Este o decizie a Curții de Conturi care se aplică băncilor, nu are nicio legătură cu Ministerul Finanțelor. Sunt în termen până în martie. (...)

O altă întrebare, despre venituri. Am începul anul trecut cu un handicap de 18,9 miliarde de lei. 2,5 miliarde de lei sunt din licențele 5G. Nici pe acelea nu le vom încasa.”

Nu se intenționează iertarea băncilor. Însă discuția este despre persoane fizice, nu despre bănci. Acele recuperări se vor duce spre populație.”

 

Deputatul USR Cosette Chichirău:De asta suntem într-o cirză politică, pentru că nu ați vrut alegeri în 2 tururi, ci ați vrut alegeri anticipate. Ați făcut un blat. Când veți face un blat pentru digitalizarea administrației? Digitalizarea e o metodă eficientă de a economis bani. Când veți face un blat pentru spitale? Să-mi spuneți cum să votez ca să stric acest blat.”

Ministrul propus Florin Cîțu: ”Văd că a fost o întrebare politică, nu pentru buget-finanțe. Obiectivul nostru este alegerile anticipate. Noi credem că vom ajunge acolo, pentru că cu această majoritate nu poți să implementezi ce vrem să implementăm. Lucrăm împreună, suntem transparenți.”

Fostul ministru Eugen Teodorovici: ”Ați pus chiar și poze pe Facebook.”

Despre creșterea pensiilor

 

Ministrul propus Florin Cîțu: "Ministerul Finanţelor se ocupă cu alocarea bugetului şi respectarea legislaţiei în vigoare. Dacă avem legislaţie în vigoare, alocăm buget în funcţie de legislaţia în vigoare. Aplicarea Legii pensiilor, şi aici este foarte important, este unde aţi fost dumneavoastră, la Ministerul Muncii. Deci, aplicarea Legii pensiilor este la Ministerul Muncii, dar eu nu mă ascund aici de răspuns. Vreau să vă spun altceva. Trebuie să înţelegem de ce dumneavoastră nu aţi vrut să plătiţi pensiile de la 1 ianuarie. Pentru că asta este întrebarea.

Eu vă spun că banii sunt în buget, aş fi plătit pensiile de la 1 ianuarie, am inclus banii în buget, sunt acolo şi pensiile trebuia plătite de la 1 ianuarie. Eu aş fi preferat să plătesc pensiile de la 1 ianuarie, să creştem pensiile de la 1 ianuarie", a spus Florin Cîţu, răspunzând unei întrebări adresate de fostul ministru al Muncii Marius Budăi, referitor la majorarea punctului de pensie în acest an.

Calendarul audierilor miniștrilor propuși

 

Marţi sunt aşteptaţi în comisiile parlamentare reunite, pentru audieri, Virgil Popescu - ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9,00), Ion Ştefan - ministrul propus al Dezvoltării (10,00), Ionuţ Stroe - ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12,00), Cătălin Predoiu - ministrul propus al Justiţiei (13,00), Monica Anisie - ministrul propus al Educaţiei (14,00), Bogdan Aurescu - ministrul propus al Afacerilor Externe (15,00) şi Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al Culturii (ora 16,00).

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Premierul le-a transmis miniștrilor că nu trebuie să le pese ”de votul efectiv”

 

La şedinţa de Guvern din această săptămână, premierul propus Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să fie "la înălţime" la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

"Vreau să vă readuc aminte că săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri, sunt programate audierile în comisii. (...) Vreau să fiţi la înălţime, avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste şi rău intenţionate PSD timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în faţa comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori. Acolo important e - audierile vor fi publice - să arătaţi foarte clar ce aţi găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara şi, mai ales, care e viziunea noastră şi soluţiile pentru rezolvarea fiecărei probleme", a spus Ludovic Orban.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
PNL nu va vota pentru învestirea propriilor miniştri.
PNL nu va vota pentru învestirea propriilor miniştri. "Ne dorim un vot de respingere"

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că parlamentarii liberali se vor abţine de la votul de învestire a Guvernului.

Orban, către miniștri: ”Nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea”
Orban, către miniștri: ”Nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea”

Premierul desemnat Ludovic Orban le-a recomandat miniştrilor săi să se ridice "la înălţime", luni, când vor avea loc audierile din comisiile de specialitate din Parlament, în vederea învestirii noului Guvern.

Social-democraţii pun beţe în roate cabinetului Orban 2. Când va fi votat noul Guvern
Social-democraţii pun beţe în roate cabinetului Orban 2. Când va fi votat noul Guvern

Conducerea reunită a Senatului şi Camerei Deputaţilor, acolo unde PSD are majoritatea, a decis că premierul Ludovic Orban şi lista miniştrilor propuşi pentru noul executiv să fie votaţi în ultima zi prevăzută de regulament. Mai precis, pe 24 februarie.

Guvernul Orban 2 face totul pentru a fi respins. Cum a decurs un scenariu similar în 2009
Guvernul Orban 2 face totul pentru a fi respins. Cum a decurs un scenariu similar în 2009

Liberalii fac primul pas din lunga procedură care ar duce spre alegeri anticipate. Premierul desemnat Ludovic Orban a depus la parlament lista de miniştri şi programul de guvernare actualizat iar acum are 15 zile în faţă până la votul de investitura.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.