Guvernul Orban 2 face totul pentru a fi respins. Cum a decurs un scenariu similar în 2009
Liberalii fac primul pas din lunga procedură care ar duce spre alegeri anticipate. Premierul desemnat Ludovic Orban a depus la parlament lista de miniştri şi programul de guvernare actualizat iar acum are 15 zile în faţă până la votul de investitura.
În tabăra cealaltă, deşi tot mai mulţi social democraţi spun mai nou, că partidul nu se teme de alegeri anticipate, ba chiar ar avea succes, PSD a contestat totuşi la Curtea Constituţională nominalizarea lui Orban.
Cu aceeaşi echipă de 16 miniştri şi vicepremierul Raluca Turcan, Ludovic Orban s-a pregătit de un nou test în Parlament. Dacă în urmă cu trei luni le cerea aleşilor să voteze investirea guvernului, de data aceasta face tot posibilul să fie respins în Parlament.
Ludovic Orban, premierul desemnat PNL: "Parlamentul, la ora actuală, nu mai poate să țină prizonieră întreaga societate, cu viziunea retrogradă, antireformistă și cu egoismul lor individual, al parlamentarilor, în special din zona PSD. Strategia de tergiversare pe care, se pare că vor să o pună în practică, îi va umple de ridicol, îi va face și mai penibili, și mai antipatizați"
Planul PNL este pus la cale cu ajutorul președintelui Klaus Iohannis. Ca să se asigure că lucrurile vor ieși așa cum își doresc cei doi, Ludovic Orbán a reluat discuțiile cu toate partidele parlamentare. Exact ca în perioada în care căutau sprijin să dărâme cabinetul Viorica Dancila.
Deşi social democraţii au anunţat iniţial că îşi doresc alegeri parlamentare la termen, mai mulţi lideri din țara şi primari au declarat astăzi că şi-ar dori şi ei anticipate. Unele voci îi acuză că s-au înţeles cu liberalii care le-ar fi promis că renunţă la alegerea primarilor în două tururi. Chiar şi aşa, liderii PSD au sesizat la CCR un conflict constituţional între parlament și președinte.
România a mai trecut printr-o criză politică asemănătoare în 2009. Atunci guvernul Boc a fost demis prin moțiune de cenzură, premierul a rămas interimar iar președintele Traian Băsescu, a făcut două nominalizări - Lucian Croitoru și Liviu Negoiţă. Nu s-a concretizat niciuna până când însuşi Băsescu a fost reales ca preşedinte şi l-a renominalizat pe acelaşi Boc, care a şi fost investit.
Sesizarea celor de la PSD la Curte nu va întârzia însă procedurile parlamentare.
Potrivit constituţiei, Ludovic Orban are 60 de zile la dispoziţie să ducă în parlament doua guverne pentru a fi respinse. Primul, cel prezentat astăzi, ar trebui votat în maximum 15 zile, adică nu mai târziu de 25 Februarie. Dacă planul PNL va avea succes, Parlamentul ar urma să fie dizolvat în 10 aprilie, iar alegerile anticipate să fie organizate în 14 sau în 21 iunie, simultan cu alegerile locale.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, marcel ciolacu, guvern, PSD, PNL, emil boc, alegeri anticipate, ludovic orban, Parlament, raluca turcan,
Dată publicare:
10-02-2020 19:28