Referendumul lui Basescu, privind Parlament unicameral cu 300 de alesi, a primit aviz favorabil
Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil, luni, initierea referendumului anuntat de catre presedintele Traian Basescu.
Decizia a fost luata cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar 3 voturi "impotriva" si 3 abtineri.
Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor va discuta marti, incepand cu ora 11.00, scrisoarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum privind Parlamentul unicameral cu maximum 300 de alesi.
Presedintele Traian Basescu a anuntat in 11 iunie ca a declansat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari, precizand insa ca va emite decretul in functie de modul in care Parlamentul va respecta vointa poporului exprimata in 2009.
In aceeasi zi, seful statului a trimis presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor o scrisoare in care informeaza asupra initierii referendumului:
"In temeiul dispozitiilor art. 2 si art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, doresc sa solicit poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarele probleme de interes national:
1. Trecerea la un Parlament unicameral
2. Reducerea numarului total de parlamentari la maximum 300
Avand in vedere dispozitiile legale enuntate, doresc sa consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national pe problemele sus-mentionate".
Organizarea referendumului se poate face doar dupa consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere in 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerandu-se indeplinita chiar daca Legislativul nu si-a exprimat pozitia.
Conform articolului 11 din Legea referendumului, "presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national".
"Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de Presedintele Romaniei, prin decret", se arata la alineatul 2 al articolului.
Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui.
Daca Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere in termenul de 20 de zile, seful statului emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita. Limitarea la 300 a numarului de parlamentari implica modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in timp ce instituirea Parlamentului unicameral implica modificarea Constitutiei.