Legea retrocedarilor in Parlament. Victor Ponta: "Cer scuze in numele statului roman"
PROTV NEWS a transmis LIVE sedinta de plen a Parlamentului in cadrul careia Guvernul isi angajeaza raspunderea pe legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor nationalizate.
Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:
- Se implineste in curand un an de cand sunt premier, e prima data cand folosesc acest instrument al raspunderii.
- Acest act isi propune sa aduca o repartie istorica pentru cei care au avut de suferit in urma cu aproape 70 de ani, fiindu-le luate proprietatile de fostul stat comunist.
- Vreau in numele Guvernului si al statului roman sa cer scuze tuturor celor care au avut de suferit, dar mai ales cultelor religioase din Romania, mai ales cultul greco-catolic, vreau sa prezint oficial aceste scuze, statul de drept trebuie sa respecte proprietatea.
- S-au retrocedat 1,3 milioane de hectare.
- S-au restituit in numerar 150 de milioane de euro, iar prin actiuni la Fondul Proprietatea aproape 4 miliarde de euro.
- Propunerea de lege pe care o prezint vine cu o solutie juridica echilibrata si pragmatica. A fost construita in mai multe luni de zile, dupa discutii cu specialisti.
- In baza legii 247 adoptata in urma cu 8 ani se dorea ca toate despagubirile sa fie acordate in baza actiunilor la Fondul Proprietatea, din pacate dupa 8 ani de zile s-au solutionat doar 13.000 de cereri, din 200.000 de cereri.
- Va cer ca prin aceasta lege sa combatem un fenomen infractional care a aparut in Romania, fenomenul samsarilor. Punem stavila acestui fenomen, care in ultimii 3-4 ani a secatuit bugetul Romaniei.
- Prin prezenta lege vreau sa solutionam un litigiu extrem de grav pe care statul roman il are pe rolul CEDO.
- Este un moment de responsabilitate politica, in care Guvernul si Parlamentul colaboreaza pentru solutionarea unei probleme istorice. Astazi ori suntem cu totii responsabili ori putem sa jucam mai departe, unii dintre noi, cartea demagogiei. Multumesc in mod special parlamentarilor USL, ai minoritatilor nationale, al PPDD si UDMR care au adus amendamente serioase, care ne-au ajutat sa facem o lege mai buna.
Printr-o procedura legislativa rapida, puterea sustine ca va repara nedreptatile istorice si ii va repune in drepturi pe proprietarii ale caror imobile au fost nationalizate de comunisti.
In acelasi timp, premierul vrea sa-i elimine pe "samsarii de dosare", despre care spune ca au castigat sute de milioane de euro. Victor Ponta si Crin Antonescu le-au prezentat parlamentarilor PSD si PNL proiectul de lege pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Legislativului.
"Sper sa avem sprijinul nu doar USL, ci si UDMR. S-au depus amendamente, probabil unele o sa le si preluam, unul de la USL impotriva cesionarilor care ascund pretul real cu care cesioneaza", a declarat Victor Ponta.
"Vreau sa fie limpede ca USL cu toate grupurile din formatiune sustine aceasta raspundere pe care Ponta o angajeaza in numele Guvernului", spune Crin Antonescu.
In schimb, opozitia a anuntat ca strange semnaturi pentru prima motiune de cenzura impotriva Cabinetului Ponta. "Proiectul are mai multe neajunsuri, cel mai important fiind ca nu rezolva nimic, doar amana lucrurile. Ponta isi asuma raspunderea ca nu-si asuma nicio raspundere", Vasile Blaga.
Iar fostul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu sustine ca legea lui Ponta este neconstitutionala.
Tot acest scandal politic intre putere si opozitie are ca destinatari finali aproximativ 600.000 de romani care au depus cereri de retrocedari de imobile, terenuri agricole si forestiere. Iar miza despagubirilor ar fi in jurul a 10 miliarde de euro.
Potrivit textului de lege, cei mai "loviti" vor fi samsarii dosare, adica aceia care cumpara drepturile litigioase. Ei vor primi doar 15% din valoarea pe care o obtin in instanta, fara a mai putea solicita bani in locul proprietatii. Termenele de restituire pentru dosarele solutionate deja incep de anul viitor, iar retrocedarile in natura se incheie in 2016. Un an mai tarziu vor demara platile in bani, esalonate pe sapte ani.
Documentul mai prevede ca imobilele in care functioneaza institutii de stat vor fi retrocedate fostilor proprietari, insa acestia vor intra in posesia lor dupa un sfert de secol.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, Parlament, victor ponta, imobile, nationalizare, retrocedari,
Dată publicare:
15-04-2013 20:53