Cei care au cumparat drepturile de la proprietarii caselor nationalizate vor fi impozitati cu 85%

08-03-2013 19:41


Veste soc pentru cei care au cumparat drepturile litigioase de la proprietarii de drept ai bunurilor nationalizate. Despagubirile primite de acestia vor fi impozitate cu pana la 85%.

Asta prevede proiectul noii legi a retrocedarilor, pe care Guvernul Ponta isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

Documentul reprezinta o urgenta, deoarece joi a exprirat moratoriul de un an, pe care Curtea Europeana a Drepturilor Omului l-a acordat Romaniei, pentru a crea un cadru nou si echitabil, in domeniu.

Mii de proprietari de drept, batrani si satui sa astepte despagbirile, si-au vandut drepturile litigioase unor samsari. Acestia din urma vor fi supraimpozitati.

Noua lege spune ca restituirea in natura a bunurilor este prioritara.

Proiectul Guvernului spune ca cei care nu pot sa-si recupereze proprietatile in natura vor fi compensati dintr-un Fond National constituit din cladiri si terenuri ale statului.

Asta inseamna ca si cladirile RAPPS, de care premierul Ponta vrea oricum sa scape, ar trebui sa fie oferite ca despagubiri.

Imobilele care nu pot fi restituite vor fi evaluate in puncte, fiecare cu valoarea de un leu.

Cine revendica ceva de 5 milioane de lei va primi 5 milioane de puncte, pe care le poate folosi ca sa isi ia bunuri scoase la vanzare prin licitatii nationale organizate de stat.

Guvernul se grabeste insa cu acest proiect, ca sa evite un val de procese pierdute la CEDO. Pe rol sunt peste 6.000.

Guvernul Ponta isi va asuma raspunderea pe acest proiect pe 19 martie.

Tags: retrocedari,

VIDEO PROTVPLUS.RO