Guvernul urmează să aprobe o ordonanță de urgență privind semnătura electronică

Ludovic Orban
Inquam Photos / Alexandru Busca

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

 

Prin acest act normativ, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale devine prestator de servicii de încredere calificate (Autoritate de certificare calificată) pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale în domeniul semnăturii electronice.

"Luând în considerare nevoia de respectare strictă a regulilor de distanţare socială şi de creare a condiţiilor tehnice necesare pentru lucrul de la distanţă, în condiţii de izolare sau carantină, devine necesară semnarea cu semnătură electronică a documentelor emanate în cadrul raporturilor juridice derulate în şi între instituţii şi autorităţi publice în vedere conducerii, coordonării şi intervenţiei în acţiunile de prevenire, limitare şi înlăturare a efectelor generate de situaţiile de urgenţă, pe de o parte, şi în vederea continuităţii relaţionării normale între acestea, pe de altă parte", se arată în nota de fundamentare, citată de Agerpres.

Faţă de cele arătate, precum şi din necesitatea implementării conceptelor care concură la asigurarea de servicii de încredere calificate pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale, este astfel necesară "emiterea unui act normativ prin care să se desemneze un prestator de servicii de încredere calificate pentru raporturile juridice care se nasc, se modifică sau se sting în cadrul şi între instituţiile şi autorităţile publice centrale".

Citește și
militari
Ordonanţa privind starea de urgenţă ar putea fi modificată. Proiectul prezentat pe pagina MAI
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se preconizează să devină prestator de servicii de încredere calificate pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale", se spune în document.

Tot acolo se precizează că un prestator unic de servicii pentru entităţile statului nu face altceva decât să asigure continuitatea comunicării, să garanteze autenticitatea decizională la nivel managerial şi să sprijine actul de guvernare în orice situaţie şi în mod independent de orice tip de ingerinţă sau limitare de orice natură deoarece prestatorul propus a presta serviciile de încredere este el însuşi un organ central de specialitate al administraţiei publice centrale, entitate componentă a sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

"Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în calitate de organ central de specialitate în domeniul telecomunicaţiilor speciale, poate asigura continuitatea serviciilor de încredere atât în condiţiile stării de normalitate şi mai ales pe perioada unor eventuale cazuri care fac excepţie de la starea de normalitate (exced stării de normalitate), spre deosebire de persoane juridice de drept privat, care au ca obiect de activitate şi desfăşoară activităţi în domeniile tehnologiei informaţiei sau serviciilor informaţionale a căror activitate poate fi afectată de întreruperi ale activităţii în cazuri de forţă majoră şi/sau de eventuale decizii ale organelor de conducere competente", se mai spune în nota de fundamentare.

Totodată, Guvernul urmează să adopte în şedinţa de luni un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, prelungirea şi prorogarea unor termene şi pentru reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României.

Ca măsură pentru pacienţi, în nota de fundamentare a proiectului se arată că "serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru identificarea, diagnosticul şi tratarea cazurilor cu COVID-19 şi complicaţiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă şi se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii şi bugetul Fondului naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate, după caz".

Tot acolo se precizează că prin reglementările proiectului de hotărâre sunt puse în aplicare dispoziţiile Decretului 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, precum şi o serie de măsuri care au în vedere limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei, având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României şi faptul că neluarea unor măsuri urgente ar avea un impact deosebit de grav asupra dreptului la sănătate şi la viaţă al persoanelor.

Prin acelaşi proiect se are în vedere prorogarea termenului de 31 martie 2020 prevăzut în HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 - 2019, cu modificările ulterioare, în forma actuală pentru aplicarea unor reglementări, până la termenul de încetare a stării de urgenţă.

Va fi prelungită pe perioada stării de urgenţă şi aplicabilitatea HG 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, cu modificările ulterioare.

De asemenea, prin reglementările articolului 3 din proiectul de hotărâre, se asigură cadrul legal pentru decontarea serviciilor medicale, medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi a dispozitivelor medicale, dispozitivelor şi tehnologiilor asistive, inclusiv a celor care fac obiectul programelor naţionale de sănătate curative, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor efectuate de unităţile de specialitate pentru implementarea programelor naţionale de sănătate publică din bugetul alocat cu acesta destinaţie, în cadrul bugetului Ministerului Sănătăţii - pe perioada stării de urgenţă.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe agenda şedinţei de Executiv vizează achiziţia studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenţie în sistemul administraţiei penitenciare.

"Prin prezenta hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia studiilor de fezabilitate destinate realizării de locuri noi de detenţie în sistemului administraţiei penitenciare", conform notei de fundamentare a actului normativ.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Președintele Iohannis: Este nevoie să respectăm mult mai bine indicaţiile autorităţilor
Președintele Iohannis: Este nevoie să respectăm mult mai bine indicaţiile autorităţilor

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat, luni, apelul către români să respecte indicaţiile autorităţilor, în contextul în care România are aproape 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus.

Ordonanţa privind starea de urgenţă ar putea fi modificată. Proiectul prezentat pe pagina MAI
Ordonanţa privind starea de urgenţă ar putea fi modificată. Proiectul prezentat pe pagina MAI

Guvernul României a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Măsuri pentru cei afectaţi financiar de criza Covid-19. Cine poate primi indemnizaţia de 4.000 lei
Măsuri pentru cei afectaţi financiar de criza Covid-19. Cine poate primi indemnizaţia de 4.000 lei

Voucherele de vacanță pentru bugetari pot fi folosite încă un an. Anunțul vine de la Guvern, care a aprobat în ședința de joi seară și condiții simplificate pentru că toți cei cu venituri afectate de criza Covid-19 să primească susținere.

Guvernul a simplificat procedura de acordare a şomajului tehnic. Plățile se fac în 15 zile
Guvernul a simplificat procedura de acordare a şomajului tehnic. Plățile se fac în 15 zile

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, au susținut declarații la Palatul Victoria, în contextul măsurilor adoptate pentru gestionarea efectelor epidemiei de coronavirus.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.