Guvernul a simplificat procedura de acordare a şomajului tehnic. Plățile se fac în 15 zile
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, au susținut declarații la Palatul Victoria, în contextul măsurilor adoptate pentru gestionarea efectelor epidemiei de coronavirus.
Procedura de acces la fondurile puse la dispoziţie de stat pentru plata şomajului tehnic au fost simplificate, iar plata se va realiza în maximum 15 zile de la depunerea documentelor la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, a anunţat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Potrivit acesteia, companiile ce sunt afectate de epidemia de coronavirus, pot depune cereri pentru plata salariilor la sediile AJOMF.
Ea a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să îşi pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 - 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea efectuării plăţilor.
Banii vin direct de la AJOMF
Totodată, Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic.
"Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziţie Guvernul. Plăţile se vor face direct de AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic. La fel se va întâmpla şi la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, 1 - 16 aprilie", a mai spus şeful de la Muncă.
De asemenea, pentru sportivi, fiecare club care are dificultăți se va adresa AJEPIS, cu informații despre sportivii pentru care se cer fonduri.
Cine se califică pentru primirea ajutorului de șomaj tehnic
Toţi angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, având în vedere efectele epidemiei cu noul coronavirus, se califică pentru primirea ajutorului de şomaj tehnic, care se va aplica pe perioada stării de urgenţă, a anunţat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.
"În noua formă propusă prin ordonanţa de urgenţă adoptată, toţi angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus, se califică pentru această facilitate (şomaj tehnic - n.r.), fie că vorbim de IMM-uri, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neguvernamentale sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au angajaţi cu contracte individuale de muncă. Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul României pentru toate companiile şi toţi angajaţii cu contract individual de muncă, care sunt afectaţi în aceasta perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus", a declarat Ionel Dancă.
Şeful Cancelariei premierului a explicat şi pentru ce perioadă se acordă acest ajutor.
"Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgenţă, respectiv de la intrarea în vigoare a decretului privind starea de urgenţă,16 martie, până la finele acestei perioade, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evenimente, de evoluţia situaţiei din ţară şi dacă situaţia de urgenţă va fi prelungită", a explicat Dancă.
VIDEO cu declarația inegrală