Guvernul s-a răzgândit, șomajul tehnic al bugetarilor ”nu mai e de actualitate”. Principalul obiectiv

Ultima actualizare: 23-04-2020 14:25

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că măsura şomajului tehnic pentru bugetari nu mai este una de actualitate.

El a explicat că se apropie ieșirea din starea de urgenţă, iar "o mare parte din sectorul public este foarte puternic turat" în prima linie a combaterii efectelor produse de pandemia de COVID-19.

"Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgenţă, pentru că o mare parte dintre cei care sunt lucrează în instituţiile publice, sunt implicaţi în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătăţii, nu poţi să operezi niciun fel de... nu poţi să renunţi la nimeni din zona Ministerului Sănătăţii, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialişti suplimentari. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin, referitor la şomajul tehnic şi cealaltă formă de sprijin pentru profesionişti şi o altă categorie de angajaţi. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat. Ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgenţă, care va fi pe 15 mai, şi nu mai e contextul necesar. Ne-am mai gândit, am analizat, până la urmă, nu mai e de actualitate", a spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă se va renunţa definitiv la această măsură, el a spus: "Nu mai e de actualitate. Vom vedea".

Referitor la şomajul tehnic pentru cei care lucrează inclusiv în mediul privat, premierul a precizat că sunt asigurate fonduri pentru a acoperi cererile care vin în această perioadă.

"În ceea ce priveşte şomajul tehnic, pentru prima perioadă, avem resursele, sunt prevăzute în buget. De asemenea, o parte dintre ele vor fi decontate, adică vor fi susţinute din bugetul Uniunii Europene, din sumele alocate pentru România. Avem resurse şi pregătim măsurile de relansare economică, care în mod evident vor trebui să ţină cont de planul de relaxare, de revenire la normalitate, în funcţie de cum afectează diferite activităţi economice, pregătim măsurile de susţinere. (...) Vom avea resurse pentru măsuri active de susţinere a angajării de către companii pe care, de asemenea, le vom utiliza şi vom şi adăuga resurse suplimentare de la buget. De asemenea, analizăm posibilitatea obţinerii de resurse financiare de la finanţatorii instituţionali, de tip Banca Mondială, BERD (...) şi avem un acord să ne susţinem derularea proiectelor cu finanţare europeană înainte de decontarea cheltuielilor, BERD să vină alături de noi să ne susţină în efectuarea plăţilor înainte de decontarea de la nivelul bugetului UE", a spus Orban.

Premierul a subliniat că Guvernul inventariază toate resursele pe care le poate avea la dispoziţie.

"Trebuie să vedem care sunt cele mai bune măsuri, cele mai potrivite instrumente, ţinând cont de obiectivele pe care le avem - şi anume de reluarea activităţii economice în cât mai multe sectoare posibil, chiar de utilizare a oportunităţilor care au apărut pentru a dezvolta noi afaceri sau pentru dezvoltarea companiilor existente şi, de asemenea, pentru a încerca să oferim cât mai multe locuri de muncă, ca urmare a pierderii de locuri de muncă şi ca urmare a faptului că unii români din Europa, din ţări din UE, vor avea nevoie de a-şi găsi un loc de muncă", a menţionat el.

Şeful Executivului a precizat că măsurile de la nivel guvernamental vizează accelerarea tuturor procedurilor pe tot ce înseamnă proiecte de investiţii.

"Am emis o ordonanţă de urgenţă care a simplificat procedurile, care a redus termenele, suntem într-o mobilizare foarte mare pentru a putea ajunge la contractarea lucrărilor care beneficiază de finanţare din fonduri europene, fie pe POIM, fie pe Programul Operaţional Regional, fie pe alte programe, astfel încât să putem să lansăm un plan de investiţii publice în infrastructură de transport, infrastructură energetică. Se ştie - Transgaz, Transelectrica, Romgaz, toate companiile au planuri de investiţie foarte ambiţioase, astfel încât să putem să menţinem acest motor de dezvoltare economică cât mai bine turat", a mai afirmat Orban.

Şeful Executivul a făcut aceste declarații joi, după ce a vizitat Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

În 10 aprilie, premierul Orban spunea că pregătește o ordonanță de urgență privind șomajul tehnic.

"Pregătim ordonanţa de urgenţă care urmăreşte introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgenţă, prin care în sectorul public jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din 15 zile şi cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază. Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive, în primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se ştie că şi izolarea durează 14 zile, în această perioadă dacă cineva este infectat va avea simptome şi se va manifesta, eliminând riscul să-şi infecteze colegii în perioada respectivă", a declarat prim-ministrul, citat de Agerpres.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO