Guvernul Orban 2 la audieri. Adrian Oros, aviz pozitiv. Costache, Boloș, Alexandru și Bode, aviz negativ

×
Codul embed a fost copiat

Ultimii cinci miniştri propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II au fost audiaţi astăzi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Adrian Oros este singurul ministru popus care a obținut aviz pozitiv.

Programul din 19 februarie și rezultatele audierilor miniștrilor propuși (LIVE UPDATE):

-► Adrian Oros - ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00) - aviz favorabil
-► Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii (10,00) - aviz negativ
-► Marcel Boloş - ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00) - aviz negativ
-► Violeta Alexandru - ministrul propus al Muncii (13,00) - aviz negativ
-► Lucian Bode - ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00) - aviz negativ

Avizele pe care le primesc miniștrii propuși în aceste comisii parlamentare reunite este consultativ.

Votul de învestitură ar trebui dat luni, în 24 februarie. Planul lui Ludovic Orban este ca Guvernul să fie respins în Parlament și astfel să fie făcut încă un pas către alegerile anticipate.

Citește și
stadion
Ministrul propus al Sportului: Stadionul Giuleşti este o cauză pierdută pentru EURO 2020
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Boicot pentru Guvernul Orban 2. Luni, când este programat votul de învestire, liberalii s-ar putea trezi în fața unei săli aproape goale, pentru că social-democrații au decis că parlamentarii partidului nu vor veni. Și nu sunt singurii. Astăzi, au continuat audierile formale ale miniștrilor în comisiile de specialitate, unde injuriile au curs în valuri.

În timp ce parlamentarii din comisii se certau, colegii lor din Senat au votat pentru a respinge ordonanța care reglementează alegerile anticipate. Printre altele, proiectul dublează numărul de parlamentari pentru diaspora, le dă posibilitatea celor din țară să voteze la orice secție, indiferent de domiciliu, și în straintate să meargă la urne timp de 3 zile.

Alina Gorghiu: „PSD urăște diaspora. Nu e niciun secret că singurul lucru pe care l ați făcut voi din psd a fost să împiedicați lumea să voteze”.

Mihai Gotiu, senator USR: „Încercați să blocați dreptul acestor cetățeni să voteze. Anul trecut s-a văzut că acești cetățeni votează”.

Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD: „Ordonanța privind anticipatele va fi respinsă "categoric" și la CDEP”.

Inevitabil, a început o nouă serie de negocieri pentru votul de învestitura, iar liderii liberali s-au întânit și cu președintele Iohannis la o vila de protocol pentru a stabili un plan de atac.

PSD a decis că parlamentarii partidului să boicoteze ședința de plen. Și Pro România și ALDE au anunțat că nu vor anticipate. Matematic, liberalii nu au cu cine să facă majoritatea pentru ca două propuneri de guvern să fie respinse și să se ajungă la anticipate.

 

Cronologia evenimentelor, miercuri, 19 februarie:

 
ora 17.40 Ministrul propus al Transporturilor, Lucian Bode, a primit aviz negativ, cu 25 de voturi împotrivă și 20 de voturi pentru.
 
 
ora 15.00 Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, a primit aviz negativ, cu 13 voturi ”pentru” și 35 ”împotrivă”, după 2 ore de audieri cu circ și scandal.
 

ora  14.50 Ministrul propus al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a primit aviz negativ, cu cu 17 voturi, "pentru" cu 12 voturi, respectiv cu două abţineri pentru validarea lui Boloş. 

ora 12.55 Victor Costache - ministrul propus al Sănătăţii - a primit aviz negativ, înregistrându-se 20 de voturi ”împotrivă”, 6 pentru și 1 abținere.

ora 10.55 Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că în cadrul Programului Operaţional pentru Sănătate există un segment care va fi alocat medicinei stomatologice pentru copii, precum şi pentru non-asiguraţi.

El a fost întrebat, în contextul tragediei produse la Piteşti unde un copil a murit după ce i s-a făcut anestezie într-un cabinet stomatologic, cum vede Ministerul Sănătăţii asigurarea dreptului constituţional al copilului la servicii medicale până la 1 ani, cu excepţia marilor oraşe, unde există cabinete medicale şcolare.

"În Programul Operaţional pentru Sănătate, pe care l-am elaborat împreună cu colegii de la Fonduri europene, avem un sector, un segment dedicat medicinei de familie şi, de asemenea, un sector - o noutate - care va fi alocat medicinei stomatologice pentru tot ceea ce înseamnă nu numai populaţie pediatrică, dar şi segmentul non-asigurat din România", a răspuns Costache.

Potrivit acestuia, finanţarea medicinei dentare a fost neglijată în ultimii 30 de ani: "Nu este o problemă care datează de ieri de azi sau de anul trecut. Evident, trebuie să se aloce mai multe resurse medicinei dentare, deoarece o sănătate precară a cavităţii bucale nu se răsfrânge doar asupra cavităţii bucale, ci a întregului corp. (...) În contextul unui buget de stat golit şi văduvit, avem un ministru de Finanţe şi un prim-ministru care au girat o politică bugetară raţională şi să sperăm că la rectificarea din vară se vor putea aloca mai multe fonduri".

Costache a adăugat că sistemul de sănătate este "subfinanţat cronic".

"Cum putem face să ieşim din asta? Politicienii care şi-au asumat acest lucru şi care au promis de la anul să aloce un procent mai mare din PIB pentru bugetul sistemului sanitar şi, implicit, asta ar însemna şi o creştere a bugetului CNAS sau (...) dacă nu vom avea o alocare corectă din PIB este evident că trebuie să prezentăm populaţiei din România un sistem alternativ, care să ajute scăderea costurilor care sunt adresate unei singure persoane atunci când are o situaţie de criză", a adăugat el. 

ora 10.55 Ministrul propus al Agriculturii, Adrian Oros, a primit aviz favorabil, cu 18 voturi ”pentru”, 16 împotrivă și 2 abțineri.

ora 10.20 Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache:

"În prima parte (a mandatului - n.r.) ne-am concentrat pe o reformă a resursei umane şi am reuşit o reală reformă a sistemului de rezidenţiat. În 2019 aveam un număr record de tineri medici care au reuşit examenul de rezidenţiat. A trebuit să integrăm 7.000 de medici în sistemul sanitar, o cifră benefică, având în vedere resursa umană deficitară din sistemul sanitar. Astfel, am reuşit să reorganizăm sistemul şi, după reforma legislativă, un număr de 44 de centre noi au fost deschise şi s-a permis descentralizarea sistemului de rezidenţiat - o măsură oportună care permite startul procesului de relocare şi repopulare a spitatelor noastre judeţene pe teritoriul României. Din cele 44 de centre nou deschise, 32 sunt publice, 12 sunt private. (...) Cu siguranţă aceşti rezidenţi pe viitor vor repopula spitale deficitare din teritoriul românesc şi, de asemenea, vor fi o sursă şi vor stimula medicii din străinătate să se întoarcă în ţară".

El a adăugat că o a doua reformă a fost în organizarea investiţiilor în infrastructură.

"În prima parte s-au pus în linie dreaptă contracte de finanţare a celor trei spitale regionale. Astfel, pe 31 de centre s-a semnat contractul de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi. Aşteptăm data semnării contractului de finanţare pentru spitalul regional din Cluj şi a celui din Craiova. Ca o informaţie de ultimă oră: sunt peste 35 de ofertanţi pentru faza de proiectare a spitalului regional din Iaşi. De asemenea, am organizat un mecanism de investiţie şi de modernizare a infrastructurii din sănătate a celorlalte spitale din România, în cadrul unui Program Operaţional pentru sănătate", a adăugat ministrul, potrivit Agerpres. 

ora 09.25 Ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului:

"Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic (PNS) cât mai bun posibil, să-l scriem în interiorul instituţiei şi în folosul agricultorilor şi al celor care lucrează în industria alimentară. Am pornit aici de la studiul balanţei comerciale în ultimii 7 ani, unde se observă foarte clar că, începând din 2015, deficitul balanţei comerciale creşte brusc, ajungând în 2018 la peste un miliard de euro, iar în 2019, primele 11 luni, la 988 de milioane de euro. Practic, acest deficit comercial nu înseamnă altceva decât că exportăm, din păcate, în continuare materie primă neprocesată, purtătoare de subvenţii. Practic, exportăm subvenţii şi importăm produse procesate cu valoare adăugată mare. De aceea în Programul Naţional Strategic ne propunem să luăm acele măsuri care să repare în câţiva ani de zile acest deficit al balanţei comerciale", a spus Oros, potrivit Agerpres.

El a precizat că în prezent la nivelul Comisiei Europene se lucrează la Politica Agricolă Comună, fiind două mari provocări, respectiv "Green Deal"şi conceptul "De la fermă la furculiţă", iar aceste două noi abordări trebuie implementate în PAC şi "noi trebuie să ne mişcăm foarte repede să le prindem în Programul Naţional Strategic".

Guvernul Orban 2, a doua zi de audieri. Doar doi miniștri propuși au primit aviz favorabil

 

Miniștrii propuși de Ludovic Orban, s-au prezentat și marți în Parlament, pentru audieri. Ore în șir, membrii Executivului au dat explicații, însă totul s-a transformat într-o avalanșă de reproșuri și replici acide, pentru ca, în final, cabinetul Orban 2, să fie respins.

Nici nu a contat prea mult avizul din comisiile de specialitate, mai ales că unii dintre membrii Executivului au recunoscut că nu-și doresc acest mandat.

Audierile miniștrilor propuși de Ludovic Orban s-au transformat într-un scandal general între aleși. Luat la rost și în toamna trecută, ministrul propus pentru Dezvoltare, Ion Ștefan, a fost din nou întrebat despre casa din Focșani, pentru care nu își plătise toate impozitele.

Chiar unii dintre membrii cabinetului Orban au recunoscut că audierile sunt doar de formă - o procedură de bifat, pentru a ajunge la anticipate.

La final însă, doar Virgil Popescu - cel propus pentru Economie, și Bogdan Aurescu, propus pentru Externe, au primit undă verde în comisiile de specialitate.

Ion Ștefan - la Dezvoltare, Monica Anisie - la Educație, Ionuț Stroe - la Tineret și Sport, Bogdan Gheorghiu - la Cultură și Cătălin Predoiu - la Justiție - au fost respinși.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
CCR dezbate pe 24 februarie sesizarea privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier
CCR dezbate pe 24 februarie sesizarea privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier

Curtea Constituţională va dezbate, pe 24 februarie, sesizarea referitoare la un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier, informează surse din CCR.

Ministrul propus al Sportului: Stadionul Giuleşti este o cauză pierdută pentru EURO 2020
Ministrul propus al Sportului: Stadionul Giuleşti este o cauză pierdută pentru EURO 2020

Ministrul propus la Tineret şi Sport, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare reunite, că stadionul Giuleşti este "o cauză pierdută", în ceea ce priveşte organizarea EURO 2020.

Guvernul Orban 2, a doua zi de audieri. Doar doi miniștri propuși au primit aviz favorabil
Guvernul Orban 2, a doua zi de audieri. Doar doi miniștri propuși au primit aviz favorabil

A fost scandal mare marți în Parlament, la audierile miniştrilor propuşi de Ludovic Orban. Aleşii şi-au aruncat cuvinte grele, s-au acuzat că folosesc un limbaj de mahala şi că se ţin de ''furtișaguri'' din bani publici.

Cîţu: Cred că audierile pentru guvernele Orban 1 şi 2 sunt primele audieri făcute oarecum pe bune
Cîţu: Cred că audierile pentru guvernele Orban 1 şi 2 sunt primele audieri făcute oarecum pe bune

Audierile pentru guvernele Orban 1 şi 2 sunt primele care s-au făcut oarecum pe bune, iar miniştrii, deşi au avut întrebări dure, au venit cu răspunsuri, a declarat, luni seara, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Florin Cîțu a fost ironizat 3 ore la audieri. Deputat PSD: „Situația e o panaramă”
Florin Cîțu a fost ironizat 3 ore la audieri. Deputat PSD: „Situația e o panaramă”

Au început audierile miniștrilor pentru învestirea guvernului Orban 2.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.