PSD reclamă la CCR un conflict juridic legat de nominalizarea lui Orban ca premier
PSD a stabilit depunerea la CCR a sesizării unui conflict juridic de natură constituțională legat de nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, a anunţat, luni, Marcel Ciolacu.
Cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională va fi depusă de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, a anunțat, luni, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, după încheierea ședinței Comitetului Executiv Naţional al PSD.
"Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, derivat din art. 1 alin. (4);
2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a
autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I;
3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a.
De asemenea, prin acest demers, Președintele României a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispozițiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condițiile art. 113", se arată în documentul citat.
Ciolacu: Este o mascaradă prelungită
”Ne-am făcut strategia pentru această mascaradă cu propunerea primului ministru - desemnat, demis - nici noi nu ştim bine. Am stabilit depunerea sesizării de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului pe conflctul juridic de natură constituţională”, a declarat Ciolacu.
El a precizat că PSD va aştepta răspunsul Curţii.
”Chiar dacă nu stopează demerul. Nu e prima dată când Guvernul vine cu demersuri....Am citit programul de guvernare al Guvernului pe care nu-l va vota nimeni”, a afirmat preşedintele PSD.
Întrebat dacă a primit vreo invitație la discuții din partea premierului desemnat, Ciolacu a precizat că nu a primit nicio invitație, dar și dacă ar primi, nu va da curs.
”Este o mascaradă prelungită. Să vedem ce forțe politice vor merge la aceste discuții”, a spus Ciolacu.
Președintele interimar PSD a reamintit că, miercuri, este așteptată și o decizie a CCR privind bugetul adoptat de Guvernul Orban.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, marcel ciolacu, PSD, ludovic orban, premier desemnat,
Dată publicare:
10-02-2020 17:05