Chiar inainte de campania electorala, Ponta anunta o posibila scadere de TVA. Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament
Premierul Victor Ponta a prezentat Parlamentului noul program al Guvernului. El a lansat un apel ca, in acest an, cand vor fi organizate alegerile europarlamentare si prezidentiale, sa fie evitata o "cursa" a promisiunilor catre populatie, ca in 2009.
El a aratat ca actualul Guvern vrea sa isi continue mandatul si dupa anul 2014, astfel ca este nevoie de responsabilitate. "Cer sprijin Parlamentului pentru a nu repeta greselile din 2009: sa marim nivelul de asteptare a populatiei, sa purtam o adevarata cursa a promisiunilor, pregatind practic un dezastru cum a fost cel din 2010", a spus Ponta.
Premierul i-a asigurat totodata pe parlamentari ca principalele masuri fiscal-bugetare, precum cele legate de nivelul maxim al cotei unice de impozitare, reducerea CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit, raman obiective ale Guvernului.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ponta si-a inceput discursul in Parlament, pentru prezentarea noului program al Guvernului, transmitandu-i succes noului presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si spunand ca este convins ca acesta nu va cobori de la tribuna pentru a-si anunta demisia. "Sunt convins ca nu veti cobori in timpul expunerii mele pentru a anunta ca va dati demisia, deci sunt in siguranta", a spus Ponta, de la tribuna Parlamentului.
In urma cu o saptamana, la investirea noului Guvern, liderul PNL, Crin Antonescu, si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului, de la tribuna Parlamentului, dupa un schimb de replici cu premierul Ponta.
Astfel, in termen de trei zile poate fi depusa o motiune de cenzura. Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu a declarat ca eventuala motiune de cenzura va fi dezbatuta, apoi, in termen de cinci zile. "Daca joi trec cele trei zile, luni sau marti e posibil sa se dezbata o motiune de cenzura".
Guvernul a trimis Parlamentului, saptamana trecuta, programul pe care isi va asuma raspunderea.
Premierul Victor Ponta, anunta o posibila scadere de TVA, la fructe si legume, cu aproape 15 %. Coincidenta sau nu, declaratia vine, cu o luna inainte de inceperea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Masura ar putea fi similara celei aplicata la paine in toamna anului trecut si ar urma sa scada preturile din magazine pentru aceste produse.
In paralel, fostii colegi din USL, parlamentarii liberali, cer micsorarea taxei pe valoare adaugata, dar la carne, unde consumul a inregistrat scaderi drastice.
Seful guvernului a declarat ca ar vrea "la fructe si legume, pentru va acolo avem o evaziune uriasa si o competitie neloiala intre producatori locali si fructele si legumele care se aduc din afara".
Reducerea TVA la fructe si legume de la 24 % la 9 %. Potrivit Mediafax, premierul a declarat la un post de televiziune ca in acest domeniu este o evaziune uriasa si o competitie neloiala pentru producatorii romani: "In toamna anului trecut TVA-ul la paine a scazut de la 24 la 9%, ducand pretul acestei painei de 300 de grame de la un leu, la 90 de bani. Tot asa autoritatile vor ca din toamna aceasta sa reduca si TVA-ul la legume si fructe, masura care ar duce la scaderea preturilor cu apropape 15 procente".
Totusi, nimic nu e sigur. In programul de guvernare al noului executiv toate masurile fiscale sunt sub rezerva expresiei "pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite". Adica premierul Ponta si echipa sa isi propun sa scada TVA la 19%, sa reduca pentru angajatori contributiile la asigurari sociale, sa impoziteze diferentiat salariatii - toate acestea doar daca vor fi bani. Iar masura trebuie discutata si cu FMI.
Victor Ponta: "Deci orice fel de schimbare de taxare presupune o schimbare a bugetului, pentru ca se schimba zona de venituri bugetare, in sensul asta am trecut acea precizare, rectificare bugetara, se poate dupa 1 iulie"
Intre timp, in Parlament, liberalii propun si ei un proiect de lege care sa reduca TVA-ul de la 24% la 9 procente pentru carne si toate produsele din carne, tot din toamna.
Sorin Paslaru, redactor-sef al ZF: "Pragmativ vorbind ar fi bine sa se reduca TVA la carne, pentru ca legume oamenii mananca din gradina, din piete. Daca ne uitam in statistici, consumul de carne a scazut imediat dupa 2010 substantial, a scazut consumul de proteine, ceea ce nu e deloc bine pentru o tara".
Potrivit unei analize a celor de la Ziarul Financiar, mediul de afaceri din Romania cere Cabinerului Ponta 3 in primul rand scaderea taxelor pe forta de munca, reducerea numarului de bugetari si a cheltuielilor salariale din institutiile publice. Imbunatatirea colectarii din taxe si impozite precum si eliminarea evaziunii fiscale ar putea fi facute si prin simplificarea colectarii, prin taxe si impozite mai putine.
Antonescu: Programul Guvernului e pe principiul torni apa in vin, e un siropel ieftin si dulceag
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, dupa sedinta grupurilor parlamentare, ca programul pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea este diluat pe principiul "torni apa in vin", ajungandu-se la un "siropel ieftin si dulceag, de proasta calitate".
"Nu e vorba de un program de guvernare (...) Programul de guvernare in baza caruia acest Guvern, care este cu totul altceva decat fostul Guvern USL, e totusi programul de guvernare USL, din 21 decembrie 2012. Avem situatia ca avem un Guvern care nu mai este un Guvern USL, este un Guvern PSD-UDMR, care totusi pastreaza programul de guvernare de atunci si-l suplimenteaza cu o angajare de raspundere pe cateva principii foarte vagi, in principiu turnand apa in vin, adica diluand niste masuri care aveau un caracter de certitudine si un calendar foarte precis", a declarat Antonescu.
El a mentionat ca face referire la faptul ca la momentul in care PNL era membru al Guvernului se stia foarte clar ca incepand cu 1 iulie va fi aplicata reducerea CAS cu 5 procente.
"Acum avem ceva ce nu e program de guvernare, ci este asa, un siropel ieftin si dulceag, in care ni se spune ca: da, ar fi bine sa fie bine, daca vor fi bani si nu se stie cand se va reduce si CAS la angajator", a adaugat liderul PNL, acuzand o "formula demagogica".
"Toate aceste declaratii imbibate cu sirop ieftin si dulceag, de proasta calitate, nu fac decat sa anihileze un program de guvernare. Exact cum nu mai exista USL, exact cum nu mai exista un Guvern USL, iar domnul Ponta si PSD incearca sa minta o tara intreaga creandu-le tot felul de iluzii, facandu-le tot felul de jocuri din acestea de-a alba neagra, sau jocuri cu marionete, cu domn Tariceanu, cu domnul Iliesiu, la fel si cu acest program", a mai spus Antonescu.
El a precizat ca o eventuala crestere a deficitului bugetar, enuntata de Guvern, trebuia sa duca la un angajament clar privitor la reducerea CAS sau neimpozitarea profitului reinvestit.
Presedintele PNL a mai sustinut ca in realitate programul prezentat de premierul Victor Ponta este unul "electoral". Liderul PNL a precizat ca posibilitatea sustinerii unei motiuni de cenzura va fi analizata in Biroul Permanent al partidului, dupa sedinta plenului celor doua Camere ale Parlamentului, programata pentru ora 14.00, in care va fi prezentat programul pe care Guvernul isi va angaja raspunderea.
De asemenea, el a mentionat PNL nu intentioneaza sa formuleze amendamente la programul Guvernului.
In replica, liderul PSD, premierul Victor Ponta, i-a raspuns presedintelui PNL ca el nu se pricepe "la sprit". "Nu ma pricep la sprit, este un domeniu in care nu am cunostintele necesare", a spus Ponta, la Parlament.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: guvern, Parlament, program, victor ponta,
Dată publicare:
10-03-2014 14:41