Democrat-liberalii strang semnaturi pentru o motiune de cenzura care sa darame Guvernul. Sansele Opozitiei sunt aproape nule
PDL a decis luni sa initieze strangerea de semnaturi inclusiv de la PNL si PMP pentru depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ponta III.
Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a spus, dupa sedinta BPN al PDL, ca o motiune de cenzura reprezinta "singurul raspuns rational" pe care un partid de opozitie il poate avea la atitudinea Guvernului Ponta III de a trimite in Parlament "un program lipsit de prioritati si viziune".
"Liderii de grup (ai PDL - n.r.) sunt autorizati sa mearga si sa stranga semnaturi inclusiv la PNL, inclusiv la PMP, lista cu semnaturi este deschisa oricarui membru al Parlamentului care intelege ca Guvernul Ponta III e ca o matrioshka", a aratat Catalin Predoiu.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
Predoiu crede ca democrat-liberalii au "sanse mari" sa depuna o motiune de cenzura. El a aratat ca aceasta este un document separat de cartea neagra a guvernarii USL. "Cartea neagra a guvernarii USL vizeaza strict faptele USL. Ceea ce vizam acum prin aceasta motiune de cenzura este cenzurarea unui guvern care nu are program", a precizat Catalin Predoiu.
El crede ca, daca liberalii ar semna motiunea, acest lucru ar insemna "un inceput de spalare de pacate din partea PNL". In opinia lui Predoiu, o motiune de cenzura redactata de PNL ar fi lipsita de etica politica si ar face ca PNL sa se expuna "unui ridicol greu de cuantificat". "Nici David n-a avut mari sanse sa-l doboare pe Goliat, dar a reusit. Intr-o zi vom reusi si noi sa-l doboram pe Ponta", a mai spus Predoiu.
Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura poate fi depusa doar daca o semneaza cel putin un sfert dintre alesi, adica 143 de parlamentari. Cu alte cuvinte singurul grup politic din opozitie care poate cere demisia Guvernului prin motiune de cenzura este PNL.
"Vom lua o decizie in printa motiunii maine la sedinta BPN", a spus Antonescu.
In actualul context parlamentar, ministrii Guvernului Ponta nu au prea mari emotii, cata vreme PSD, UNPR, PC si UDMR detin o majoritate confortabila in Legislativ.
Pentru ca motiunea sa treaca, iar guvernul sa fie demis, ar fi nevoie de cel putin 288 de voturi, insa opozitia numara in acest moment doar 254 de persoane.
De altfel saptamana trecuta Guvernul Ponta 3 a primit votul de investitura cu o majoritate confortabila: 346 de alesi au fost pentru si doar 191 impotriva.
Victor Ponta: Guvernul isi va asuma raspunderea
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un program de prioritati pentru perioada urmatoare, document care nu reprezinta programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.
Conform articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
La alineatul 2 se stabileste ca Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, motiune, Parlament, PDL, motiune de cenzura, cenzură,
Dată publicare:
10-03-2014 14:25