Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe Legea educatiei, pe 28 oct
Executivul condus de Emil Boc va avea o saptamana de foc in ultimele zile ale lunii octombrie. Dupa ce pe 27 octombrie se va confrunta cu motiunea de cenzura, exact a doua zi isi va asuma raspunderea in Parlament pentru controversata lege a Educatiei.
Aceasta data a fost stabilita de birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.
De asemenea, conducerea Parlamentului a mai decis ca pana luni, 25 octombrie, sa fie depuse amendamentele la acest proiect, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.
In replica, presedintele Senatului, Mircea Geoana a avertizat ca va sesiza Curtea Constitutionala, deoarece, in opinia sa, guvernul nu-si poate asuma raspunderea pe orice text de lege, mai ales ca in cazul acesta, al legii educatiei, Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja in 2009.
"Din punctul meu de vedere, ca presedinte al Senatului, aceasta angajare a raspunderii reprezinta o forma de incalcare a Constitutiei. In conditiile in care in Senat, se afla in dezbatere, intr-o forma avansata, proiectul de lege legat de educatia nationala, guvernul decide practic sa intrerupa procedura de legiferare, obligatorie de a fi continuata in Senat si, practic, desfiinteaza procedura legislativa din Senat, printr-un gest arbitrar, un gest pe care Curtea Constitutionala l-a considerat inca de anul trecut neconstitutional." - a spus Mircea Geoana.
Premierul Emil Boc a sustinut ca a apelat la "procedura taioasa" a angajarii raspunderii in conditiile in care proiectul Legii educatiei este blocat in Parlament si orice tergiversare a adoptarii nu este benefica modernizarii sistemului educational.
Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.
Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se considera adoptat.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: guvern, emil boc, Parlament, legea educației,
Dată publicare:
18-10-2010 00:00