Guvernul Ciucă l-a numit pe Toni Greblă, fost judecător al CCR, prefect al Capitalei

Ultima actualizare: 04-05-2022 17:24
Toni Greblă
Agerpres

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a decis miercuri să o revoce din funcție pe Georgiana Văcaru, susținută de PSD, partid căruia i-a revenit această funcţie după redistribuirea din coaliţie a funcţiilor.    

În locul ei, premierul l-a numit în funcția de prefect al Capitalei pe Toni Greblă, fost secretar general al Guvernului.

În 2019, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe Toni Greblă, care a fost acuzat de DNA de mai multe infracţiuni, printre care şi trafic de influenţă.

Întrebat de jurnaliști care este motivul pentru care premierul a schimbat-o din funcție pe Văcaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a spus că nu are informații.

”Nu am alte elemente. În ședința de Guvern de astăzi au fost luate aceste decizii. Putem furniza detalii ulterior.” - a spus Cărbunaru.

Cine este Toni Greblă

 

Toni Greblă are o istorie pe cât de lungă, pe-atât de controversată în politică românească.

În 2013, el a ajuns la Curtea Constituțională numai pentru că un alt candidat a renunțat la funcție, după ce a fost acuzat de anti-semitism.

Rând pe rând, fostul judecător al CCR, care a fost acuzat de DNA de trafic de influență, a fost prefect de Gorj în două mandate și senator PSD, până în decembrie 2014.

În tot acest timp n-a avut nicio problema în a se afișa cu personaje nu tocmai onorabile.

Toni Greblă este jurist de profesie. Avocat în anii ’80, a intrat în politică după Revoluție. Ulterior a ajuns prefect al județului Gorj.

În 2008 a devenit senator al României. Lipsa de juriști din PSD îl ajută să fie printre puținele soluții pentru funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului. Patru ani mai târziu, Greblă este reales, iar în 2013 a fost numit judecător la Curtea Constituțională, într-un concurs de împrejurări.

În 2015, Greblă, judecător la Curtea Constituțională, adică cel mai înalt for de justiție din România, a fost acuzat, printre altele, de trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Procurorii au susținut că a încălcat legea încă de pe vremea în care era senator.

DNA a susţinut că, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 - 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 - 2015), a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.

De asemenea, Toni Greblă a fost acuzat că ar fi primit folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.

În 2019, însă, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv.

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO