Guvernul Ciolos a adus completari in programul de guvernare. Ce schimbari vizeaza premierul desemnat
Guvernul Ciolos a venit cu mai multe completari in programul de guvernare. Ramane ideea sutinerii luptei anticoruptie, independenta justitiei, insa executivul renunta la comasarea alegerilor si alegerea primarilor in doua tururi.
Si in cazul Transporturilor Guvernul Ciolos a venit cu mai multe completari - continuarea proiectelor de infrastructura, dar si stabilirea unui procent din PIB pentru aceste proiecte. In programul de Guvernare facut public luni, Dacian Ciolos anunta ca executivul sau se va concentra pe lupta impotriva coruptiei si pe revizuirea sistemului de imunitati. Insa, in acelasi program completat, facut public ulterior, Dacian Ciolos s-a razgandit, iar revizuirea imunitatilor a disparut complet.
Anul viitor, guvernul Ciolos are de organizat doua randuri de alegeri. Asa ca digitalizarea listelor se va face in regim de urgenta. Dacian Ciolos ar fi vrut initial sa schimbe sistemul electoral, astfel incat alegerile pentru primari si presedinti de consilii judetene sa aiba loc in doua tururi. Insa si acest lucru dispare din programul revizuit. De altfel, si comasarea tuturor alegerilor, care ar putea fi organizate toate o data la 5 ani - nu mai apare in program.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacian Ciolos spune ca anul viitor va mentine deficitul bugetar sub 3%. In programul initial de guvernare executivul Ciolos sustinea ca va incerca sa renegocieze celebrul MTO, care restrictioneaza capacitatea guvernului de a se imprumuta pentru plata cheltuielilor suplimentare, cum ar fi majorarile salariale.
“Acest guvern isi va asuma deciziile luate de parlament pana acum si in privinta codului fiscal si in privinta cresterii salariilor in masura in care aceste masuri cumulate nu vor duce laun deficit peste 3%”, a spus Ciolos.
Anca Paliu Dragu - ministru desemnat al finantelor: "Cresterile de salarii cred ca ar trebui in general sa fie corelate cu cresteri de productivitate si sa aiba la baza si un set de criterii de performanta. Aceste cresteri uniforme pentru toate lumea, poate ar trebui nuantate si sa se faca o crestere de salarii putin diferentiata in functie de performante."
Daca articolul Transporturi din programul intial continea un singur rand: valorificarea pozitiei geografice a Romaniei si transformarea tarii intr-un nod logistic regional. In programul facut public mai tarziu, se vorbeste despre continuarea proiectelor de infrastructura si despre o reforma a companiilor din subordinea ministerului Transporturilor. Adica TAROM, CNADNR, CFR. Ultima a fost condusa 9 luni chiar de ministrul propus. Executivul propune obligatia stabilirii unui procent din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea infrastructurii.
In sanatate guvernul Ciolos vrea o noua lege, un nou program de investitii in sistemul sanitar si evaluarea sistemului de urgenta la nivel national. In Educatie - prioritara este schimbarea programei scolare pentru ca aceasta sa fie adaptata cerintelor de pe piata muncii.A celasi Dacian Ciolos vrea sa creeze un program national pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, dacian ciolos, program de guvernare, echipe,
Dată publicare:
17-11-2015 14:32