Cum vor fi susținute populația și economia din România în criza generată de coronavirus. Guvernul se reunește astăzi

Ultima actualizare: 18-03-2020 09:31

Dincolo de criza din sănătate, politicienii se tem şi de o criză economică. Şeful statului, miniştri, dar şi oficialii europeni, discută măsurile prin care să susţină economia şi populaţia.

Guvernul Orban se reuneşte, miercuri, în sistem teleconferinţă, pentru a adopta un prim set de măsuri pentru susţinerea companiilor şi salariaţilor din sectoarele afectate de pandemia de coronavirus.

Guvernul vrea să lase mai mulţi bani la dispoziţia companiilor, prin amânarea plăţii unor taxe şi impozite.

Iar preşedintele discută cu şefa Comisiei Europene despre crearea unor culoare de transport, pe care să aibă acces îndeosebi camioanele cu mâncare şi medicamente.

Pentru a stabili măsurile economice necesare, cei din Guvern au discutat la distanță, prin videoconferință - cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Miniștrii au fost în sala de ședințe de la Palatul Victoria, iar premierul, de la Vila Lac, unde este în izolare.

Cei mai mulți au venit cu măști de protecție, dar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a remarcat cu un echipament special.

Ludovic Orban, prim-ministru: „Este evident, în urma efectelor economice, în urma epidemiei de coronavirus,va fi necesară adoptarea unor măsuri de susținere pe de o parte a companiilor afectate de epidemie și clar măsuri de susținere a angajaților.”

Concret, Guvernul vrea să lase mai mulți bani la dispoziția companiilor, prin amânarea plății unor taxe și impozite. Și populația va fi ajutată.

O variantă discutată este amânarea plății impozitelor locale până la 1 iunie. O alta luată în calcul este amânarea cu două luni a plății impozitului pe venit, în cazul anumitor persoane fizice. Păsuirea va fi, cel mai probabil, pentru cei care lucrează în sectoarele grav afectate de epidemia de coronavirus - de exemplu, pentru cei din turism, transporturi și alimentație publică.

În plus, firmele care vor întrerupe activitatea și vor trimite oameni în șomaj tehnic ar putea primi subvenții pentru achitarea indemnizațiilor salariaților.

Sunt pregătite soluții speciale și pentru producătorii de echipamente de protecție și dezinfectanți, care vor primi avizele necesare mai repede și vor putea beneficia de ajutoare de stat.

Sindicaliștii au cerut și asigurarea unui venit de cel puțîn 50% din leafă, dar nu mai puțin de 750 de lei pe luna pentru cei concediați. Răspunsul ar urma să-l primească în ședința de guvern, prima organizată prin teleconferință.

Șeful Cancelariei premierului anunță că a avut discuții cu șefii marilor magazine, farmaciilor, băncilor, companiilor telecom și de utilități, iar:

Ionel Dancă: „Mesajul lor este că sunt pregătiți cu stocuri pentru perioada următoare și sunt chiar semnale că ''cererea se va tempera'', după un vârf de cerere din ultimele zile.”

Între timp, și Banca Națională da asigurări că sistemul bancar este solid.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: „Recomandăm călduros tuturor clienților bancari să facă plăți online, cu cardul, să-și păstreze depozitele acolo unde le au, să nu fie tentați neapărat de o conversie, pentru că evoluțiile valutare au fluctuația pe care o au.”

Ca să nu se blocheze circulăția mărfurilor, oficialii europeni vor să creeze așa numitele "benzi verzi" prin toată Europa, pe care vor circula doar tirurile cu mâncare și medicamente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!