Guvernul aprobă, în primă lectură, Legea anti speculă. Ce prevede actul normativ
Guvernul urmează să aprobe astăzi un proiect de ordonanță de urgență, aflată în primă lectură, pentru combaterea speculei în România.
Executivul condus de Nicolae Ciucă spune că este nevoie de o astfel de lege, care să protejeze consumatorii publici în anumite situații, precum:
-► perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război
-► stare de asediu şi stare de urgenţă
-► starea de alertă
-► alte situații de criză ”stabilite explicit prin acte normative”
Ce înseamnă ”speculă” în viziunea Guvernului PSD-PNL-UDMR
Astfel, potrivit acestui proiect de lege, speculă este atunci când apar următoarele situații:
a) ”practicarea unor prețuri nejustificat de mari;”
b) ”limitarea producției sau a vânzărilor”;
c) ”acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial”.
Deocamdată, Guvernul nu a stabilit care sunt produsele ”considerate în situație de risc speculativ, ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului”, care vor fi vizate de acest act normativ.
Aceste produse sau categorii de produse vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern, ”pentru o perioadă determinată de timp”.
Cine verifică dacă se respectă Legea anti speculă
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va pune în aplicare dispozițiile ordonanței de urgență în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică.
În cazul săvârșirii faptelor care constituie încălcări ale dispozițiilor față de alte întreprinderi, competența de instrumentare și aplicare a sancțiunilor contravenționale corespunzătoare aparține Consiliului Concurenței.
Legea speculei - amenzi
Prin urmare, inspectorii ANPC, dar și reprezentanții Consiliului Concurenței, vor fi cei care vor verifica modalitatea prin care este încălcată Legea anti speculă, iar amenzile pentru concurență neloială se aplică după cum urmează:
-► amendă de la 0,1% - 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării în cazul contravenţiilor săvârşite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10 000 lei;
-► amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârşirea practicilor de concurenţă neloială, într-un anumit termen de timp, autoritatea de concurenţă poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins între 10% și 20 % din amenda finală.
Proiectul de OUG privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative poate fi consultat integral aici.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, lege, alimente, proiect, proiect de lege, specula,
Dată publicare:
11-05-2022 10:29