Guvernul a adoptat planul de iarnă pentru furnizarea energiei, dar ține măsurile la secret din "motive comerciale"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a aprobat, miercuri, planul de iarnă pentru energie electrică și gaze, astfel încât să trecem cu bine peste sezonul rece. Autoritățile din domeniu au estimat stocurile, producția de energie și cererea.

„Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective”, se arată în document.

Executivul a publicat doar una dintre anexele prevăzute în hotărâre, cea pivind componența Comandamentului energetic de iarnă. Anexa nr. 2 nu a fost publicată.

„Anexa nr. 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale”, a transmis Guvernul.

„Anexele nr.1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre”, mai precizează Executivul.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Anexa 1, cu componența Comandamentului energetic de iarnă:

Citiți mai jos textul hotărârii Guvernului.

Premierul a dat asigurări că românii cu venituri mici nu vor plăti facturi mai mari, în timp ce șeful statului spune că nu își dorește nimeni ca oamenii să tremure.

Pentru a ne descurca la iarnă, autoritățile au calculat în primul rând care ar putea fi cererea, dar și producția de energie electrică.

Dispeceratul Energetic Național estimează un consum pentru perioada noiembrie 2022 - martie 2023 de aproximativ 26.000 de GWh, mai mic cu doar 0,7% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior. Deși consumul de energie electrică a scăzut cu 5% în prima jumătate a acestui an, autoritățile cred că va crește mai mult la iarnă când, din cauza problemelor pe care le au rețelele de termoficare din București și alte orașe, oamenii vor folosi mai mult calorifere electrice, aeroterme și alte aparate de încălzire, ceea ce va face ca economia să fie atât de mică, față de anul trecut.

În ceea ce privește producția, se estimează o scădere a energiei produse de hidrocentrale, din cauza secetei, după ce în prima jumătate a anului producția a fost cu o treime mai mică. Pe de altă parte, pentru a compensa, producția pe bază de cărbune și de hidrocarburi ar urma să se înregistreze creșteri de 5% și 11%.

O parte dintre informațiile referitoare la stocurile pe care România le are rămân, însă secrete.

Nicolae Ciucă, premierul României:Cred că este important să subliniem că cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei, la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară, nu cred că cetăţenii trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere”.

Klaus Iohannis, președintele României:Întrebarea mea următoare și discuția următoare cu premierul și cu ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna. Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit și pe care pot să vi-l dau. Nu își dorește nimeni ca românii să stea acasă și să tremure de frig. Însă acolo unde se poate face economie, este înțelept, este bine și este corect să se facă”.

Actul normativ aprobat de Guvern definește și un comandament energetic de iarnă, din care fac parte atât instituții de stat, cât și companii din sectorul de energie electrică și cel de gaze naturale.
 

Ce prevede hotărârea Guvernului: 

Art.1.- (1) Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective:

a) monitorizarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național și a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023;

b) identificarea situațiilor de disfuncționalitate ce pot apărea în sectorul de energie și în cel de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 și stabilirea măsurilor operative, altele decât cele administrative, privind nivelul de siguranță și securitate în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național și al Sistemului Național de
Transport al Gazelor Naturale, precum și măsurile operative privind stocurile de combustibil;

c) informarea Guvernului, ori de câte ori situaţia o va impune, asupra măsurilor de la lit. b), precum și a problemelor ce nu pot fi soluţionate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă.

(2) Măsurile aprobate prin prezenta hotărâre sunt în competenţa autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuții în domeniul energiei, nominalizate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă.

Art.2.
(1) Comandamentul energetic de iarnă se compune din reprezentanți ai instituțiilor și autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, potrivit anexei nr. 1. Componența Comandamentului energetic de iarnă este prevăzutî în anexa nr. 1.

(2) Instituțiile și autoritățile statului competente în domeniul energiei, precum și operatorii economici prevăzuți la alin. (1) desemnează în cadrul Comandamentului energetic de iarnă un număr de maximum 2 reprezentanți fiecare.

Art. 3. - Componența nominală a Comandamentului energetic de iarnă se stabilește prin ordin al ministrului energiei în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 4. - Se aprobă Analiza estimativă și măsurile privind funcționarea Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, potrivit anexei nr. 2.

Art. 5. – Anexa nr. 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

Art. 6 - Anexele nr.1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Guvernul vrea să modernizeze România pe banii arabilor. Aeroportul Otopeni și Portul Constanța, printre țintele lui Ciolacu
Guvernul vrea să modernizeze România pe banii arabilor. Aeroportul Otopeni și Portul Constanța, printre țintele lui Ciolacu

Guvernul caută bani la investitorii din Emiratele Arabe Unite ca să finanțeze proiecte de infrastructură pentru care fondurile europene sunt greu de accesat ori chiar indisponiile.

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

De ce refuză Iohannis să vorbească despre candidatura sa la șefia NATO: „Chestiunile NATO nu se discută în public”
De ce refuză Iohannis să vorbească despre candidatura sa la șefia NATO: „Chestiunile NATO nu se discută în public”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de ce nu au fost opinii din partea aliaţilor privind candidatura sa la şefia NATO, iar el a spus că există discuţii „foarte intense”, însă „chestiunile NATO nu se discută în public”.

 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.