Guvernul a adoptat planul de iarnă pentru furnizarea energiei, dar ține măsurile la secret din "motive comerciale"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a aprobat, miercuri, planul de iarnă pentru energie electrică și gaze, astfel încât să trecem cu bine peste sezonul rece. Autoritățile din domeniu au estimat stocurile, producția de energie și cererea.

„Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective”, se arată în document.

Executivul a publicat doar una dintre anexele prevăzute în hotărâre, cea pivind componența Comandamentului energetic de iarnă. Anexa nr. 2 nu a fost publicată.

„Anexa nr. 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale”, a transmis Guvernul.

„Anexele nr.1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre”, mai precizează Executivul.

Citește și
Cât a costat biletul la Loto cu care s-au câștigat 9 mil € la Galați

Anexa 1, cu componența Comandamentului energetic de iarnă:

Citiți mai jos textul hotărârii Guvernului.

Premierul a dat asigurări că românii cu venituri mici nu vor plăti facturi mai mari, în timp ce șeful statului spune că nu își dorește nimeni ca oamenii să tremure.

Pentru a ne descurca la iarnă, autoritățile au calculat în primul rând care ar putea fi cererea, dar și producția de energie electrică.

Dispeceratul Energetic Național estimează un consum pentru perioada noiembrie 2022 - martie 2023 de aproximativ 26.000 de GWh, mai mic cu doar 0,7% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior. Deși consumul de energie electrică a scăzut cu 5% în prima jumătate a acestui an, autoritățile cred că va crește mai mult la iarnă când, din cauza problemelor pe care le au rețelele de termoficare din București și alte orașe, oamenii vor folosi mai mult calorifere electrice, aeroterme și alte aparate de încălzire, ceea ce va face ca economia să fie atât de mică, față de anul trecut.

În ceea ce privește producția, se estimează o scădere a energiei produse de hidrocentrale, din cauza secetei, după ce în prima jumătate a anului producția a fost cu o treime mai mică. Pe de altă parte, pentru a compensa, producția pe bază de cărbune și de hidrocarburi ar urma să se înregistreze creșteri de 5% și 11%.

O parte dintre informațiile referitoare la stocurile pe care România le are rămân, însă secrete.

Nicolae Ciucă, premierul României:Cred că este important să subliniem că cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei, la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară, nu cred că cetăţenii trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere”.

Klaus Iohannis, președintele României:Întrebarea mea următoare și discuția următoare cu premierul și cu ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna. Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit și pe care pot să vi-l dau. Nu își dorește nimeni ca românii să stea acasă și să tremure de frig. Însă acolo unde se poate face economie, este înțelept, este bine și este corect să se facă”.

Actul normativ aprobat de Guvern definește și un comandament energetic de iarnă, din care fac parte atât instituții de stat, cât și companii din sectorul de energie electrică și cel de gaze naturale.
 

Ce prevede hotărârea Guvernului: 

Art.1.- (1) Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective:

a) monitorizarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național și a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023;

b) identificarea situațiilor de disfuncționalitate ce pot apărea în sectorul de energie și în cel de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 și stabilirea măsurilor operative, altele decât cele administrative, privind nivelul de siguranță și securitate în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național și al Sistemului Național de
Transport al Gazelor Naturale, precum și măsurile operative privind stocurile de combustibil;

c) informarea Guvernului, ori de câte ori situaţia o va impune, asupra măsurilor de la lit. b), precum și a problemelor ce nu pot fi soluţionate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă.

(2) Măsurile aprobate prin prezenta hotărâre sunt în competenţa autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuții în domeniul energiei, nominalizate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă.

Art.2.
(1) Comandamentul energetic de iarnă se compune din reprezentanți ai instituțiilor și autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, potrivit anexei nr. 1. Componența Comandamentului energetic de iarnă este prevăzutî în anexa nr. 1.

(2) Instituțiile și autoritățile statului competente în domeniul energiei, precum și operatorii economici prevăzuți la alin. (1) desemnează în cadrul Comandamentului energetic de iarnă un număr de maximum 2 reprezentanți fiecare.

Art. 3. - Componența nominală a Comandamentului energetic de iarnă se stabilește prin ordin al ministrului energiei în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 4. - Se aprobă Analiza estimativă și măsurile privind funcționarea Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, potrivit anexei nr. 2.

Art. 5. – Anexa nr. 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

Art. 6 - Anexele nr.1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat, joi, că a luat două decizii foarte importante pentru contribuabilii din România.

Preşedintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul Germaniei, „principalul partener comercial al României”
Preşedintele Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul Germaniei, „principalul partener comercial al României”

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, în perioada 15-18 noiembrie 2024, o vizită oficială în Republica Federală Germania, la Berlin, la invitaţia Preşedintelui Federal, Frank-Walter Steinmeier. 

VIDEO. Nicuşor Dan le arată bucureștenilor modul în care sunt cheltuiţi banii în Capitală cu ajutorul unei pizza
VIDEO. Nicuşor Dan le arată bucureștenilor modul în care sunt cheltuiţi banii în Capitală cu ajutorul unei pizza

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, le-a arătat bucureștenilor, pe Facebook, modul în care sunt împărţiţi banii între primăriile de sector şi municipalitate ... cu ajutorul unei pizza.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.