Guvernul a acceptat doar cinci amendamente la legile privind alegerile si promovarea judecatorilor
Guvernul a acceptat doar cinci amendamente dintr-un total de 18 depuse la proiectele de legi privind comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Astfel, la solicitarea grupului parlamentar UDMR s-a decis ca alegerile parlamentare sa aiba loc in colegii uninominale delimitate prin hotarare de guvern cu cel putin patru luni (in loc de trei luni) inaintea datei alegerilor, la propunerile comisiei parlamentare speciale, iar propunerile aceste comisii sa fie inaintate Guvernului cu cel putin cinci luni (in loc de patru luni) inaintea datei alegerilor.
Din partea PDL s-a acceptat ca din lista din care vor fi desemnati presedintii si loctiitorii birourilor electorale sa fie trecuti numai juristi care nu fac parte din niciun partid politic si din nicio organizatie apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri si nu sunt rude pana la gradul al patrulea cu niciunul dintre candidati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tot din partea PDL s-a acceptat introducerea unui nou articol, care stabileste ca birourile electorale ale sectiilor de votare pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in afara tarii se constituie conform articolului 19 din lege.
De la PNL s-a agreat ca din birourile electorale ale sectiilor de votare sa faca parte si cel mult sapte (in loc de sase) reprezentanti propusi de grupurile parlamentare.
In privinta legii privind promovarea judecatorilor, singurul amendament acceptat este depus de PDL si stabileste ca din comisiile de concurs va face parte si un profesor de logica, propus de Institutul National al Magistraturii (in loc de cate un profesor de etica de la o facultate de filosofie, propus de ministrul Justitiei, precum si cate un sociolog din cadrul Asociatiei Romane de Sociologie, propus tot de ministrul Justitiei, asa cum a fost propus in amendament).
Guvernul a primit 21 de amendamente pentru proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Dintre acestea, 18 pentru alegeri si 3 pentru promovarea la ICCJ, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit acestora, din totalul amendamentelor depuse la proiectul de comasare a alegerilor, 5 au fost primite din partea Senatului si 13 de la Camera Deputatilor.
In ceea ce priveste cele trei amendamente la legea privind promovarea judecatorilor la ICCJ, toate acestea au fost primite de la Camera Deputatilor.
Guvernul a adoptat, luni, proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si a decis sa promoveze actele normative prin angajarea raspunderii in Parlament.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a precizat, luni, dupa sedinta Birourilor Permanente, ca pana joi se pot depune amendamente la proiectele de lege, dupa care Guvernul isi asuma raspunderea.
Anastase a mentionat ca o motiune de cenzura poate fi depusa pana sambata, urmand ca in data de 19 decembrie aceasta sa fie citita in plen, iar in 22 decembrie sa fie dezbatuta.