Guvernul a adoptat OUG cu privire la referendum: "NU conţine modificări majore"
În prag de alegeri europarlamentare şi de referendum pe tema justiţiei, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă cu măsuri pentru organizarea celor două scrutine din data de 26 mai.
După critici aspre, autorităţile au retras două prevederi contestate. În formă iniţială, ordonanţa privind referendumul i-ar fi interzis lui Klaus Iohannis să se exprime pro sau contra votului şi ar fi cerut o prezenţă mai mare la urne.
Iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă, proiectul de ordonanţă prin care se modifică legea refendumului le interzicea autorităţilor publice să se implice în campania electorală.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Şi nu era singura prevedere controversată. Pentru validarea referendumului ar fi fost nevoie de o prezență mai mare la vot, de încă 200.000 de alegători, față de cel din toamnă, când pragul era de 5,4 milioane de oameni. Asta pentru că ar fi fost în luaţi în calcul cei din registrul electoral, şi nu cei de pe liste.
Viorica Dăncilă susţinea marți că nu cunoaște textul propus de Autoritatea Electorală, iar Opoziţia o avertiza să nu schimbe regulile în mjlocul jocului.
Miercuri, Guvernul a anunţat că ordonanţa NU conţine modificări majore, ci doar ''detalii tehnice''.
Viorica Dăncilă, prim-ministru: "Este încă o dovadă că dezinformarea din partea Opoziei funcționează.''
În 26 mai, pot vota cei care au împlinit 18 ani inclusiv în ziua alegerilor, pe baza cărţii de identitate ori a paşaportului, dacă se află în străinătate.
Oamenii îşi pot exprima opţiunea la secţiile de votare la care sunt arondaţi, în funcţie de reşedinţă, dar dacă nu se află în localitate, de exemplu, pot vota pe listele suplimentare în orice secţie.
Românii din străinătate pot vota în cadrul ambasadelor sau consulatelor. 441 de secţii vor fi deschise în afara ţării, iar adresele lor pot fi găsite pe site-ul Ministerului de Externe.
Cei care se prezintă la urne vor primi trei buletine de vot: primul, destinat doar candidaţilor la alegerile europarlamentare, şi alte două cu întrebările formulate de preşedintele Klaus Iohannis pentru referendumul naţional.
Secţiile de votare vor fi comune şi vor fi deschise de la 7 dimineaţa până la 9 seara.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!