Gabriel Petrea, propus ministru al Dialogului Social, este cel mai tanar ministru din Guvernul Grindeanu

Ultimul update: Vineri 06 Ianuarie 2017 07:34
Data publicarii: Marti 03 Ianuarie 2017 15:50
Categorie: Politic
gabriel petrea

 Liderul Organizatiei de Tineret a PSD, Gabriel Petrea, propus ministru al Consultarii Publice si Dialogului Social, are 32 de ani si este cel mai tanar ministru al Cabinetului Grindeanu.

 Din pozitia de presedinte al Asociatiei Studentilor din Universitatea Politehnica, el a facut parte din echipa de campanie electorala a Ecaterinei Andronescu. Petrea spunea ca a intrat in PSD la invitatia lui Victor Ponta si a lui Nicolae Banicioiu, dupa ce a vazut ca "majoritatea lucrurilor se decid in politica".

Nascut la 30 octombrie 1984, Petrea este lider al Tineretului Social Democrat, el obtinand functia dupa ce a demisionat din postul de viceprimar al sectorului 6, pe care l-a ocupat din 2012 si pana la 16 noiembrie 2015.

Inainte de a ajunge viceprimar din partea USL, el a condus mai multe organizatii neguvernamentale si a avut mai multe functii in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti si in Ministerul Educatiei.

Petrea a absolvit Colegiul National “Unirea” Focsani si Facultatea de Automatica si Calculatoare Bucuresti. In 2004 a fost ales presedinte al Ligii Studentilor din cadrul facultatii, iar in 2005, secretar general al Uniunii Studentilor din Romania (USR). Din 2006 a fost ales presedinte al Asociatiei Studentilor din Universitatea Politehnica, iar in 2007 a fost presedinte al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

In campania electorala din 2008, Petrea a fost implicat intr-un scandal, presa relatand ca ar fi fost acceptat in echipa de campanie a Ecaterinei Andonescu in conditiile in care statutul UNSR nu-i permitea acest lucru. Tot in 2008, el a fost angajat ca inginer de sistem la Universitatea Politehnica, institutie al carei rector a fost Ecaterina Andronescu, pana in 2012.

In februarie 2009, dupa ce Andonescu a devenit ministru al Educatiei, Gabriel Petrea a fost patru luni in postul de consilier personal la biroul unui secretar de stat din minister, dupa cinci luni ajungand director la Unitatea de Management al Proiectelor Finantate din Fonduri Structurale din cadrul Ministerului Educatiei. El a ramas in functie doar cateva luni.

"Eu in 2003 am intrat la facultate. In toamna lui 2003 au fost alegeri la Liga Studentilor din Automatica, pe care le-am castigat - au fost 13 candidati atunci. Dupa aceea s-a infiintat Asociatia Studentilor din Politehnica (...) In momentul in care am intrat in Uniunea Nationala a Studentilor din Romania - mergand mai mult prin tara - am inceput sa cunosc diverse persoane, printre ele: Victor Ponta, Nicu Banicioiu, Andronescu, Orban, Cosmin Gusa – cam tot ce era atunci la tineret din toate partidele politice. Dupa ce am discutat cu ei, (...) am vazut ca majoritatea lucrurilor se decid in politica si am luat decizia ca cel putin la inceput sa vedem si noi ce se intampla. Si intre 2006 si 2007 a fost o invitatie si am devenit membru simplu, fara functii de conducere, la PSD. In 2009 am devenit mult mai activ in politica in timpul campaniei domnului Geoana, cand am preluat Liga Studentilor Social Democrati", spunea Petrea, intr-un interviu pentru Hotnews, in 2015.

In acelasi interviu, el afirma ca Ponta si Banicioiu sunt cei care l-au invitat sa intre in partid.

La alegerile din 11 decembrie, Petrea a castigat un mandat de deputat, fiind primul pe lista Camerei Deputatilor din partea PSD.

Potrivit declaratiei sale de avere din iunie 2016, Gabriel Petrea detine trei terenuri intravilane si doua apartamente in Capitala, precum si un autoturism Ford fabricat in 2010. In declaratia de avere el a mentionat si "daruri de nunta si de botez" de 95.000, 320.000 de lei, 3.500 de dolari si 1.000 de lire sterline.

Gabriel Petrea are si doua credite bancare - unul de 64.260 de euro, contractat in 2010 si scadent in 2040 si celalalt in valoare de 100.000 de euro, contractat in 2014 si scadent in 2043.

La capitolul venituri, Petrea a obtinut 41.109 de lei din functia de viceprimar al Sectorului 6 si 5.162 de lei din functia de director general adjunct la Universitatea Politehnica Bucuresti.

 

gabriel petrea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Florin Iordache, propus la Ministerul Justitiei, inginer la Fabrica de Mobila Caracal, viceprimar si deputat din anul 2000
Florin Iordache, propus la Ministerul Justitiei, inginer la Fabrica de Mobila Caracal, viceprimar si deputat din anul 2000
Ionut Vulpescu - fost ministru in Guvernul Ponta - propus pentru portofoliul Cultura si Identitate Nationala
Ionut Vulpescu - fost ministru in Guvernul Ponta - propus pentru portofoliul Cultura si Identitate Nationala
Cine este Daniel Constantin, propus la Ministerul Mediului in noul Guvern. Parcursul lui in politica din 2006
Cine este Daniel Constantin, propus la Ministerul Mediului in noul Guvern. Parcursul lui in politica din 2006
VIDEO PROTVPLUS.RO
comisie, legea offshore
Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil proiectului legii offshore
Ciorbea va da explicații în Comisia pentru drepturile omului în scandalul legat de legile justiției
Iohannis: Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele privind justiţia
Încă un scandal din cauza legii offshore. "Ia-le de acolo că le rup". "Ce, eşti în Piaţa Victoriei?”
Klaus Iohannis: Avem dosare extrem de grele pe care dorim să le tratăm într-un mod echitabil
Comisia juridică din Senat a respins proiectul legislativ privind parteneriatul civil
Victor Ponta
Ponta acuză PSD că dă UDMR o ”șpagă legală”: ”Pentru un VOT Dragnea ne vinde de TOT”
Discursul lui Iohannis în Parlamentul European: Românii și-au făcut auzită vocea ca să apere statul de drept
Moțiune. PNL şi USR: ”Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4, care a trimis România în trecut”
Ţuţuianu, despre consultările cu preşedintele: ”Acum e doar o chestiune de imagine”
Klaus Iohannis: Independenţa justiţiei este pusă la grea încercare. Atacuri frecvente din partea unor politicieni
Lider PNL Iaşi: Din cauza ticăloşiei PSDragnea, proiectul Autostrăzii Moldova- Transilvania este blocat